Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Στόχος η διατήρηση των “ήρεμων νερών” – Η ελληνική πλευρά θα θέσει το Κυπριακό

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν αύριο (24/9), της έκτη συνάντησή τους, μέσα σε ένα χρόνο, με στόχο την επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Σε μια πολύ ταραγμενη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές.

Στη συνάντηση που θα έχει πιο σφιχτό χρονικό πλαίσιο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική άτζεντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σημείο αναφοράς η σύγκλιση του επόμενου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας, που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταναστευτικό, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ως πολύ καλή τη συνεργασία, που έχει έχει βοηθήσει να συγκρατηθουν οι ροές. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των κινήσεων.

«Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία…», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4dt38gq3bih)

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Επί τάπητος Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης το Κυπριακό και θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλιδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού.

Υπάρχει, επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλιδη και Τατάρ, παρά το αρνητικό κλίμα με τους όρους και τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακης πλευράς.

Επί τάπητος και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα στο Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επιδιώξει να διαδραματίσει δημιουργικό ρόλο, συμβάλλοντας στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή το μήνυμα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, που συμμετείχε, χθες, σε Δείπνο Εργασίας υπουργικού επιπέδου για τη Μέση Ανατολή.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ως τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση του Atlantic Council για την απονομή των βραβείων Global Citizen 2024.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ