Tα όπλα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ο νέος φράχτης στον Έβρο, η συνεργασία με την Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο και η συμμαχία με τις χώρες που αντιτίθενται στη νέα γερμανική πολιτική

Ο νέος φράχτης στον Εβρο, η δράση του Λιμενικού Σώματος και η συνεργασία με την Τουρκία στο Ανατολικό Αιγαίο και η συμμαχία με τις χώρες που αντιτίθενται στη νέα πολιτική της Γερμανίας είναι τα τρία «όπλα» που διαθέτει η κυβέρνηση στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται στο Μεταναστευτικό, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Ολαφ Σολτς. Το Βερολίνο αποφάσισε να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, «παγώνοντας» εν μέρει ουσιαστικά τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά και να επιχειρήσει να εντοπίσει πρόσφυγες που διέσχισαν τη μισή Ευρώπη για να φτάσουν στη Γερμανία και να τους επιστρέψει στη χώρα πρώτης υποδοχής, που είναι κατεξοχήν η Ελλάδα και η Ιταλία. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση προχωρήσει ένα βήμα περαιτέρω στην αυστηροποίηση της στάσης της, επαναφέροντας, για παράδειγμα, ελέγχους στα αεροδρόμια για πτήσεις από τα ελληνικά αεροδρόμια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η νέα αυτή πολιτική που υιοθετεί η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να γίνει βούτυρο στο ψωμί της ελληνικής Ακροδεξιάς και το πρώτο που έκανε ήταν να καθησυχάσει τους φόβους ότι επίκειται έλευση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων πίσω στην Ελλάδα. «Δεν υπήρχε ποτέ και ούτε υπάρχει θέμα μαζικών επιστροφών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το δε μήνυμα προς το Βερολίνο, αλλά και προς τις Βρυξέλλες, από την ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφές: «Δεν πρόκειται η Ελλάδα -το τονίζουμε ξανά- να κάνει δικό της πρόβλημα ένα πρόβλημα μιας άλλης χώρας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτοί είναι δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Έτοιμος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2025 ο νέος φράχτης στον Έβρο

Ταυτόχρονα, βέβαια, η προετοιμασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Η κατασκευή του νέου φράχτη στον Εβρο προχωρά και το κομμάτι που χτίζεται τώρα θα έχει μήκος 35 χιλιόμετρα και θα εκτείνεται από το ύψος του χωριού Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου. Στόχος είναι να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2025, μαζί με τις απαραίτητες κάμερες επιτήρησης και κέντρο ελέγχου, και αμέσως μετά να προχωρήσει νέο τμήμα του φράχτη, ώστε συνολικά ο υφιστάµενος να επεκταθεί συνολικά κατά έως και 80 χιλιόµετρα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει τις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση του έργου, που θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσµατικά.

Τις τελευταίες ηµέρες ο αρχηγός της Οµοσπονδιακής Αστυνοµίας της Γερµανίας (Bundespolizei), Ντίτερ Ρόµαν, βρέθηκε στην Ελλάδα και, σύµφωνα µε πληροφορίες, ένα από αυτά που του διαµηνύθηκαν από την ελληνική πλευρά είναι ότι µεγαλύτερη σηµασία και πρακτικό αντίκτυπο έχει η φύλαξη και προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι τα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στον Εβρο, και όχι των εσωτερικών συνόρων, όπως είναι της Γερµανίας µε τις γειτονικές της χώρες.

«Άδειασμα» των τουρικών δομών από Σύρους και Αφγανούς θέλει ο Ερντογάν 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την Τουρκία θέλουν τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει ζητήσει να «αδειάσουν» οι δοµές από Σύρους, Αφγανούς και άλλους πρόσφυγες και µετανάστες και να αυξηθεί η πίεση για να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να φιλοξενήσει στις δοµές αυτές πρόσφυγες από τη Γάζα, τη ∆υτική Οχθη και τον Λίβανο, συνεχίζοντας να φιλοτεχνεί το προφίλ του ηγέτη του µουσουλµανικού πληθυσµού της ευρύτερης περιοχής. Η Τουρκία παραµένει λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του εύρους των ανατολικών χερσαίων συνόρων της µια χώρα-κλειδί για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού.

Η Ελλάδα, που έχει ήδη πετύχει τον τελευταίο ενάµιση χρόνο µια καλύτερη συνεργασία µε την τουρκική ακτοφυλακή στο ζήτηµα των θαλάσσιων µεταναστευτικών ροών, συζητάει κατά πληροφορίες παρασκηνιακά µε την Ευρωπαϊκή Ενωση για περισσότερη και πιο στοχευµένη στήριξη προς την Τουρκία, ώστε ενδεχοµένως µε τη στρατοχωροφυλακή κατά µήκος του παράλιου µετώπου της προς το Αιγαίο να συλλαµβάνονται οι διακινητές και να εµποδίζονται οι µετανάστες πριν µπουν στις βάρκες. Μάλιστα, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα τελευταία είναι ότι χρησιµοποιούνται πιο σύγχρονα και γρήγορα ταχύπλοα, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν από τα τουρκικά παράλια σε συγκεκριµένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ακόµα και µέσα σε επτά λεπτά, και συνεπώς είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα και να γίνει αποτροπή.

Κωνσταντίνος Μουτζούρης: «∆εν θα επιτρέψουµε πισωγυρίσµατα»

Η περιφερειακή Αρχή παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό µετά την πρόθεση της Γερµανίας να «κλείσει» τα σύνορά της για να αντιµετωπίσει το ζήτηµα, στέλνοντας τους µετανάστες πίσω στις χώρες πρώτης υποδοχής, µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η θέση µας, την οποία έχω εκφράσει πολλάκις, παραµένει σταθερή, αταλάντευτη και αδιαπραγµάτευτη όσον αφορά τις δοµές στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, τη λειτουργία των οποίων δεν επιθυµούµε. Φέτος, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου πληµύρισαν από Τούρκους επισκέπτες µε τη διευκόλυνση της βίζας που ζητήσαµε και επιτύχαµε από Ευρωπαίους και Ελληνες. Οι ροές έχουν µειωθεί στο Βόρειο Αιγαίο, γιατί γίνεται πολύ καλή δουλειά από το Λιµενικό και, προφανώς, οι διακινητές έχουν βρει άλλα σηµεία, προς Κρήτη και ∆ωδεκάνησα. Αλλάξαµε σελίδα και δεν είµαστε διατεθειµένοι να γυρίσουµε πίσω, µπήκαµε σε άλλο κεφάλαιο. Ελπίζω η κυβέρνηση να αντιδράσει σωστά. Με ικανοποίηση βλέπω τον πρωθυπουργό να παίρνει σθεναρή θέση. Τα µέτρα που έχει λάβει είναι ικανοποιητικά. Η Ελλάδα δεν είναι µόνο τα νησιά τα έναντι της τουρκικής ακτής. Το Βόρειο Αιγαίο έχει γυρίσει σελίδα και δεν θα επιτρέψουµε πισωγυρίσµατα.

Αλέξανδρος Κολιάδης: «Όχι» στη δηµιουργία δοµής φιλοξενίας

Αντιµετωπίζουµε τη διαχείριση της µεταναστευτικής κρίσης µε αλληλεγγύη, σεβασµό και αποφασιστικότητα και παραµένουµε δίπλα σε κάθε κάτοικο της Ρόδου, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και την εικόνα του νησιού µας. Ξέρουµε ότι µας περιµένουν δύσκολες µέρες, όµως µε τη βοήθεια των τοπικών Αρχών και του κεντρικού κράτους θα καταφέρουµε να αντεπεξέλθουµε στις απαιτήσεις των καιρών. Η ασφάλεια των πολιτών και η ευηµερία στο νησί µας αποτελούν κυρίαρχη προτεραιότητα για τη δική µας δηµοτική Αρχή. Η θέση µας είναι ξεκάθαρη και την έχουµε παραθέσει από την πρώτη στιγµή. Λέµε «όχι» στη δηµιουργία δοµής φιλοξενίας µεταναστών στο νησί της Ρόδου και προκρίνουµε ως µοναδική λύση την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ταυτοποίηση και την άµεση µεταφορά τους εκτός νησιού.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ