Δημοσκόπηση GPO για τα “Παραπολιτικά”: Προβάδισµα Ανδρουλάκη, ”µονοµαχία” Δούκα – Διαµαντοπούλου για τη δεύτερη θέση – Tο 65% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί η αυτόνομη πορεία του κόμματος

Παρά τις κάποιες παραφωνίες γύρω από τα οργανωτικά και τα τεχνικά ζητήµατα της εκλογικής διαδικασίας, η εικόνα που εκπέµπει συνολικά το ΠΑΣΟΚ, σε αντιδιαστολή µε τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι θετική, καθώς εµφανίζεται ένα κόµµα που µε σοβαρότητα, νηφαλιότητα και συντεταγµένες διαδικασίες οδηγείται στην εσωκοµµατική κάλπη.

Η πλειοψηφία, άλλωστε, της κοινής γνώµης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», σε ποσοστό 56,6% αναγνωρίζει ως πολύ και αρκετά σηµαντικές τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ για το σύνολο της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, αναγνωρίζοντας και αποδίδοντας ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ τον ρόλο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

anamesa-se-pasok-siriza

Την άποψη αυτή συµµερίζεται το 40,2% των ερωτηθέντων, έναντι 11,8% που απαντούν τον ΣΥΡΙΖΑ και 14,1% που πιστεύει ότι µόνο µια µελλοντική συµπόρευση των δύο αυτών κοµµάτων µπορεί να αποδώσει αντιπολιτευτικά αποτελέσµατα.

Διαβάστε ακόμα: ΠΑΣΟΚ: Όλοι εναντίον όλων στην αυριανή τηλεμαχία – Ο Ανδρουλάκης ποντάρει στη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος

Αυτό, βέβαια, είναι µια προοπτική µε την οποία συµφωνεί µόνο το 29% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς το 65% θεωρεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί και να διατηρηθεί η αυτόνοµη πορεία του κόµµατος.

Ταυτόχρονα, το 37,8% των ψηφοφόρων επιθυµεί την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόµµατος, έναντι 55,3% που τάσσεται υπέρ της αλλαγής, µε το ποσοστό αυτό, ωστόσο, να µοιράζεται στους υπόλοιπους υποψηφίους και να µη σχηµατοποιείται σε ένα ενιαίο αντιανδρουλακικό µέτωπο κοινής έκφρασης.

pasok-erotiseis

Πολιτικά χαρακτηριστικά 

Η πολυδιάσπαση αυτή ευνοεί τον κ. Ανδρουλάκη, που διατηρεί ένα καθαρό προβάδισµα στον α’ γύρο, µε 33,8%, έναντι 22,3% της κ. ∆ιαµαντοπούλου, 22% του κ. ∆ούκα και 15,4% του κ. Γερουλάνου.

prothesi-pasok

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δεύτερη θέση, όπου µονοµαχούν ο κ. ∆ούκας και η κ. ∆ιαµαντοπούλου, µια µάχη που, εκτός των άλλων, έχει και διακριτά πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού οι δύο συγκεκριµένοι υποψήφιοι εκφράζουν δύο από τα αντίρροπα ιδεολογικά ρεύµατα που ευδοκιµούν στο ΠΑΣΟΚικό περιβάλλον εδώ και πολύ µεγάλο διάστηµα. Ο κ. ∆ούκας, του οποίου η δεύτερη θέση δεν είχε αµφισβητηθεί έως σήµερα στις προηγούµενες δηµοσκοπικές καταγραφές, δεν έχει κρύψει από την αρχή αυτής της κούρσας ότι ευνοεί µια µεγάλη κεντροαριστερή συµµαχία, που θα περιλαµβάνει και την έναρξη του διαλόγου µε όλες τις όµορες δυνάµεις του χώρου. Η κ. ∆ιαµαντοπούλου, φορέας και εκπρόσωπος του ιστορικού εκσυγχρονιστικού µπλοκ, εµφανίστηκε στα εσωτερικά του Κινήµατος έπειτα από απουσία πολλών ετών και, µε προµετωπίδα την κυβερνητική προοπτική του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να επανασυνδέσει το κόµµα µε τα πιο κεντρώα ακροατήρια, που στις τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις έδειξαν να εµπιστεύονται τη Ν.∆. του Κ. Μητσοτάκη.

katalliloteros-pasok

Θα έχει ενδιαφέρον να δούµε αν το βασικό δίδυµο Ανδρουλάκη – ∆ούκα, όπως έχει διαµορφωθεί από την έναρξη αυτής της προεκλογικής περιόδου, µπορεί να σπάσει από την υποψηφιότητα της κ. ∆ιαµαντοπούλου, που καταγράφει αυξητικές τάσεις από τη στιγµή που εµφανίστηκε στην κούρσα για την ηγεσία, η οποία αντικατοπτρίζεται και σε µια σειρά δεικτών που αφορούν την καταλληλότητα για την προεδρία και τη δυνατότητά της να δώσει κυβερνητική προοπτική στο ΠΑΣΟΚ. Στην παράσταση νίκης, ωστόσο, υπολείπεται σηµαντικά τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και του κ. ∆ούκα, ο οποίος για την ευρύτερη κοινή γνώµη συνεχίζει να θεωρείται µαζί µε τον εν ενεργεία πρόεδρο ως ο υποψήφιος µε τις µεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τον σηµερινό πρωθυπουργό.

erotiseis-telos22

Για τον κ. Ανδρουλάκη ως σηµαντικότερο πλεονέκτηµα καταγράφεται η δυνατότητα να διασφαλίσει την ενότητα του κόµµατος την επόµενη µέρα, ενώ σηµαντικό προβάδισµα καταγράφεται για τον ίδιο στον δείκτη της παράστασης νίκης, όπου το 52% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προεξοφλεί την τελική του επικράτηση.

Επιπλέον, όλες οι πιθανές διασταυρώσεις του β’ γύρου αναδεικνύουν νικητή τον κ. Ανδρουλάκη, µε τις εκτιµήσεις αυτές, ωστόσο, να εµπεριέχουν έναν σηµαντικό βαθµό επισφάλειας, καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις εσωτερικές διεργασίες και τις εσωκοµµατικές ανακατατάξεις που θα διαµορφωθούν στον συσχετισµό δυνάµεων µεταξύ του α’ και του β’ γύρου.

b-giros-pasok

Δημοσκόπηση GPO για τα “Παραπολιτικά”: Η ταυτότητα της έρευνας

taytotita-pasok-gpo

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ