ΝΔ: Η “σταγόνα” του Σαλμά που ξεχείλισε το ποτήρι και το μήνυμα της διαγραφής – Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

To κατώφλι της Επιτροπής Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας περνά σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, έπειτα από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον παραπέμψει στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο για «αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή».

Ο κ. Σαλμάς αναμένεται να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα όσα τού καταλογίζονται, η διαφαινόμενη διαγραφή του, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, καθώς η συνολική δημόσια παρουσία είχε πυροδοτήσει σειρά σχολίων και αντιδράσεων εντός του «γαλάζιου» στρατοπέδου. Ιδιαίτερα κατά την ευαίσθητη για την κυβέρνηση περίοδο μετά το χαμηλότερο των προσδοκιών αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Όσον αφορά τους παράγοντες που οδήγησαν τον πρωθυπουργό να λάβει από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, την απόφαση παραπομπής του Μάριου Σαλμά, εντοπίζονται στη γενικότερη στάση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, η οποία χαρακτηρίστηκε «απρεπής» και η κριτική του «κακοπροαίρετη». Εξάλλου, να σημειωθεί πως προτού φτάσει ο κόμπος στο χτένι, στον βουλευτή είχαν γίνει οι ανάλογες συστάσεις, καλώντας τον να τοποθετεί την κριτική του στους όρους που υπαγορεύουν οι αρχές του κοινοβουλευτισμού. Με τον ίδιο ωστόσο να δείχνει ότι δεν συμμορφώνεται, ασκώντας κατ’ επανάληψη σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν οι αιχμές στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τις τιμές των φαρμάκων λέγοντας ότι οι αυξήσεις στα φάρμακα θα έχουν συνέπειες στον πληθωρισμό, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις του περί «φωτογραφικών» διαγωνισμών στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού όπως σε αρχαιολογικούς χώρους και σε κυλικεία – θέμα για το οποίο του είχε απαντήσει στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, για όσους γνωρίζουν τον τρόπο που ενεργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ, ωστόσο η αποφασιστικότητα που επέδειξε στην περίπτωση Σαλμά εκπέμπει σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ πως δεν θα υπάρξει ανοχή σε συμπεριφορές που θίγουν ανυπόστατα το προφίλ της κυβέρνησης, ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές και θολώνουν το μήνυμα προς τα έξω. Ο κ. Σαλμάς ήταν εις εκ των 11 «γαλάζιων» βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο, σε καμία περίπτωση η συμμετοχή του στην ερώτηση δεν θεωρείται ο λόγος της παραπομπής. Μετά την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη, όμως, ο βουλευτής επανήλθε και μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (Οpen) επέμεινε ότι το ζήτημα έχει λυθεί για τις τράπεζες, όχι όμως και για τους δανειολήπτες που μένουν απροστάτευτοι, προσθέτοντας σε δηκτικό τόνο ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη» (αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον υπουργό Οικονομικών).

Παρότι, η συμμετοχή Σαλμά στην ερώτηση προς τον κ. Χατζηδάκη δεν αποτέλεσε το αίτιο της παραπομπής λειτούργησε σωρευτικά και συνδυαστικά. Ο ίδιος άλλωστε λίγα 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές είχε δώσει δείγματα γραφής για τη στάση που θα ακολουθούσε στέλνοντας επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία ζητούσε να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την ανάλυση του «δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος», όπως ανέφερε. Η επεισοδιακή συνέχεια δόθηκε στη ζωηρή συνεδρίαση της «γαλάζιας» ΚΟ τον Ιούνιο, κατά την οποία επέλεξε να κάνει ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση για την κυβέρνηση ζητώντας πρωτοβουλίες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Τότε, μάλιστα, στον βουλευτή είχε απαντήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως δεν δέχεται υπόνοιες ότι «είμαστε με τους λίγους, δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους», με το κλίμα που διαμορφώθηκε τότε να δείχνει, εντέλει, πως ήταν προκαθορισμένη η διαγραφή του.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ