Χατζηβασιλείου για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Μπορεί να αποτελέσει την αφορμή να αξιολογηθεί αν είμαστε έτοιμοι να αγγίξουμε τη διμερή μας διαφορά

Για την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μίλησε, μεταξύ άλλων, σήμερα, Δευτέρα, το πρωί ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Συγκεκριμένα, ο Τάσος Χατζηβασιλείου επισήμανε αρχικά: «Αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για να αξιολογηθεί αν είμαστε έτοιμοι και εμείς και οι Τούρκοι να προχωρήσουμε στο βαθύτερο σημείο του πολιτικού διαλόγου, που είναι να αγγίξουμε τη διμερή μας διαφορά ή τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Θα το αξιολογήσουν οι ηγέτες αυτό».

Τάσος Χατζηβασιλείου: “Το επόμενο στάδιο είναι να δούμε αν μπορεί να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας”

«Και το επόμενο στάδιο είναι να δούμε αν μπορεί να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Αυτή τη φορά η Τουρκία φιλοξενεί, εάν γίνει κάτι τέτοιο, το Ανώτατο Συμβούλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, μέχρι δηλαδή τον Δεκέμβρη του ’24», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είναι σημαντικό», τόνισε ακόμη, ότι «θα γίνει η νέα συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίοι έχουν ως βασικό σκοπό να αξιολογήσουν τη διαδικασία επαναπροσέγγισης, όπως αυτή εγκαινιάστηκε από τις δύο χώρες πριν από περίπου ενάμιση χρόνο».

Διαβάστε ακόμα: Νέα Υόρκη: Στις 24 Σεπτεµβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Η θετική ατζέντα στην κορυφή, αλλά και η πιθανή προετοιµασία για τα κρίσιµα θέµατα

Και συνέχισε: «Και επειδή ακούγονται διάφορα, θέλω να ξεκαθαρίσω τούτο, διάλογος και συζήτηση δεν σημαίνει ούτε συμφωνίαμ ούτε υποχωρητικότητα. Διάλογος και συζήτηση σημαίνει ότι ανταλλάσσουμε απόψεις με έναν δύσκολο γείτονα, με τον οποίο μας χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση σε μία σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Με την Τουρκία έχουμε πολύ, πολύ μεγάλη διαφορά στις θέσεις μας, όμως θεωρώ ότι αυτή η επαναπροσέγγιση έχει βοηθήσει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να αποσοβούνται πιθανές κρίσεις. Για παράδειγμα, εάν δεν επικοινωνούσαμε με την Τουρκία όλο αυτό το διάστημα, θα μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε στην Κάσο; Θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ δυσμενείς εξελίξεις και να έχουμε μία κρίση το καλοκαίρι, όταν συνέβη αυτή η ιστορία με το ιταλικό ερευνητικό σκάφος. Και να πω ότι η Ελλάδα ουδέποτε μετέβαλε τον σχεδιασμό της σε ό,τι αφορά την καταπόντηση του καλωδίου, τις έρευνες γύρω από το καλώδιο ούτε θα το κάνει στο μέλλον. Προχωρούμε κανονικά».

«Η συνάντηση αυτή λοιπόν», τόνισε ο ίδιος, «από ελληνικής πλευράς γίνεται με ρεαλισμό και με ψυχραιμία και με τη γνώση ότι ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας παραμένει και ότι είναι πολλά τα προς συζήτηση θέματα».

«Και φυσικά να προσθέσω ότι ο πρωθυπουργός θα θίξει και το άλλο μεγάλο αγκάθι, το Κυπριακό. Γιατί το λέω αυτό. Διότι εμείς πιστεύουμε ότι η διχοτόμηση και η διαίρεση δεν είναι λύση. Άρα, λοιπόν, επιμένουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για το Κυπριακό με δύο νέα δεδομένα για μας. Πρώτον, η Ελλάδα γίνεται μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πρωτοχρονιά του ‘25 για 2 έτη. Εξελέγη, άρα σημαίνει ότι η χώρα μας έχει μία πολύ αναγνωρισμένη θέση διεθνώς. Και δεύτερον, η Κυπριακή Δημοκρατία κατόρθωσε να αποδείξει την κρίση της Γάζας διαχειριζόμενη την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα ότι είναι πόλος σταθερότητας. Αυτά τα δύο δεδομένα μας βοηθούν να ζητούμε την επανεκκίνηση της διαδικασίας για το Κυπριακό», τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου. Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την τριμερή συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη τις προσεχείς ημέρες, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επαναληφθεί αργότερα στην Κύπρο, καθώς το φθινόπωρο η Κύπρος φιλοξενεί την EU-MED9 της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Μεσογειακών Χωρών, όπου και πάλι ο πρόεδρος Μακρόν θα βρίσκεται εκεί.

«Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου υπερβαίνει τα συμφέροντα των δύο χωρών μας. Είναι ένα έργο περιφερειακής σημασίας, το οποίο στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και από οικονομικής άποψης δηλαδή, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό το έργο κυρίως στοχεύει στο να βγάλει την Κυπριακή Δημοκρατία από την ενεργειακή απομόνωση στην οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες, καθαρά λόγω γεωγραφικής θέσης. Ταυτόχρονα θα συνδέσει ηλεκτρικά τη Μέση Ανατολή, δηλαδή το Ισραήλ, με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Άρα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η κατασκευή αυτού του έργου είναι πολύ σημαντική για όλη την Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου. Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες και κάποιες δύσκολες τοποθετήσεις από την κυπριακή πλευρά, σημείωσε, οι οποίες είχαν καθαρά οικονομικό χαρακτήρα και όχι γεωπολιτικό ή γεωστρατηγικό.

«Το κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη στην Αθήνα προχθές ήταν πάρα πολύ καλό. Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα συσταθεί. Άρα, θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν αρθεί οι όποιες μικρές δυσκολίες και θα προχωρήσουμε στην τελική φάση συζητήσεων του έργου», συμπλήρωσε, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου

Ενόψει και της συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χατζηβασιλείου εάν υπάρχει φόβος για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, παραδέχθηκε πως οι εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ προκαλούν ανησυχία. «Όμως, ταυτόχρονα βλέπω ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν φαίνονται έτοιμες ή πρόθυμες για μία γενικευμένη σύρραξη. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, αλλά με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής βλέπω ότι δεν υπάρχει ούτε από το Ιράν παρόμοιο ενδιαφέρον ή ετοιμότητα για να εμπλακεί σε κάτι μεγαλύτερο. Όμως το Ισραήλ εδώ έχει πετύχει το εξής: Με τις επιθέσεις που έγιναν με τους βομβητές, τους ασυρμάτους, αυτά που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, ακολουθώντας μία λογική Δούρειου Ίππου, πέτυχε να χαρτογραφήσει ποιοι ακριβώς είναι οι υψηλόβαθμοι της Χεζμπολάχ και πού δραστηριοποιούνται ανά τη λιβανική επικράτεια. Και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα στη σιιτική οργάνωση ότι δεν αποδέχεται στενούς δεσμούς με τη Χαμάς. Χαμάς και Χεζμπολάχ είναι από την ίδια μήτρα και έχουν και υποστηρικτή το Ιράν. Άρα λοιπόν, εδώ το Ισραήλ έχει κατορθώσει να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα. Όμως επιμένω ότι θα πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση. Εάν είχαμε μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, πέρα από την καινούργια ανθρωπιστική κρίση που θα προκαλείτο, θα είχαμε και δύο γεωπολιτικές συνέπειες. Πρώτον, άνοδο στις τιμές της ενέργειας και δεύτερον, άνοδο μεταναστευτικών ροών. Γιατί το λέω αυτό; Διότι πέρα από τους ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να φύγουν από το Λίβανο σε μία τέτοια περίπτωση έχουμε χιλιάδες Αφρικανούς λαθρομετανάστες στην Αίγυπτο από την υποσαχάρια Αφρική, από το Κέρας της Αφρικής και ούτω καθεξής, οι οποίοι αναμένουν να βρουν μία κατάλληλη ευκαιρία, αναταραχή για να φύγουν από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη. Άρα, αυτή η πιθανότητα ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει απολύτως κανέναν», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Πηγή: ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ