Αλ. Αυλωνίτης: Κρίσιμες ώρες, χρέος να κρατήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όρθιο

Ο Λεωνίδας Κύρκος στο σημείωμα-αποχαιρετισμό προς τους συντρόφους του, έγραφε: «Ένα έχω να σας πω – μπείτε στη σύγκρουση ιδεών, αλλά όχι στη μισαλλοδοξία». Δεκατρία χρόνια μετά από αυτό το σημείωμα, ο Κύρκος αποδεικνύεται προφητικός και εμείς αυτοκαταστροφικοί.

Βρισκόμαστε μπροστά στην κρισιμότερη στιγμή της πολιτικής μας ιστορίας, με το κόμμα που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση, να κλυδωνίζεται, εξαιτίας κακών εκτιμήσεων, αυθαίρετων συμπερασμάτων, πεισματικής εμμονής για την κατοχή της μιας και μόνης «αυθεντικής» αλήθειας, λαθών και πράξεων που πόρρω απέχουν από αυτό που λέμε «Αριστερά».

Σαν να έχουμε βγάλει τον χειρότερο εαυτό μας και να πετροβολάμε το «σπίτι μας». Σαν να έχουμε κλειστεί στον μικρόκοσμό μας και να μην καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος έξω, όλοι όσοι είχαν στηριχτεί σε εμάς, μας παρακολουθούν εμβρόντητοι και απογοητευμένοι. Σαν να μην θέλουμε να αντιληφθούμε ότι οι πολίτες υποφέρουν από τα αυξανόμενα αντιλαϊκά μέτρα κι εμείς ασχολούμαστε με τις μικρότητες και τους εγωισμούς μας.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι εμείς, οι αιρετοί, τα μέλη, ο απλός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα και μόνο: να κρατήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όρθιο, να μάθουμε να μιλάμε μεταξύ μας και –πρώτιστα- να κάνουμε αυτοκριτική πριν τεντώσουμε το δάκτυλο δείχνοντας κάποιον άλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φοβάται ούτε το καινούργιο, ούτε το διαφορετικό. Ούτε τους νέους συντρόφους, ούτε τις διαφορετικές απόψεις. Και πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να φοβάται τη λαϊκή βούληση.

Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, η σημερινή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει την τουλάχιστον προβληματική εκτίμηση για την οικονομική διαχείριση που οδήγησε στο πάγωμα –έστω και για μια ημέρα- των τραπεζικών λογαριασμών. Όσοι έσπευσαν να αφήσουν το κόμμα «ακέφαλο» ελαφρά τη καρδία, ως αποδεικνύεται, τελικά δεν είχαν ούτε την «αυθεντική» ερμηνεία του καταστατικού», αλλά ούτε και τη γνώση των συνεπειών των πρωτόγνωρων αυτών κινήσεων έτσι ώστε να θεωρήσουν το «θέμα λήξαν».

Κατέθεσα τη νομική μου άποψη για την απόφαση που ελήφθη περί «έκπτωσης» του Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμα του Προέδρου. Την ίδια άποψη είχαν πλήθος άλλων συναδέλφων δικηγόρων, καθηγητών νομικής, συνταγματολόγων. Σταθερά επιμένω ότι σε κανένα σημείο του Καταστατικού δεν προκύπτει ότι η Κ.Ε. δύναται να αποκαθηλώσει οριστικά και αμετάκλητα ένα δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο. Σταθερά επιμένω επίσης ότι πέρα από νομικά διάτρητη είναι και πολιτικά λανθασμένη, η πρωτοφανής αυτή κίνηση της Κ.Ε. Και οδηγεί σε αχαρτογράφητα μονοπάτια και ατραπούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες και τραύματα.

Σταθερά επίσης εκφράζω την άποψή μου ότι μόνο απέχθεια δημιουργούν όσα διαδραματίζονται και απασχολούν τα πρωτοσέλιδα, τα φίλια πυρά και οι βολές στα τηλεοπτικά παράθυρα, η ανταλλαγή κατηγοριών, απειλών και υπονοούμενων. Όποια καλή δουλειά έχουμε κάνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχει αυτόματα παραμεριστεί από τη δημοσιότητα, δίνοντας άπλετο χώρο σε λόγο που όχι μόνο καμία σχέση έχει με την πολιτική, αλλά όλο και περισσότερο ομοιάζει με προσωπικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών σε απευθείας μετάδοση.

Λυπάμαι, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, προσφέρουμε εξαίρετες υπηρεσίες στην ανάλγητη Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σκεφτείτε ποιο είναι το χρέος μας.

► Την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και τα αγαθά πρώτης ανάγκης διαρκώς αυξάνονται

► που τα σχολεία δεν έχουν εκπαιδευτικούς και κτίρια για να λειτουργήσουν,

► που τα νοσοκομεία υπολειτουργούν υπό τη χειρότερη διοίκηση που έχει περάσει από το Υπ. Υγείας,

► που τα σκάνδαλα απευθείας αναθέσεων και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος έχουν καταστεί καθημερινότητα,

► που η ανακαίνιση ενός υπουργικού γραφείου με δυσθεώρητα ποσά θεωρείται «κανονικότητα»,

► που οι οικογένειες και όσοι αναζητούν την αλήθεια για απόδοση ευθυνών στο έγκλημα των Τεμπών αντιμετωπίζονται σκαιότατα,

► που οι αγρότες αγωνιούν για χαμένες επιδοτήσεις εξαιτίας κακοδιαχείρισης των «αρίστων»

► που οι ένστολοι πρέπει να πουν «ευχαριστώ» για την εξευτελιστική, μηδαμινή ελεημοσύνη των 0,50€ αύξηση για την ωριαία νυχτερινή απασχόληση

► που οι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι και η μεγαλύτερη μερίδα των δικαστών βρίσκεται μπροστά σε ένα ανεπανάληπτο «αλαλούμ» που προέκυψε από τις απαράδεκτες αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας

► που συνεχώς έρχονται νέα στοιχεία στο φως για τις υποκλοπές, τις διαρροές προσωπικών δεδομένων και την καταστρατήγηση κάθε έννοιας σεβασμού στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Όχι λοιπόν, δεν είναι το χρέος μας οι «μιντιακές παρελάσεις».

Εμείς πρέπει να είμαστε εδώ, να κρατήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όρθιο, ανάχωμα στις κυβερνητικές επιταγές και όσα απεργάζονται εκείνοι που έχουν ως στόχο τη θεμελίωση ενός νέου μεσαίωνα για τους εργαζόμενους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους συνταξιούχους.

Τώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ταλανίζεται από ισχυρή αμφισβήτηση στο εσωτερικό της και οι πρώτες διαφωνίες έρχονται με βροντερό τρόπο στη δημοσιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να περιχαρακωθεί σε ατέρμονη εσωκομματική μικροπολιτική, εγκαταλείποντας τον θεσμικό του ρόλο για αντιπολίτευση, αποκάλυψη των κακώς κειμένων και των αδιαφανών διαδικασιών.

Για να είμαστε όμως συνεπείς στον ρόλο που μας έταξε ο λαός, αυτός που αποφασίζει με την ψήφο του, την οποία επιβάλλεται να σεβαστούμε, ας σταματήσουν όλοι αυτή τη μονότονη και εξοργιστική ανθρωποφαγία στα τηλεοπτικά παράθυρα. Όσοι ομνύουν το όνομα της Αριστεράς, ας συμπεριφερθούν τουλάχιστον ως αριστεροί.

Ας αφήσουμε πλέον τις όποιες νομικές και προσωπικές προσεγγίσεις και ας λύσουμε τα πολιτικά μας προβλήματα. Ας δώσουμε στο λαό, εν όψει των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη Προέδρου, το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο των προτάσεων μας που έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε η κεντροαριστερά σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο πολιτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Αυτό είναι το χρέος μας. Όλα τα υπόλοιπά είναι εγκληματικές αστειότητες.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ