Γεραπετρίτης: Είμαστε ο ισχυρός πόλος σταθερότητας σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα βρίσκεται «στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη διετία 2025-2026», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την πρώτη μέρα εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Γεραπετρίτης: Είμαστε ο ισχυρός πόλος σταθερότητας σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως η Ελλάδα «θα παραμείνει πρωτοπόρος στην προσπάθεια για τη διεύρυνση της Ευρώπης. Είμαστε ο ισχυρός πόλος σταθερότητας στη Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο». «Πυξίδα μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και σε αυτό θα αποδίδουμε διαρκώς έμφαση», πρόσθεσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με τις επαφές της πρώτης ημέρας, αυτές αφορούσαν κατά βάση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. «Η Ελλάδα ανέκαθεν στήριζε και ήταν από τις πρωτοπόρες χώρες, οι οποίες έθεσαν στην ατζέντα και προτεραιοποίησαν το θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε.

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, ώστε να υπάρξει δυναμική για τη διεύρυνση, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεράστιων προκλήσεων, που αφορούν την άμυνα, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστική θέση της Ε.Ε. στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται η Ευρώπη να παραμείνει δυνατή, ισχυρή, ενωμένη, διευρυμένη», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά η δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ:

«Ξεκίνησε η Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, ιδίως λόγω της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη διετία 2025-2026, μετά την σχεδόν ομόφωνη αποδοχή της από τη Γενική Συνέλευση.

Οι πρώτες επαφές αφορούσαν κατά βάση την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους υπουργούς Εξωτερικών των Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων και τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων για την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Η Ελλάδα ανέκαθεν στήριζε και ήταν από τις πρωτοπόρες χώρες, οι οποίες έθεσαν στην ατζέντα και προτεραιοποίησαν το θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την προοπτική αυτή. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε να υπάρξει δυναμική για τη διεύρυνση, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεράστιων προκλήσεων που αφορούν την άμυνα, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστική θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται η Ευρώπη να παραμείνει δυνατή, ισχυρή, ενωμένη, διευρυμένη.

Ιδιαιτέρως είχα την ευκαιρία να τονίσω στην παρουσία μου στη συνάντηση των Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στη συνέχεια, όπου είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, την ανάγκη η ευρωπαϊκή αυτή προοπτική να παραμένει σταθερά ενεργή. Βεβαίως, με απόλυτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο Διεθνές Δίκαιο, ιδιαιτέρως δε, στις διεθνείς συμφωνίες.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ευρωπαϊκή προοπτική περνά μέσα από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, για να παραμείνει η Ευρώπη πυλώνας σταθερότητας στο διεθνές στερέωμα. Για να παραμείνει ενεργή η διεθνής στρατηγική ασφαλείας θα πρέπει να μην υπάρχει επιλεκτική εφαρμογή διεθνών συνθηκών.

Η Ελλάδα θα παραμείνει πρωτοπόρος στην προσπάθεια για τη διεύρυνση της Ευρώπης. Είμαστε ο ισχυρός πόλος σταθερότητας στην Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Πυξίδα μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και σε αυτό θα αποδίδουμε διαρκώς την έμφαση».

Το πρόγραμμα του Γ. Γεραπετρίτη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια, θα λάβει μέρος στην τριμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και θα έχει διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με την ΥΠΕΞ του Κοσόβου και τους ομολόγους του από Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Λίβανο και Υεμένη.

Τέλος, θα παρακαθίσει στο διατλαντικό δείπνο υπουργών Εξωτερικών που διοργανώνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στο οποίο είναι προσκεκλημένοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ