Η “εξομολόγηση” του Διονύση Σταμενίτη στα “Παραπολιτικά”: Θαυμάζω τη γυναίκα μου και νιώθω πολύ τυχερός

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά την 1η Δεκεμβρίου του 1968. Προέρχεται από μια μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του, Βαγγέλης, διετέλεσε υπάλληλος στο Δημόσιο Ταμείο στα Γιαννιτσά και η μητέρα του, Ελένη, εργάστηκε για 30 και πλέον χρόνια ως νηπιαγωγός σε σχολικές μονάδες του νομού.

Μετά την αποφοίτησή του από το 1ο Λύκειο Γιαννιτσών, συνέχισε τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Γκίκα και έχουν έναν γιο και μία κόρη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ενεργειακή Πολιτική και Ανάπτυξη. Σε μια προσωπική συνέντευξη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μιλάει για τη γνωριμία με τη σύζυγό του, Γεωργία, και τον αιφνίδιο θάνατο της αδελφής της.

Σας ακούσαμε πρόσφατα να μιλάτε για νέα πρότζεκτ στον πρωτογενή τομέα, για την ευφυή γεωργία. Τι ακριβώς θέλετε να κάνετε για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους;

Ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Μια προτεραιότητα πάνω στην οποία σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στοχευμένες δράσεις. Ηδη υλοποιούμε τη δράση «Γεωργία με ευφυΐα», ως μέρος του έργου «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η δράση αναμένεται να έχει τεράστιο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ελληνική ύπαιθρο και περιλαμβάνει καινοτόμες δράσεις, που θα συμβάλουν στη ριζική αντιμετώπιση με ψηφιακό πρόσημο των υφιστάμενων διαρθρωτικών -και όχι μόνο- προβλημάτων του κλάδου. Οι αγρότες μας θα έχουν στα χέρια τους όλα τα μέσα για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή, χάρη στην έγκαιρη προειδοποίησή τους.

Σχετικά με την εξωστρέφεια της ελληνικής γεωργίας;

Αυτό είναι ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα για το ΥΠΑΑΤ. Πάλι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενισχύουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής γεωργίας, τόσο με την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για τον έλεγχο και τη διευκόλυνση του κανονιστικού ελεγκτικού έργου όσο και με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και πρωτοβουλιών για την προβολή του ελληνικού σήματος, τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων και τη σύνδεση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων με τις αγορές του εξωτερικού. Ολα αυτά υλοποιούνται με σειρά πολυεπίπεδων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, σε συνδυασμό με τις δράσεις προβολής και στόχο την ανάπτυξη της εξωστρέφειας του ευρύτερου αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το φαινόμενο της λειψυδρίας. Τι σχεδιάζετε για τον πρωτογενή τομέα;

Πράγματι, το θέμα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση των ημερών μας, καθώς βλέπουμε πως η κλιματική κρίση έχει αρχίσει ήδη να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο. Και, όσον αφορά το νερό, το αποτύπωμά της είναι άμεσο και έντονο. Στο κομμάτι που αφορά το ΥΠΑΑΤ ο σχεδιασμός μας εστιάζει στον αρδευτικό και αντιπλημμυρικό τομέα, με επίκεντρο την εξασφάλιση της άρδευσης, αλλά και την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Αξιοποιούμε διαθέσιμους πόρους, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα μας εξασφαλίσουν ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και για να διασφαλίσουμε ότι οι εκμεταλλεύσεις μας θα έχουν το νερό που χρειάζονται. Κορυφαία πρωτοβουλία, μέσα στις πολλές που έχουμε αναλάβει, την οποία θέλω να αναφέρω, είναι το εμβληματικό πρόγραμμα «Υδωρ 2.0», το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει σχεδιαστεί τα τελευταία πενήντα χρόνια και περιλαμβάνει αρδευτικά έργα μεγάλης κλίμακας που θα υλοποιηθούν στην ύπαιθρο μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Πώς γνωριστήκατε με τη σύζυγό σας; Πώς έγινε η πρόταση γάμου;

Τώρα θα σας γυρίσω 31 χρόνια πίσω… Με τη Γεωργία γνωριστήκαμε το 1993, όντας και οι δύο έντονα πολιτικοποιημένοι. Για την πρόταση γάμου, μην περιμένετε κάτι εντυπωσιακό (γέλια)… Η αλήθεια είναι πως πρώτα έκανα την πρόταση να συγκατοικήσουμε και μετά όλα πήραν τον δρόμο τους… Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε ξέραμε πως θα συνεχίσουμε μαζί, οπότε η απόφαση για τον γάμο ήρθε πολύ φυσικά. Ξέρετε, όταν βρίσκεις τον άνθρωπό σου, τα επόμενα βήματα έρχονται σχεδόν αυτόματα. Η Γεωργία είναι πάντα δίπλα μου και γι’ αυτό που πραγματικά τη θαυμάζω, αλλά και νιώθω πολύ τυχερός, είναι για τον τρόπο που καταφέρνει να τα συνδυάζει όλα: οικογένεια, εργασία, υποχρεώσεις, τα πάντα!

stamenitis_syzygos

Εχετε χόμπι και ποια είναι αυτά;

Μου αρέσει η περιπατητική ορειβασία. Οταν έχω ελεύθερο χρόνο, μαζί με την παρέα μου παίρνουμε τα βουνά (γέλια)… Η επαφή με τη φύση με χαλαρώνει και με αποφορτίζει. Καταλαβαίνετε πως πλέον το πρόγραμμά μου δεν επιτρέπει συχνές αποδράσεις, οπότε στον ελεύθερο χρόνο διαβάζω και προσπαθώ να περνάω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ με τα παιδιά μου. Βέβαια, όσο πιεσμένο και αν είναι το πρόγραμμά μου, βρίσκω πάντα λίγο χρόνο να παρακολουθώ τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ.

Πιτσιρικάς, αλλά και πριν την πολιτική, είχατε δουλέψει;

Πολλά καλοκαίρια, ως φοιτητής, δούλεψα στην παραγωγή μεταποιητικών επιχειρήσεων, που -λόγω της πλούσιας παραγωγής μας- στην Πέλλα διαθέτουμε αρκετές, και τα Σαββατοκύριακα σε συνεργεία τοπογραφικών εργασιών, μαζεύοντας χρήματα για τις διακοπές μου. Μετά την αποφοίτησή μου από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, δούλεψα κατευθείαν ως πολιτικός μηχανικός.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τραγουδιστής και γιατί;

Από τους Ελληνες ερμηνευτές ξεχωρίζω τον Δημήτρη Μητροπάνο. Γνήσιος, αυθεντικός και Μακεδόνας. Από τις Ελληνίδες, την Αλκηστη Πρωτοψάλτη, μια πραγματικά μοναδική ερμηνεύτρια.

Αγαπημένο κομμάτι;

Το «Σ’ αγαπώ» των Ρέμου – Πρωτοψάλτη, το τραγούδι του γάμου μας με τη Γεωργία.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας μέχρι σήμερα;

Οι πιο δύσκολες στιγμές για έναν άνθρωπο συνήθως συνδέονται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Οταν έχασα τους γονείς, ήταν για εμένα οι πιο δύσκολες στιγμές μου. Μια δύσκολη δοκιμασία για την οικογένειά μας ήταν επίσης ο θάνατος της αδελφής της συζύγου μου, της Κατερίνας Γκίκα, μιας εξαίρετης δημοσιογράφου και μιας υπέροχης γυναίκας, που ξεχώριζε για το ήθος, την αξιοπρέπεια και κυρίως τη μαχητικότητά της. Παραμονές των εθνικών εκλογών του 2015, και είχα την κεντρική προεκλογική μου ομιλία στα Γιαννιτσά, όταν ενημερωθήκαμε πως η Κατερίνα δεν θα τα καταφέρει. Θυμάμαι πως έπρεπε να κάνω την ομιλία και άμεσα στη συνέχεια να πάω στην Ηγουμενίτσα για να την αποχαιρετήσουμε.

Εχετε «κολλητούς» στην πολιτική; Και ποιους;

Με την πολιτική ασχολούμαι από το 1983, πρώτα ΜΑΚΙ, μετά ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΟΝΝΕΔ και στη συνέχεια ήρθε η κεντρική πολιτική σκηνή. Οπως καταλαβαίνετε, η ενήλικη ζωή μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Συνεπώς, το μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλοντός μου απαρτίζεται από καλούς φίλους με αναφορές στον χώρο της πολιτικής. Ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινή πορεία εδώ και δεκαετίες. Φίλους καλούς, «κολλητούς», όπως λέμε, που τους συμβουλεύομαι, τους ακούω και βασίζομαι σε αυτούς.

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ