Κατά πλειοψηφία το ΣΒΑΚ Κέρκυρας, αντιδράσεις από τους μόνιμους κατοίκους της παλιάς πόλης

Κατά πλειοψηφία πέρασε η έγκριση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, η συζήτηση για την τελική φάση του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες μετά από 4 χρόνια από την ανάθεση εκπόνησής του.

Τόσο ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Καρδόνας, ανέφεραν ότι το σχέδιο αποτελεί μία υποχρεωτική μελέτη για να μπορεί ο Δήμος να αντλεί χρηματοδοτήσεις το μέλλον, ενώ τόνισαν ότι όσα προβλέπονται θα εφαρμοστούν αφού πρώτα προετοιμαστεί το έδαφος με εφαρμοστικές μελέτες και κανονιστικές διατάξεις σε βάθος χρόνου και αναλόγως με τις ανάγκες και τις τρέχουσες συνθήκες που θα επικρατούν.

Κατά πλειοψηφία το ΣΒΑΚ Κέρκυρας, αντιδράσεις από τους μόνιμους κατοίκους της παλιάς πόλης

Κατα τον κ. Πουλημένο, το ΣΒΑΚ αποτελεί ουσιαστικά το Σύνταγμα της ανάπτυξης και του μέλλοντος της Κερκυρας και ότι οι επιμέρους μελέτες θα απαντούν στα ζητήματα και θα ορίζουν λεπτομερώς τι θα γίνεται και πώς θα γίνεται.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Μόνιμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης οι οποίοι και εξέφρασαν τις ισχυρές τους αντιρρήσεις στην ψήφιση του ΣΒΑΚ, καθώς, όπως θεωρούν, θα περιορίσει έως εξαφανίσει τις εντός του ιστορικού κέντρου θέσεις στάθμευσης των κατοίκων της περιοχής και θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην πρόσβαση στα σπίτια τους.

Τους φόβους αυτούς απέρριψε ο δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος ο οποίος υποστήριξε ότι οι θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ είναι τα πρώτα πράγματα που προβλέπονται στη μελέτη. Από την πλευρά της, η πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μερόπη Υδραίου ανέφερε ότι το ΣΒΑΚ αποτελεί μπούσουλα, δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται αύριο το πρωί, αλλά πάνω του θα έρθουν να εναρμονιστούν οι ειδικότερες μελέτες. Ζήτησε, δε, να μπει στην απόφαση η πρόβλεψη ότι θα υπάρξει άμεσα σχέδιο διαχείρισης της στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, με την καταγραφή των οχημάτων που έχει ήδη γίνει επί θητείας της.

Ισχυρή κριτική άσκησαν οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης: Ο Τάκης Μεταλληνός τόνισε ότι αυτά τα οποία προβλέπονται σήμερα τα είχανε προγραμματίσει τότε οι μελετητές από το 2003 και 2002, διερωτώμενος για τη χρησιμότητα του ΣΒΑΚ την ώρα που τα προβλήματα είναι γνωστά και μπορούν να γίνου άμεσες παρεμβάσεις. Ο Γιάννης Μπορμπότης επεσήμανε ότι το ΣΒΑΚ πατώντας σε υπαρκτές ανάγκες, προωθεί υλοποίηση μελετών που υποτάσσονται στο να είναι η πόλη της Κέρκυρας ένα τουριστικό προϊόν και δεν πρόκειται για προσέγγιση που απαντάει στις πραγματικές ανάγκες κατοίκων, εργαζόμενων, επαγγελματιών.

Ο Γιώργος Καρύδης υπογράμμισε πως κάθε μέρα πολλοί Κερκυραίοι πρέπει να έρχονται στην πόλη για να πάνε στους γιατρούς, να πάνε στις δημόσιες υπηρεσίες, να πάνε στους δικηγόρους, να πάνε στα δικαστήρια και δεν θα πρέπει να εξοβελιστούν.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ