Κυριάκος Πιερρακάκης: Το Ψηφιακό Φροντιστήριο κλείνει μια εβδομάδα – 4.000 μαθητές σε κάθε τάξη, οι 4 διαπιστώσεις

«Το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τη Γ΄ Λυκείου συμπληρώνει σήμερα μία εβδομάδα λειτουργίας», αναφέρει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

*Διαβάστε ακόμα: Πιερρακάκης: Η συμπερίληψη οφείλει να βρίσκεται στον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας

«Ήταν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου όταν, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τέσσερις χιλιάδες μαθητές συνδέθηκαν για να παρακολουθήσουν το πρώτο μάθημαΕπτά ημέρες μετά και με βάση τα αρχικά δεδομένα που έχουμε στα χέρα μας, αξίζει να σταθούμε περισσότερο σε ορισμένες πτυχές αυτής μας της πρωτοβουλίας», σημειώνει.

Οι τέσσερις διαπιστώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη

«Το πρώτο στοιχείο προέρχεται από τη συμμετοχή των ημερών που ακολουθούν. Είναι διαπιστωμένο ότι κάθε νέα ψηφιακή πλατφόρμα που τίθεται σε λειτουργία παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα την πρώτη ημέρα ενεργοποίησής της, η οποία τις επόμενες ημέρες μεταβάλλεται.

Mε βάση και την προηγούμενη ιδιότητά μου, ήταν κάτι που το βλέπαμε σχεδόν σε κάθε νέα υπηρεσία του gov.gr. Στο Ψηφιακό Φροντιστήριο αυτό δεν συμβαίνει: κάθε μάθημα προσελκύει σταθερά ακροατήριο της τάξης των τεσσάρων χιλιάδων μαθητών.

Το δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων – και, αυτονόητα, την απάντησή τους. Η επίλυση εξατομικευμένων αποριών αποτελεί κομμάτι κάθε προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας. Είναι εύλογο ότι, όταν μιλάμε για μια πλατφόρμα με χιλιάδες συμμετέχοντες, αυτό δεν είναι εφικτό να συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, όλες οι απορίες που υποβάλλονται γραπτώς μέσω της πλατφόρμας συγκεντρώνονται και απαντώνται άμεσα – πάλι γραπτώς – από τους εκπαιδευτικούς του Ψηφιακού Φροντιστηρίου.

Το τρίτο στοιχείο που αξίζει να σταθούμε είναι η διδασκαλία ειδικών μαθημάτων που μέχρι σήμερα δεν διδάσκονταν στο σχολείο. Εδώ τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι το ελεύθερο και το γραμμικό σχέδιο, δυο μαθήματα τα οποία οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών ως τώρα διδάσκονταν μόνο με δαπάνες της οικογένειάς τους. Πλέον, με το Ψηφιακό Φροντιστήριο ερχόμαστε να επιλύσουμε αυτή την εκκρεμότητα, παρέχοντας εντελώς δωρεάν μια υπηρεσία που μέχρι σήμερα επιβάρυνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το τέταρτο στοιχείο αφορά στη δυνατότητα παρακολούθησης του μαθήματος στη νοηματική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η νέα υποδομή – μια κρατική υποδομή – να είναι διαθέσιμη πραγματικά για όλους. Και είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπουμε ότι αυτή η δυνατότητα πιάνει τόπο, αγκαλιάζεται από παιδιά με προβλήματα ακοής. Πρόκειται για ένα στοιχείο που παράγει προστιθέμενη αξία σε όλο το εγχείρημα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου και που μας δείχνει τον δρόμο για να κάνουμε προσβάσιμες για κάθε μαθητή το σύνολο των σχολικών υποδομών – ψηφιακών και μη», επισημαίνει ο υπουργός.

«Ασφαλώς, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτή την εβδομάδα το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τη Γ΄ Λυκείου θα διαρθρωθεί σε 25 διαφορετικά μαθήματα, συνολικής διάρκειας 86 ωρών, ενώ πολύ σύντομα θα λειτουργεί για το σύνολο των 45 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε υλικό από όλες τις τάξεις, ώστε μέχρι τα τέλη του 2025 να καλύπτεται το σύνολο της ύλης σε όλα τα μαθήματα, με πάνω από 2.500 εύληπτα και ψηφιοποιημένα βίντεο για 49 συνολικά μαθήματα από την Ε΄ Δημοτικού και μετά.

Κλείνοντας, το Ψηφιακό Φροντιστήριο δεν έρχεται να υποκαταστήσει κάτι στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά να προσθέσει σε αυτή νέα εργαλεία. Έχουμε επιλέξει να μην κλείσουμε τα μάτια στην ανάγκη που καταγράφεται εδώ και δεκαετίες στη μέση ελληνική οικογένεια – την ανάγκη στήριξης των παιδιών με πρόσθετη διδασκαλία, η οποία επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται, άλλωστε, το σύνολο των πρωτοβουλιών που έχουμε ανακοινώσει και υλοποιούμε σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Φιλοδοξία μας είναι το Ψηφιακό Φροντιστήριο να αποτελέσει μέρος της απάντησής μας. Να αποτελέσει, δηλαδή, ένα πρόσθετο ψηφιακό εργαλείο που θα παρέχεται εντελώς δωρεάν σε κάθε παιδί, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να βελτιώσει τις γνώσεις και τις επιδόσεις του, αφαιρώντας, ταυτόχρονα, βάρη από τις οικογένειες. Και ο διαδραστικός χαρακτήρας των παραδόσεων, τα επιπλέον μαθήματα και η έμφαση στη συμπερίληψη όλων των μαθητών αποτυπώνουν ακριβώς αυτό: ότι είναι ένα εργαλείο για όλους – ιδίως, όμως, για όσους χρειάζονται περισσότερο τη στήριξή μας», καταλήγει ο κ. Πιερρακάκης.

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ