Νέα Υόρκη: Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν σήμερα – Μεταναστευτικό, Κυπριακό και στο βάθος… η ΑΟΖ – Ο πρωθυπουργός θα δει και τον Μακρόν

Το μεταναστευτικό, το Κυπριακό και – στο βάθος – οι οικονομικές θαλάσσιες ζώνες αναμένεται να βρεθούν σήμερα το απόγευμα (11.40 ώρα Νέας Υόρκης, 18.40 Ελλάδας) στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων συναντήσεών τους, με τη συμμετοχή δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς. «Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση», είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση εν όψει της συνάντησης αυτής.

*Διαβάστε ακόμα: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Στόχος η διατήρηση των “ήρεμων νερών” – Η ελληνική πλευρά θα θέσει το Κυπριακό

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για την επίλυση του θέματος των θαλασσίων ζωνών

Μπορεί η προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη να μοιάζει (και να είναι) ακόμα μακρινός στόχος, ωστόσο στην αποψινή συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση που θα οδηγήσει στην επίλυση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) στο διεθνές δικαστήριο.

Στο τυπικό σκέλος του μείζονος αυτού ζητήματος, για να φτάσουν οι δύο χώρες ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου για τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, όπως έχει εξηγήσει ο κ. Γεραπετρίτης, «με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης θα πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό το οποίο θα καθορίζει το εύρος της διαφοράς». Μιλώντας εξάλλου χθες στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια διόλου τυχαία αναφορά στην «’επιστροφή στα βασικά’ του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Στο Αιγαίο, η διαφορά είναι διμερής και πρέπει να προηγηθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, που αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και είναι κάτι που η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διαπραγματεύεται. Στην Ανατολική Μεσόγειο, τα πράγματα ίσως φαίνονται πιο απλά, λόγω του εύρους της θάλασσας, ωστόσο είναι αρκετά σύνθετα, αφού αναγκαστικά εμπλέκονται τρεις ακόμα χώρες: Η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Λιβύη, που έχουν θαλάσσια σύνορα είτε με την Ελλάδα είτε με την Τουρκία είτε και με τις δύο χώρες.
Στο ουσιαστικό σκέλος, το κρίσιμο στοιχείο είναι η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντώνται σήμερα για έκτη φορά μέσα σε μόλις 14 μήνες – είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις τους στο Βίλνιους, στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα, στην Άγκυρα και στην Ουάσινγκτον. Η βελτίωση στις σχέσεις των δύο ηγετών έχει αποδώσει καρπούς, όπως η ελαχιστοποίηση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, η καλύτερη συνεργασία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών τόσο στο Ανατολικό Αιγαίο όσο – κυρίως – στον Έβρο και η μείωση των προκλήσεων και των εντάσεων σε επίπεδο ρητορικής των κυβερνητικών στελεχών.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4dtqhnrhf61)


Και το Κυπριακό

Ωστόσο και στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και βέβαια στο Κυπριακό η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη και σήμερα αναμένεται να διαφανεί αν μπορούν να γίνει κάποια βήματα προσέγγισης εκατέρωθεν. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά σε σχέση με το Κυπριακό πως «σε αυτή τη συγκυρία θα φέρουμε το θέμα στο τραπέζι. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών». Σε σχέση δε με το μεταναστευτικό, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι «όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία».

Συνέντευξη στο CNN και τριμερής με Μακρόν και Χριστοδουλίδη

Πέραν της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη στο CNN και τη γνωστή δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, ενώ στις 14:00 (τοπική ώρα) θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις και θα παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, με έμφαση στα ενεργειακά και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ