Μητσοτάκης στο CNN: “Η ΕΕ να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα” – “Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη συνθήκη Σέγκεν”

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως ήταν η 6η συνάντησή τους το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μία τρομερή πρόοδο στη διμερή σχέση των δύο χωρών.

«Είχαμε κάποιες προστριβές τα προηγούμενα έτη είναι χρήσιμο να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και στα ζητήματα που διαφωνούμε να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκιο και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως η μετανάστευση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε τόσο ένα φράστη όσο και μία μεγάλη πόρτα ανοιχτή

Τόνισε μεταξύ άλλων πως, «πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τόσο ένα φράχτη όσο και μια μεγάλη πόρτα ανοιχτή. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση, να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα.

Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν οι νομικές οδοί επ’ ωφελεία της μετανάστευσης με οργανωμένο τρόπο, τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, ήταν εκείνη η χώρα η οποία δέχτηκε εκατοντάδες γυναίκες από το Αφγανιστάν όταν η χώρα ήταν στο χείλος της κατάρρευσης.

Έχουμε λοιπόν ανθρωπιστικές ευαισθησίες, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος για παράδειγμα, ότι μπορούμε να καλωσορίσουμε εργάτες στην Ελλάδα, μπορούν να έρθουν νόμιμα, να μείνουν, να εργαστούν με ασφάλεια και δεν χρειάζεται να εκκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσω του Αιγαίου για να φτάσουν στην Ελλάδα. Και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο μιας σύγχρονης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η λύση δεν είναι να υπερβούμε ή να παραβιάσουμε μονομερώς τους κανόνες της ζώνης Σένγκεν. Εδώ μιλάμε για έναν συμβιβασμό που πρέπει να τεθεί σε πράξη».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ