Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Αργυρού, ως γραμματέας του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, στο 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με θέμα την Κυκλική Οικονομία.

Ως γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων, ο Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών & Ενδοπεριφερειακών Συγκοινωνιών, Σπύρος Αργυρός, συμμετείχε το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου 2024 στο 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Ε.Ε.Δ.Σ.Α.), στην Αθήνα, το οποίο είχε ως θέμα του: «Κυκλικές Πόλεις & Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων – Οι Προκλήσεις για την Κοινωνία, τους Φορείς, την Πολιτεία».


Στο πλαίσιο του εν λόγω Συνεδρίου διαπιστώθηκε ότι η ανακύκλωση στα τουριστικά μέρη, όπως είναι και τα νησιά μας, κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, καθώς πέρα από τις σοβαρές αδυναμίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν ανακυκλώνει σχεδόν καθόλου στην καθημερινότητά της.


Η είδηση της συνέχισης της διαδικασίας για την κατασκευή της Μονάδας Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι Κέρκυρας, έτσι όπως αναδείχτηκε και στο Συνέδριο, είναι μόνο το πρώτο βήμα. Με τη δρομολογούμενη έναρξη των εργασιών στο εργοστάσιο του Λίβα Ζακύνθου, την ολοκλήρωση και την παράδοση λειτουργίας του εργοστασίου στην Κεφαλονιά, αλλά και το ξεκίνημα των διαδικασιών για το εργοστάσιο της Λευκάδας, όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να αυξηθεί (με τα τουλάχιστον 4 ρεύματα στην πηγή και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων) το επίπεδο ανακύκλωσης στα νησιά και στο σύνολο των Δήμων μας.


Άλλωστε πλέον με την επιβολή του Τέλους Ταφής, το οποίο δυστυχώς «αποστραγγίζει» τους ήδη πιεσμένους προϋπολογισμούς των Δήμων, το συμπέρασμα του Συνέδριου είναι ότι όσο δεν εφαρμόζουμε την Κυκλική Οικονομία μέσω των Δήμων, ο κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΡΥΠΑΙΝΩ» θα εφαρμοστεί με τον πλέον σκληρό τρόπο και στα Επτάνησα.

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ