ΠΑΣΟΚ: Το πρόσωπο που θα επαναφέρει τις ισορροπίες

Σε μια εποχή έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και ιδεολογικής σύγχυσης, η ανάγκη για την αναβίωση του ιστορικού δίπολου Δεξιάς και Αριστεράς που χαρακτηρίζει ιστορικά την πορεία του Ελληνικού κράτους διαχρονικά, γίνεται επιτακτική. Στην καρδιά αυτής της ανάγκης βρίσκεται μια νέα προοδευτική φωνή, που έχει τη δυναμική να επαναφέρει την Κεντροαριστερά στο προσκήνιο, ως την ισχυρή εναλλακτική λύση απέναντι στην κυριαρχία της Δεξιάς.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες, με την κοινωνία να αναζητά άμεσες απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα, αναζητείται ένα πρόσωπο που θα τις δώσει και θα εμπνεύσει.

Η φωνή αυτή προτείνει μια νέα πορεία ανανέωσης. Ο Χάρης Δούκας δεν αποτελεί έναν ακόμα παραδοσιακό πολιτικό. Χαρακτηρίζεται από ρίζες στον κοινωνικό αγώνα και την ακαδημαϊκή πορεία, προσφέροντας φρέσκες ιδέες που μπορούν να αναζωογονήσουν την Κεντροαριστερά ως αντίβαρο στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Η υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων το 2023 ήταν μια ξεκάθαρη μάχη ιδεολογιών, αποδεικνύοντας ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να παρέχει ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Ενώ το κεντροδεξιό κατεστημένο προσπαθεί να διατηρήσει την κυριαρχία του μέσω του αφηγήματος του επιτελικού κράτους, ο Δούκας προβάλλει ως μια ελπιδοφόρα μορφή που διεκδικεί το δικαίωμα της Κεντροαριστεράς να επανέλθει ως ο κύριος εκφραστής των λαϊκών και προοδευτικών δυνάμεων.

Με τις αρχές του ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο, αγκαλιάζει την ιδέα της λαϊκής κυριαρχίας, δίνοντας έμφαση σε πολιτικές που υπηρετούν τον πολίτη και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Η επανένωση της Κεντροαριστεράς με τις βασικές αξίες της, όπως η προστασία του δημόσιου συστήματος υγείας, η δωρεάν και προσβάσιμη παιδεία, η προσιτή στέγη και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.
Ο Δούκας τοποθετεί στο επίκεντρο του πολιτικού του λόγου την υγεία και την παιδεία ως βασικούς τομείς κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναγνωρίζει τη σημασία της ενίσχυσης του ΕΣΥ, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη στήριξη των υγειονομικών, καθώς και τη σπουδαιότητα της δημόσιας, δωρεάν παιδείας για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Μέσα από αυτές τις πολιτικές προτεραιότητες, μπορεί να γίνει ο εκφραστής των αξιών της Κεντροαριστεράς, που παραμένουν αδιαπραγμάτευτες παρά τις σύγχρονες προκλήσεις.

Στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης, ο Δούκας προωθεί μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, που δεν θα αποκλείει καμία κοινωνική τάξη. Η Κεντροαριστερά με αυτόν στο τιμόνι στοχεύει στην ενίσχυση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα αναζητά λύσεις για την καταπολέμηση των ανισοτήτων που δημιουργούνται από την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή, προσφέροντας παράλληλα προτάσεις για την λύση της στεγαστικής κρίσης.

Η κλιματική κρίση και η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής αποτελούν κεντρικά ζητήματα στην πολιτική του ατζέντα. Η Κεντροαριστερά, υπό την ηγεσία του, μπορεί να προσφέρει λύσεις που θα υποστηρίξουν την κοινωνία μέσα από έναν δίκαιο καταμερισμό των πόρων και των ευκαιριών. Ο Δούκας υποστηρίζει τη στροφή σε μια οικονομία που προστατεύει το περιβάλλον και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους νέους και τους αγρότες, με προτεραιότητα στις κοινωνικές και συνεταιριστικές δομές.

Σε μια πολιτική συγκυρία όπου τα όρια μεταξύ των πολιτικών χώρων φαίνονται θολά, θα δώσει στην Κεντροαριστερά μια νέα, ισχυρή φωνή. Το μήνυμα του Χάρη είναι σαφές: η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική παράταξη, που θα αντιπαρατεθεί με την κυριαρχία της Δεξιάς και θα εκφράσει τις ανάγκες των πολλών, και όχι των λίγων.

Με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ να πλησιάζουν, η ευκαιρία για μια τολμηρή αλλαγή στην ηγεσία του Κινήματος είναι τώρα. Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες καλούνται να πάρουν θέση σε αυτή τη μάχη και να συμβάλλουν στην αναβίωση μιας ισχυρής Κεντροαριστεράς, που θα αναμετρηθεί με τη Δεξιά, προτείνοντας πραγματικές λύσεις για την ευημερία των πολλών.

Ο Βασίλης Τσαλαφούτας είναι Πολιτικός Επιστήμονας και μέλος του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ