Συντονισμός φορέων Πολιτικής Προστασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου

Την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως το κορυφαίο μέλημα όλων, έθεσε το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας, που συνεδρίασε χθες ενόψει της χειμερινής περιόδου, υπό τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανο Πουλημένο, με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Καθημερινότητας, των Αντιδημάρχων Μαθρακίου και Οθωνών, της ΔΕΥΑΚ, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, του ΤΕΕ, της Δασικής Υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιότητων, της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Κέρκυρας Αδαμαντίας Εγγλεζοπούλου, εκπροσώπων του ΕΚΑΒ, της Τροχαίας, του Λιμενικού και της Εθνοφυλακής.

Με τη συμβολή των φορέων που βρίσκονται στο πεδίο δράσης, έγινε καταγραφή των κυριότερων προβλημάτων που παρατηρούνται σε περιπτώσεις καταιγίδων και ακραίων φαινομένων, όπως τα τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα, οι πτώσεις δέντρων, η επικίνδυνη κεραυνική δραστηριότητα, τα τροχαία ατυχήματα κ.α. 

Προτεραιότητα αποτελεί ο καθαρισμός φρεατίων, ρεμάτων και χειμάρρων από φερτά υλικά, χόρτα και σκουπίδια, προκειμένου να αποφεύονται τα τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα. Από τις υπηρεσίες του Δήμου και από τη ΔΕΥΑΚ, εκτελούνται ήδη εργασίες διάνοιξης των σημείων απορροής ομβρίων υδάτων, ωστόσο σημαντική είναι και η φροντίδα εκ μέρους των πολιτών σε σημεία που βρίσκονται μέσα ή γύρω από τις ιδιοκτησίες τους.

Ιδιαίτερη προσοχή, όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας, πρέπει να δοθεί στην αφαίρεση κλώνων ή ξερών δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων.

Ειδικά για τα ελαιόδεντρα, επισημαίνεται η ευθύνη των ιδιοκτητών για τακτικό κλάδεμα, ώστε να αποφεύγεται πτώση ελαιοκάρπου στο οδικό δίκτυο, που μπορεί να προκαλέσει ολισθηρότητα του οδοστρώματος και τροχαία ατυχήματα. 

Ωστόσο, κίνδυνος υφίσταται και για τα παλιά κτήρια, ιδίως στο ιστορικό κέντρο, όπου παρατηρούνται συχνά αποκολλήσεις τοιχοποιίας ή κεραμιδιών. Εφιστάται η προσοχή των ιδιοκτητών να επιθεωρούν τακτικά την κατάσταση των ακινήτων τους, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ατυχημάτων. 

Όσον αφορά την πρόσβαση οχημάτων πρώτης ανάγκης, επισημάνθηκε η ανάγκη πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εγκλωβισμού των οχημάτων πρώτης ανάγκης, που ενδέχεται να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, ο συντονισμός Δήμου, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των πολιτών, είναι κρίσιμος για την προληπτική δράση ή την αντιμετώπιση κρίσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της χειμερινής περιόδου.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ