Στα “σκαριά” η νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο “τραπέζι” έναρξη συζητήσεων για ΑΟΖ – Σύντομα στην Αθήνα ο Χακάν Φιντάν

Σε «ήρεμα νερά» και σε μια «προβλέψιμη ρότα» προβλέπεται πως θα κινηθούν τα ελληνοτουρκικά, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας ως ορίζοντα τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών, όπως επισημαίνεται.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θα είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν την προετοιμασία για τη σύγκλησή του, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών μάλιστα να αναμένεται να έρθει στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, ώστε να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Συμβουλίου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Δεν αποκλείεται, δε, να αρχίσουν συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ. «Η θέση μας είναι πάγια, ότι αυτό είναι ένα ζήτημα πια το οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών θα εκτιμήσουν πότε μπορούν να εξειδικεύσουν περισσότερο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο το χειρίζονται πια οι υπουργοί Εξωτερικών στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.

Σημειώνεται, δε, πως κυβερνητικές πηγές, πέραν της προκλητικής αναφοράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό κατά τη χθεσινή ομιλία του ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, καταγράφουν ως θετική εξέλιξη την ακόλουθη τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας στην ίδια ομιλία: «Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η ανάπτυξη συνεργασίας ειδικά στα ζητήματα θαλάσσιου εμπορίου είναι προς το κοινό συμφέρον όλης της περιοχής».

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «αν ποτέ καταφέρουμε να λύσουμε το ζήτημα αυτό, μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να το έχουμε βρει. Άρα το γεγονός ότι έχουμε συμφωνήσει τουλάχιστον στη βασική λογική είναι μία θετική εξέλιξη».

Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή ήταν η έκτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε 14 μήνες, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των δύο χωρών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο να συμφωνούν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε όπου διαφωνούμε -και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών- να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ’ όλα, ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να συνεργαστούμε σε ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό. Έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ