Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠ.ΕΞ – Τριμερής και με τον Κύπριο ομόλογό τους

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι είχε στη Νέα Υόρκη ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη.

Πραγματοποιήθηκε και τριμερής συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών και του Κύπριου ομολόγου τους, Κωνσταντίνου Κόμπου.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών με απώτερο στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η συνεργασία μεταξύ αποδήμων και κοινοβουλευτικών. Συζητήθηκε, στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση της επόμενης τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στην Αίγυπτο πριν από το τέλος του έτους.

Γεραπετρίτης: Εξήρε το ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στο εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον της Μέσης Ανατολής

Στη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα και του Αιγύπτιου υπουργού που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, ο οποίος εδράζεται στους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και την αμοιβαία βούληση για εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε το ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, το οποίο επιδεινώνεται από την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης στην περιοχή. Καθώς μάλιστα η Ελλάδα το 2025 και το 2026 θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενισχύονται οι δυνατότητες της χώρας μας να προωθήσει το διάλογο και τη διπλωματία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό και ο κ. Γεραπετρίτης απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα το επόμενο διάστημα. Συμφώνησαν, επίσης, να εντατικοποιήσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Εξετάστηκε, εξάλλου, η πρόοδος των συμφωνιών σχετικά με τη μετάκληση εργατών γης από την Αίγυπτο και η συνεργασία στην καταπολέμηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας με έμφαση στην πρόοδο του έργου GREGY Interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Το καλώδιο, το οποίο έχει την αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και στην ΕΕ πράσινη ενέργεια, η οποία θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ανάγκη περαιτέρω στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου, για την οποία εργάζεται εντατικά η ελληνική πλευρά.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ