Τελετής μνήμης Σέρβων στα Γουβια – Κάτω Κορακιάνα

Οι τραγικές στιγμές της πολιτικής ιστορίας των Σέρβων, που βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην Κέρκυρα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζωντανεύουν ξανά αυτές τις μέρες στις κοινές μας μνήμες, όπως κάθε χρόνο ανελλιπώς.

Το νησί μας που έγινε για δύο χρόνια ανεπίσημα, έδρα της Σερβικής Κυβέρνησης, χαρακτηρίστηκε έκτοτε ως το «Νησί της Σωτηρίας» τους.

Το πρωινό της Τρίτης, αντιπροσωπεία της Σερβικής Κυβέρνησης και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κατέθεσαν στεφάνια, σε τελετή μνήμης στο Μνημείο των Σέρβων στα Γουβιά, λιμάνι που αποβιβάστηκαν χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες και πολίτες κάθε ηλικίας το Γενάρη και Φλεβάρη του 1916.

Στη συνέχεια, σε κλίμα συγκίνησης, ακολούθησε τελετή στο κοιμητήριο της Υπεραγίας Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής στην Κάτω Κορακιάνα, αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν από τους πολλούς τόπους ταφής Σέρβων, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί μας την περίοδο 1916 – 1918.

Τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Παντελής Γιαννούλης, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους άρρηκτους δεσμούς φιλίας των λαών μας, που παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων, και αποτελούν διαχρονικό σύμβολο ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Την Πέμπτη 26/9/2024 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επίσημη ετήσια τελετή στη νησίδα Βίδο, όπου ανεγέρθηκε το 1936 το μεγαλοπρεπές Σέρβικο Μαυσωλείο – Οστεοφυλάκιο.

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ