Μητσοτάκης: Με αναφορές στο Κυπριακό, τα ελληνουρκικά, τα δυτικά Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή η ομιλία του στη Γ.Σ του ΟΗΕ

Στις πολλαπλές γεωπολιτικές προκλήσεις θα αναφερθεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γ.Σ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο πρωθυπουργός από βήματος της Γενικής Συνέλευσης θα εστιάσει σε τέσερα θέματα: Μέση Ανατολή, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει αναφορές στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και στο παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για τη διευθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες έχουν δώσει σχετική εντολή στους ΥΠΕΞ προκειμένου να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση.

Ωστόσο το αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει το Κυπριακό. Μάλιστα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην παράνομη εισβολή και κατοχή 1/3 εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη στήριξη της Ελλάδας στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και στην στήριξη της Αθήνας όσον αφορά στην επανεκκίνηση των συνομιλιών.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4g4salv3pht)

Επίσης θα αναφερθεί στις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη να επανεκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ θα εκπέμψει το μήνυμα ότι δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών.

Τέλος ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπό το πρίσμα του κινδύνου να παρασυρθεί η διεθνής κοινότητα στο φάσμα ενός ευρύτερου πολέμου και θα επαναλάβει την ανάγκη να επιτευχθεί εκεχειρία, να επιστρέψουν οι όμηροι και να υπάρξει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ