Νίκη Κεραμέως: Τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ατόμων με αναπηρία

Τρεις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την προστασία των ατόμων με αναπηρία ανέπτυξε η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του OPEN, είπε ότι η πρώτη αφορά στη διόρθωση της στρέβλωσης, εξαιτίας της οποίας άτομα με αναπηρία που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, για να λάβουν σύνταξη αναπηρίας και ήταν ταυτόχρονα και εργαζόμενοι, δεν μπορούσαν να την λάβουν, αν δεν διέκοπταν προηγουμένως την εργασία τους. Όπως εξήγησε η υπουργός, με νομοθετική ρύθμιση, που επεξεργάστηκε με τον υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου και συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, εφεξής οι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξη, χωρίς να σταματούν να εργάζονται.

«Το άτομο με αναπηρία ήταν αντιμέτωπο με το εξής δίλημμα: στήριξη από την πολιτεία ή δουλειά. Με τη διάταξη, που καταθέσαμε, λέμε ότι δεν υπάρχει είτε το ένα είτε το άλλο, ισχύουν και τα δύο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, (ΚΕΠΑ), η κα Κεραμέως δήλωσε ότι ενισχύονται με πρόσθετο προσωπικό, καθώς έχει προβλεφθεί ο υπερδιπλασιασμός των ιατρών. «Από 520 προβλέψαμε άλλους 700 γιατρούς, οι οποίοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους. Περισσότεροι γιατροί σημαίνει καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» είπε.

Επιπροσθέτως, η υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι έχει διευρυνθεί η λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων και, συνεπώς, περισσότεροι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνουν την πιστοποίηση της αναπηρίας τους. «Σας ανέφερα τρεις ενδεικτικές πρωτοβουλίες που αφορούν στη στήριξη της Πολιτείας προς τα άτομα με αναπηρία» τόνισε.

Σχετικά με την έκδοση συντάξεων, η κα Κεραμέως σημείωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία προσπάθεια να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία απονομής και ανέφερε ότι εκδίδονται πλέον καθημερινά 1.250 κύριες συντάξεις σε πανελλαδικό επίπεδο (από 500 ημερησίως, πριν από μερικά χρόνια), με τον μέσο χρόνο έκδοσης να έχει μειωθεί στις 60 ημέρες.

Για τις επικουρικές συντάξεις, υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, καθώς για την έκδοσή τους αξιοποιείται χαρτώο αρχείο και επικοινωνία με πολλά διαφορετικά ταμεία.

«Είμαστε σε μία διαδικασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, που ψηφιοποιούμε όλο αυτό το αρχείο. Μιλάμε για εκατομμύρια φύλλα χαρτιού, τα οποία ψηφιοποιούνται, για να βγαίνουν πολύ πιο γρήγορα και οι επικουρικές συντάξεις» προσέθεσε.

Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι τον Αύγουστο έγινε μία προσπάθεια με τη διοίκηση και το προσωπικό του e-ΕΦΚΑ να επισπευσθεί η έκδοση των επικουρικών συντάξεων, πετυχαίνοντας τη μείωση των εκκρεμοτήτων κατά 12% και συμπλήρωσε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον τα αναγκαία στοιχεία είναι ψηφιοποιημένα, η σύνταξη εκδίδεται σε 10 μόλις λεπτά.

Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε και στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, επισημαίνοντας ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα διορθώνει τη στρέβλωση που υπάρχει και έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι συνταξιούχοι, ενώ λαμβάνουν αύξηση, να διαπιστώνουν μείωση στις συντάξεις τους, καθώς αλλάζουν κλιμάκιο και πρέπει να καταβάλουν Εισφορά Αλληλεγγύης.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η εκτιμώμενη αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5% και θα ισχύσει για τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2025, οι οποίες καταβάλλονται στο τέλος Δεκεμβρίου. Όπως αποσαφήνισε, πλέον, η αύξηση προκύπτει από πραγματικά οικονομικά στοιχεία και, συγκεκριμένα, από τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η κα Κεραμέως σημείωσε ότι στόχος είναι ο εργαζόμενος να αμείβεται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας του.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται, πριν από δύο χρόνια, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, τράπεζες, ΔΕΚΟ, εταιρίες σεκιούριτι και, από τον περασμένο Ιούλιο, εφαρμόζεται καθολικά στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους που προστατεύονται από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας» είπε η υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε ορισμένους κλάδους παρατηρήθηκε αύξηση υπερωριών περίπου 62%. «Αυτές οι υπερωρίες που ήταν πριν;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι η μία εξήγηση είναι η μεγέθυνση της οικονομίας, η οποία, όμως, δεν είναι αντίστοιχη. Επίσης, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται πλέον πιλοτικά στον τουρισμό και την εστίαση. «Μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε τον εργαζόμενο και τον υγιή ανταγωνισμό» σχολίασε.

Ερωτηθείσα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η κα Κεραμέως απάντησε ότι θα βοηθήσουν να καταστούν οι εργασιακές σχέσεις υγιέστερες, διαβεβαιώνοντας το εξής: «Εμείς, ως Πολιτεία θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί». Ωστόσο, διευκρίνισε πως, για να επιτευχθεί αυτό, «χρειάζεται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εκπρόσωποι εργοδοτών».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις ενημερωτικές συναντήσεις υπουργών με βουλευτές της Ν.Δ., η υπουργός Εργασίας παρατήρησε ότι ο διάλογος που είχε η ίδια προ ημερών με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για θέματα του χαρτοφυλακίου της ήταν εξαιρετικά γόνιμος. «Διήρκεσε τέσσερις ώρες, από τις πιο γόνιμες και χρήσιμες που έχω περάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ