”Αυστηρή αλλά δίκαιη αντιμετώπιση της υβριδικής εισβολής”, άρθρο του Γιώργου Βρεττάκου στην Απογευματινή

Tον Μάρτιο του 2020, η χώρα μας βίωσε μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση στα σύνορα του Έβρου με την υβριδική εισβολή μεταναστών, υποκινούμενη και προσχεδιασμένη από την κυβέρνηση της Τουρκίας, για την οποία χρειάστηκε να ενεργοποιήσει η κυβέρνησή μας τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, προκειμένου να την αντιμετωπίσει καθοριστικά.

Έκτοτε, ο φράχτης στον Έβρο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των μεταναστευτικών ροών και την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της Ελλάδας, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας να αντιμετωπιστεί το κύμα της μαζικής εισόδου ατόμων με ασαφή -πολλές φορές- κίνητρα για τη μετανάστευσή τους, στον εντοπισμό ατόμων που είχαν πραγματική ανάγκη προστασίας, ενώ αποθάρρυνε παράλληλα την πιθανότητα παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η εμπορία ανθρώπων. Επιπλέον, μείωσε την επικινδυνότητα της διέλευσης για τους ίδιους τους μετανάστες, αποτρέποντας παράτυπες και επικίνδυνες εισόδους σε ανεπίσημα σημεία.

Με τον φράχτη, η Ελλάδα έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της ΝΔ επικοινώνησε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε κέντρο διέλευσης και διακίνησης παράτυπων μεταναστών, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τα σύνορά της -τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης-, αλλά και την κοινωνική συνοχή και την ασφάλειά της. Δεν θα αφήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι προς όφελος διακινητών και αμφιβόλου προελεύσεως ΜΚΟ, αλλά θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες, φιλτράροντας μέσα από πιο οργανωμένες και ελεγχόμενες διαδικασίες όσους εισέρχονται στη χώρα με σκοπό την παράνομη διέλευση και επισπεύδοντας τις αιτήσεις ασύλου ή άλλες νόμιμες διαδικασίες για όσους έχουν, πραγματικά, λόγο να μεταναστεύσουν.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, με τη φύλαξη των συνόρων και την αυστηροποίηση του πλαισίου για την παροχή ασύλου, υπερασπιζόμενη όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, σεβόμενη πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφωνηθέντα για το Μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και σε αυτό το πλαίσιο θα εργαστεί και σήμερα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της ΕΕ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της τήρησης της Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, με παράλληλη διασφάλιση των όσων προβλέπονται στη Συνθήκη Σένγκεν του 1985 για την ελευθερία μετακίνησης εντός των συνόρων της.

* Bουλευτής Β΄ Πειραιώς της ΝΔ

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ