Μήνυμα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλη για την Παγκόσμια ήμερα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου)

Όπως έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού εδώ και πάνω από μισό αιώνα, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου.

Μπορεί ο πυρήνας του εορτασμού αυτής της ημέρας να είναι η ανάδειξη της πολυεπίπεδης συμβολής του Τουρισμού στην ανάπτυξη και την ευημερία σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο κάθε χρόνο επιλέγεται μια συγκεκριμένη θεματολογία, στην οποία αφιερώνεται αυτή η Παγκόσμια Ημέρα.

Για το 2024 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι το “Τουρισμός & Ειρήνη”.  Και η αλήθεια είναι ότι με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ακόμα και στην ευρύτερη γειτονιά μας, με τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή και βέβαια τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το θέμα του φετινού εορτασμού δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο στοχευμένο και επίκαιρο.

Όσο η ανθρώπινη ζωή, η κοινωνική ευημερία, η οικονομική ανάπτυξη και η πολιτιστική κληρονομιά αυτού του πλανήτη θα τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας του πολέμου, τόσο θα έρχεται ο Τουρισμός να λειτουργήσει ως αντίβαρο, για να γιατρέψει τις πληγές των λαών. Κι αυτό διότι ο Τουρισμός είναι ένα βάλσαμο για την ψυχή. Κλείνει πληγές και δίνει τη δυνατότητα να κάνεις όνειρα. Να ταξιδέψεις μακριά, να ανοίξεις τους ορίζοντες σου, να απελευθερώσεις το πνεύμα σου.

Ο Τουρισμός φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ο Τουρισμός είναι η “βαριά βιομηχανία” της χώρας, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ.

Μέσω του Τουρισμού προστατεύονται και αναδεικνύονται οι πολιτιστικοί θησαυροί της πατρίδας μας, η άυλη κληρονομιά μας, η πλούσια πολιτιστική μας ταυτότητα. Η “προίκα” μας στις επόμενες γενιές.

Μέσω του Τουρισμού καλλιεργείται ο σεβασμός για το περιβάλλον και η προστασία του φυσικού πλούτου κάθε περιοχής. Δημιουργείται μια συνολική κουλτούρα στους ανθρώπους ενός τόπου, ο οποίος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Τουρισμό.

Η εξειδίκευση, η επαγγελματική κατάρτιση, το επιχειρείν, το εμπόριο, όλοι οι κλάδοι και οι δραστηριότητες ανθίζουν μέσω του Τουρισμού.

Η δύναμη του Τουρισμού είναι τεράστια. Είναι μια “ατμομηχανή” που πηγαίνει τον κόσμο μας όλο και παραπέρα. Ταυτόχρονα ενώνει τους λαούς, καλλιεργεί τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση μεταξύ των ανθρώπων, χτίζει “γέφυρες” εκεί όπου ο πόλεμος τις έχει γκρεμίσει.

Το φετινό μήνυμα “Τουρισμός & Ειρήνη” πρέπει να διαχυθεί σε ολόκληρη την οικουμένη και να γαλουχήσουμε τις επόμενες γενιές μ’ αυτό. Το οφείλουμε σε μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στο μέλλον αυτού του κόσμου. Εύχομαι λοιπόν ολόψυχα ειρήνη και ευημερία σε όλους τους ανθρώπους του τουρισμού, στους χιλιάδες εργαζομένους, στους επιχειρηματίες του κλάδου και φυσικά σε κάθε άνθρωπο που ταξιδεύει από κάθε γωνιά του πλανήτη με προορισμό τη χώρα μας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ