Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι απαρτίζουν τα µπλοκ των υποψηφίων προέδρων (Ονόματα)

Με τον βω να λειτουργεί εδώ και καιρό ως αυτόνοµη κοµµατική νησίδα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να ανατάξουν το κόµµα τους και να το επαναφέρουν στις ράγες της στοιχειώδους πολιτικής λογικής. Οσο ο έκπτωτος πρόεδρος δεν εµπλέκεται άµεσα στις διεργασίες, αυτό καθίσταται πιο εύκολο, όπως προκύπτει ακόµα και από τη µετριοπαθή στάση που δείχνει, έως τώρα, ο Παύλος Πολάκης. Οπως και να έχει η κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε ένα δίµηνο «φωτιά», από όπου µε βάση όλες τις εκτιµήσεις δύσκολα θα βγει ενωµένος.

Αντιθέτως, «κασσελακικοί» και «αντικασσελακικοί» µε δηµόσιες τοποθετήσεις τους προεξοφλούν πως η στάση τους θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο που θα κάθεται στην προεδρική καρέκλα του ΣΥΡΙΖΑ µετά τις εκλογές, που είναι προγραµµατισµένες για τις 24 Νοεµβρίου και την 1η ∆εκεµβρίου. Αυτή τη στιγµή υπάρχουν δύο κατατεθειµένες υποψηφιότητες, του Παύλου Πολάκη και του Σωκράτη Φάµελλου, όπως και το «Είµαι εδώ» που διακήρυξε ο Στέφανος Κασσελάκης και µε το οποίο προανήγγειλε την υποψηφιότητά του.

Η οποία δεν θεωρείται ακόµη δεδοµένη, καθώς η διάταξη που συµφωνήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή για την κατάθεση «πόθεν έσχες» για τους υποψηφίους αλλά και η ρητή επισήµανση περί σεβασµού του καταστατικού είναι προφανές ότι αποτελούν δικλίδες που τον αφορούν αποκλειστικά. Εως τώρα, ο κ. Κασσελάκης δείχνει να ακολουθεί µια σοφή τακτική, αυτήν της σιωπής, απόρροια των «εντoλών» που έχει λάβει από τους επικοινωνιολόγους του.

Μυστήριο με τον χρόνο ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Κασσελάκη

Υπάρχει ένα µυστήριο αναφορικά µε τον χρόνο που θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Πάντως, αυτό που διαφαίνεται είναι πως δεν βιάζεται. Φαίνεται να θεωρεί πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του και πως όσο αυτός δεν µιλάει, τόσο θα γεµίζει το δικό του σακούλι. Εχει αφήσει µια σειρά στελεχών να οµιλούν εξ ονόµατός του, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι µεταφέρουν απολύτως τις διαθέσεις του.

Κατά πληροφορίες, ο έκπτωτος πρόεδρος έχει τηλεφωνήσει σε πολλά από τα στελέχη που το προηγούµενο διάστηµα ήταν µαζί του ή, έστω, κριτικά δίπλα του, προκειµένου να ανιχνεύσει τις διαθέσεις τους. Παρότι είναι πάντα επισφαλείς οι εκτιµήσεις για τον κ. Κασσελάκη, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινώσει επισήµως τις προθέσεις του µετά τις 15 Οκτωβρίου, καθώς για ένα διάστηµα θα βρίσκεται και πάλι εκτός Ελλάδος.

Πάντως, φαίνεται ότι αυτή την ώρα έχει µαζί του περίπου το 1/3 της δύναµης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος. Πρόκειται για τους βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρο Παππά, Νίνα Κασιµάτη, Ραλλία Χρηστίδου, Ευάγγελο Αποστολάκη, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Ελενα Ακρίτα, Γιάννη Σαρακιώτη, Κυριακή Μάλαµα, Βασίλη Κόκκαλη, Γιώργο Γαβρήλο, Γιώτα Πούλου και Ράνια Θρασκιά. Σε επίπεδο κοµµατικών στελεχών είναι αρκετά αποδυναµωµένος µετά και τη δεινή ήττα που υπέστη στην Κεντρική Επιτροπή. Μεταξύ των στελεχών που τον υποστηρίζουν είναι ο Θάνος Μωραΐτης, ο Θανάσης Οικονόµου, ο Νίκος Καρανίκας, ο Γιάννης Μπουρνούς, ο Γιάννης Βουλγαράκης κ.ά.

Τα στελέχη που πρωτοστατούν

Στην «αντικασσελακική όχθη» υπάρχει ένα πολύ µεγάλο ετερόκλητο µπλοκ δυνάµεων, που θεωρεί πως ο έκπτωτος πρόεδρος είναι βαρίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ και πως «δεν µπορεί». Σε αυτή τη λογική πρωτοστατούν αφενός ο υποψήφιος πρόεδρος Παύλος Πολάκης, αφετέρου η Ολγα Γεροβασίλη, που αποφάσισε να µην είναι υποψήφια και να δείξει ως αντίπαλον δέος του κ. Κασσελάκη τον κ. Φάµελλο. Ο Παύλος Πολάκης συνόδεψε την κατάθεση της υποψηφιότητάς του µε υπογραφές, όπως αυτή του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά, καθώς και των Λευτέρη Κρέτσου, Γιάννη Μουζάλα και Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Την ίδια στιγµή, το σηµαντικό ερώτηµα είναι αν θα δηµιουργηθεί γύρω από την υποψηφιότητα του κ. Φάµελλου ένα πλειοψηφικό ρεύµα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχής γενοµένης από τον Αλέξη Τσίπρα, που φαίνεται να θεωρεί πως αυτή τη στιγµή δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση. Απόρροια αυτής της επιλογής του πρώην πρωθυπουργού είναι και η προαναφερθείσα στάση της κυρίας Γεροβασίλη, όπως και πολλών άλλων στελεχών που θα πλαισιώσουν τον κ. Φάµελλο.

Οπως είναι ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Συµεών Κεδίκογλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Στέργιος Καλπάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Μαρία Ρεπούση, ο Θύµιος Γεωργόπουλος κ.ά. Στους κόλπους της οµάδας των «87» υπάρχουν ενστάσεις ως προς την απήχηση και κατ’ επέκταση τη στήριξη της υποψηφιότητας Φάµελλου από στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Γιάννης Ραγκούσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ