Μπούγας στα Παραπολιτικά 90,1: Μειώνεται το ηλικιακό όριο φυλάκισης των ανηλίκων από τα 15 έτη στα 14

Αναφορικά με τη βία των ανηλίκων, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά τοποθετήθηκε ο Γιάννης Μπούγας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αρχικά ανέφερε «προφανώς κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά, δεν έχει λειτουργήσει σωστά η οικογένεια, δεν έχει λειτουργήσει σωστά το σχολείο γιατί και το σχολείο είναι ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα. Πρόσφατα μάθαμε για αποτρόπαια περιστατικά σε Νηπιαγωγεία, αντιλαμβάνεστε ότι εχει χαθεί και η επικοινωνία του εκπαιδευτικού με τον μαθητή».

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν την προσωρινή κράτηση, ο κ. Μπουγάς είπε: «Πλέον εφόσον ο κατηγορούμενος συλληφθεί δεύτερη φορά για αδίκημα το οποίο είναι είτε σοβαρό πλημμέλημα είτε κακούργημα και έχει περιοριστικούς όρους σε περίπτωση που κατηγορείται για κακουργηματική πράξη ο ανακριτής και ο εισαγγελέας έχουν υποχρέωση να του επιβάλλουν την προσωρινή κράτηση και δεν μπορούν να αρκεστούν στην επιβολή μόνο περιοριστικών όρων. Αυτό προέκυψε διότι μας έδωσε στοιχεία η Αστυνομία πως υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι συλλαμβάνονται εκ νέου, αφήνονται ελεύθεροι και οι ανθρωποι αυτοί μέχρις ότου προσαχθούν στη δίκη και αν καταδικαστούν συνεχίζουν να εγκ ηματούν σε βάρος της κοινωνίας».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν μειώνεται το ηλικιακό όριο φυλάκισης των ανηλίκων από τα 15 έτη στα 14 έτη, ο υφυπουργός απάντησε: «ναι, ισχύει γιατί διαπιστώνεται πως υπάρχουν εγκλήματα τα οποία διαπράττονται από 14χρονους και 15χρονους οι οποίοι έχουν ικανότητα προς καταλογισμό, δεν είναι ακαταλόγιστοι. Επομένως ένας 14χρονος ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιεί αιχμηρά αντικείμενα που θεωρούνται όπλα, σε περίπτωση σοβαρών εγκλημάτων θα αντιμετωπίζεται ως άτομο που μπορεί να του καταλογιστεί η πράξη και υπάρχει πιθανότητα να οδηγείται σε ειδικό κατάστημα για σωφρονισμό. Δεν είναι όμως μόνο ο εγκλεισμός, καταλαβαίνετε ότι σε περίπτωση κακουργήματος ο ανήλικος δράστης υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίζει και το φάσμα της προσωρινής κράτησης γιατί όλες αυτές οι διατάξεις θα εφαρμόζονται και στην περίπτωση προσωρινής κράτησης. Άρα και προσωρινή κράτηση για ανήλικο από τα 14 και πάνω εφόσον υπάρχει κακούργημα, ενώ σήμερα είναι από τα 15 και πάνω».

Στην ερώτηση, αν θα υπάρχουν αυστηρές ποινές για τους γονείς των παραβατικών ανηλίκων ο κ. Μπουγάς είπε πως «με την εισήγηση του υπουργού προστίθεται διάταξη η οποία κάνει αυστηρότερη την ευθύνη των γονέων σε περιπτώσεις που παραμελούν την εποπτεία των ανηλίκων τους. Μέχρι σήμερα αυτό τιμωρείται ως ελαφρύ πλημμέλημα με φυλάκιση έως 1 έτος, εφόσον υπερψηφιστούν οι διατάξεις αυστηροποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο για τους γονείς, είναι μεν πλημμέλημα αλλά υπάρχει μια διαβάθμιση, επιπλέον δε προβλέπεται χρηματική ποινή. Επομένως εκτός από την ποινή φυλάκισης που θα μπορεί να φτάσει μέχρι 2 έτη θα πρέπει να επιβάλλει σε περίπτωση πλημμελήματος που διαπραχθεί από τον ανήλικο χρηματική ποινή στους γονείς τους 5.000€ και αν το αδίκημα είναι κακούργημα η χρηματική ποινή πάει στις 10.000€ το κατώτατο όριο».

Τέλος, όταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης τον ρώτησε «στην περίπτωση του κακουργήματος παραμένουν τα 2 έτη;» ο υφυπουργός Δικαιοσύνης απάντησε «εφόσον δεν τιμωρείται η πράξη των γονέων αυστηρότερα από άλλη διάταξη η ποινή θα είναι 2 έτη».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ