Λίβανος: Tο σχέδιο ύστατης ανάγκης για εκκένωση των Ελλήνων – Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο

Στη σημερινή του εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο για εκκένωση Ελλήνων του Λιβάνου, εφόσον χρειαστεί το επόμενο διάστημα.

Στις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου αναφέρθηκε ο Γιώργος Ευγενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να μην εξαπλωθεί η κρίση, αλλά εφόσον η κατάσταση χειροτερεύσει υπάρχει ένα σχέδιο επί τάπητος για την εκκένωση 3.500 χιλιάδων Ελλήνων και περίπου 1.000 εξαρτώμενων μελών (π.χ. συζύγους και παιδιά).

Λίβανος: Tο σχέδιο ύστατης ανάγκης για εκκένωση των Ελλήνων

Το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί ως λύση ύστατης ανάγκης και περιλαμβάνει την εκκένωση κατόχων Ελληνικών διαβατηρίων είτε μέσω μισθωμένων πολιτικών αεροσκαφών είτε με στρατιωτικά αεροσκάφη.

Επίσης στην ευρύτερη περιοχή πλέει η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» που θα μπορούσε να επιστρατευθεί.

66faf0d26d0fe

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ως αυτήν την ώρα, οι Έλληνες του Λιβάνου δεν έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να απομακρυνθούν, ενώ η ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό λειτουργεί κανονικά, σε αντίθεση με άλλες ξένες αποστολές. Βεβαίως, ισχύει η σύσταση να φύγουν οι Έλληνες άμεσα, ενώ οι πτήσεις Βηρυτός-Αθήνα γίνονται ακόμα κανονικά.

Αν όμως τα πράγματα χειροτερεύσουν, ο σχεδιασμός υπάρχει.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ