ΠΑΣΟΚ: Πονοκέφαλος οι “ξένοι” ψηφοφόροι, που αλλάζουν το αποτέλεσμα – Ο Ανδρουλάκης θέλει μόνο “πράσινους” στις κάλπες

Στους ρυθμούς της πρώτης εσωκομματικής κάλπης δονείται το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι μόνο, καθώς το ενδιαφέρον μαζί με όλα τα βλέμματα στρέφονται στους μη πασόκους εκλογείς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή και ενώ οι υπάρχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσέλευση-ρεκόρ. Ταυτόχρονα όλες οι δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και όσες βρίσκονται στα γραφεία των υποψήφιων αρχηγών, δείχνουν αμφίρροπο ντέρμπι ανάμεσα στους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλο Γερουλάνο, με τον τελευταίο να εμφανίζει θεαματική δυναμική στις μετρήσεις που ακολούθησαν μετά την τηλεμαχία.

Στο αμιγώς πασοκικό κοινό βέβαια ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται και μάλιστα με αισθητή διαφορά των υπολοίπων, ωστόσο γίνεται σαφές πως η μάχη θα κριθεί στην ανθρωπογεωγραφία του νέου εκλογικού σώματος. Όσο λιγότερο πασοκικό θα είναι το πλήθος των εκλογέων τόσο πιστεύεται ότι θα υποχωρεί η δυναμική του νυν προέδρου και θα ενισχύονται οι υποψηφιότητες των Χάρη Δούκα και Άννας Διαμαντοπούλου. Των δύο ηττημένων δηλαδή του debate, καθώς ο μεν δήμαρχος δεν έπεισε γενικώς, η δε πρώην υπουργός και Ευρωπαία επίτροπος δεν κατάφερε να εξηγήσει την πολύχρονη απουσία της από τα κομματικά δρώμενα.

Οι εντυπώσεις από την τηλεμαχία πάντως δεν αναμένεται να είναι αυτές που θα καθορίσουν εντέλει το αποτέλεσμα, αλλά οι «στρατοί» των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν από τα αριστερά και από το Κέντρο.

*Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας – Ποιοι οδηγούν την κούρσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι «στρατοί» ψηφοφόρων για Δούκα, Διαμαντοπούλου και Γερουλάνο 
Ο μεν Χάρης Δούκας ευελπιστεί σε ψήφους από κόσμο της Νέας Αριστεράς και των τσιπρικών του ΣΥΡΙΖΑ, η δε Άννα Διαμαντοπούλου από κεντρώους ή και κεντροδεξιούς που πίνουν νερό στο όνομα του Κώστα Σημίτη.

Σε αυτό το περίεργο προεκλογικό κλίμα την αντίθεσή του με τη συμμετοχή των συριζαίων ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM. «Δεν πρέπει οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Είμαι αντίθετος. Ούτε πρέπει οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να έρθουν στις δικές μας», τόνισε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και καλός συνομιλητής του Χάρη Δούκα. Ωστόσο η προτροπή του, η οποία πολλοί θεωρούν ότι έγινε για τα μάτια του κόσμου, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως δεν θα πιάσει τόπο.

Από την άλλη, ο Παύλος Γερουλάνος, όσο και αν είναι το πρόσωπο που κερδίζει τις εντυπώσεις με την εν γένει παρουσία αλλά και τη σταθερή επιμονή σε καθαρό πολιτικό και προγραμματικό λόγο, μακριά από προσωπικές αντιπαραθέσεις, φαίνεται να μην πριμοδοτείται από οργανωμένους πολιτικούς κύκλους. Δεν μπορεί όμως να αγνοηθεί η δυναμική που αναπτύσσει σε εκλογείς που κινούνται περισσότερο ως ανεξάρτητοι, εκτός κομματικών γραμμών και… υποδείξεων, με πολιτικές αναφορές τόσο στο Κέντρο όσο και στην Κεντροαριστερά αλλά και σε παραδοσιακό τμήμα της πασοκικής εκλογικής βάσης.

Όσον αφορά την Άννα Διαμαντοπούλου, στο επιτελείο της στηρίζουν όλες τις ελπίδες στη δεξαμενή εκείνη που κινείται στο πολιτικό κέντρο και τις εκδοχές του προς τα δεξιά και σε τμήματα του εκλογικού σώματος που βίωσαν προνομιακά την περίοδο του εκσυγχρονισμού. Υπό αυτή την έννοια η αμηχανία της να πείσει για την πολυετή απουσία της από το ΠΑΣΟΚ ελάχιστη σημασία θα έχει τελικά.

Ανατροπή συσχετισμών από τυχόν μεγάλη αύξηση της συμμετοχής 

Σε κάθε περίπτωση τυχόν μεγάλη αύξηση της συμμετοχής αναμένεται να ανατρέψει, και πιθανότατα συντριπτικά, τους υπάρχοντες συσχετισμούς, με δεδομένο ότι η τωρινή υπεροχή του κ. Ανδρουλάκη οφείλεται στη σύνθεση του εκλογικού σώματος που προέκυψε από την αναμέτρηση του 2021, όταν δηλαδή αναδείχθηκε στην ηγεσία.

Και αν η πρόβλεψη της κυρίας Διαμαντοπούλου περί συμμετοχής 400.000 ψηφοφόρων στις κάλπες της Κυριακής επαληθευτεί, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μια καθ’ όλα απρόβλεπτη αναμέτρηση με άγνωστη την πρώτη δυάδα, η οποία θα κληθεί να δώσει την τελική μάχη στις δεύτερες κάλπες της 13ης Οκτωβρίου. Και εκεί βέβαια αρχίζει μια νέα προβληματική, όσον αφορά τις συμμαχίες που θα προκύψουν και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν ποιος ή ποια θα είναι ο/η νέος/α πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ