Τα μέτρα κατά της βίας ανηλίκων: Αυστηρότερες ποινές για τους αδιάφορους γονείς – Έναν χρόνο φυλακή τουλάχιστον και 5.000 ευρώ πρόστιµο σε κηδεµόνες – Τι είναι η εφαρµογή Safe Youth

Σε αυστηρά µέτρα µε στόχο την αντιµετώπιση της βίας ανηλίκων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, µετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά των τελευταίων ηµερών που έχουν σοκάρει όλη την Ελλάδα. Το θέµα τέθηκε κεντρικά στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συµβουλίου.

Το Μέγαρο Μαξίµου είναι αποφασισµένο να φέρει τους (αδιάφορους) γονείς προ των ευθυνών τους, αυστηροποιώντας κατ’ αρχάς το πλαίσιο που αφορά την παραµέληση των παιδιών και αυξάνοντας τις ποινές για το αδίκηµα της πληµµελούς γονικής εποπτείας. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί σειρά αναµορφωτικών µέτρων για εφήβους 12- 15 ετών που παρουσιάζουν παραβατική συµπεριφορά, αν και τελικά δεν αποφασίστηκε η µείωση του ορίου αναµόρφωσης από τα 15 στα 14 χρόνια.

Οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ∆ικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, παρουσίασαν τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιµετώπιση περιπτώσεων εγκληµατικότητας, προτείνοντας την αυστηροποίηση της ποινικής µεταχείρισης των γονέων που παραµελούν την εποπτεία των ανήλικων παιδιών τους. Σηµειώνεται ότι έως τώρα η προβλεπόµενη τιµωρία για το συγκεκριµένο αδίκηµα είναι ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Το υπουργείο ∆ικαιοσύνης ωστόσο εισηγήθηκε η ποινή φυλάκισης να αυξηθεί και να είναι τουλάχιστον ένα έτος, ενώ θα προβλέπεται και ελάχιστη χρηµατική ποινή 5.000 ευρώ στην περίπτωση που η πράξη του ανηλίκου ενέχει στοιχεία βίας ή στρέφεται κατά ανήλικου θύµατος. Αν πρόκειται για πράξη που διέπραξε ενήλικος, τότε ορίζεται ως κακούργηµα.

«Το ζήτηµα της παραβατικότητας ειδικά στα παιδιά και στους νέους είναι ένα ζήτηµα εξαιρετικά πολυσύνθετο και αφορά πρωτίστως και τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν µπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όµως έχουµε τη δυνατότητα να κάνουµε πιο αυστηρές τις ποινές και τα ζητήµατα που αφορούν την παραµέληση ανηλίκων. Θα µας απασχολήσουν πολύ στο µέλλον όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του.

*Διαβάστε ακόμα: “Είναι θέµα χρόνου να θρηνήσουµε νεκρό”: Φόβοι στην ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω κλιµάκωση της βίας ανηλίκων


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4js8f7w6as1)

Η νέα εφαρµογή Safe Youth και η αυστηρότερη ποινική µεταχείριση της οπλοκατοχής στους νέους
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παράλληλα µία νέα εφαρµογή (Safe Youth), η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε εφήβους εκτός σχολικού περιβάλλοντος να ειδοποιούν την Αστυνοµία, αν ένα παιδί αισθάνεται ότι για οποιονδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωµατική του ακεραιότητα. Ήδη η πρωτοβουλία Stop Bullying έχει «αγκαλιαστεί» από τις σχολικές κοινωνίες και έχει δώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσµατα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης µίλησε για αυστηρότερη ποινική µεταχείριση της οπλοκατοχής ειδικά στους νέους. Ειδικότερα στο υπουργικό προτάθηκε η ακριβέστερη οριοθέτηση της έννοιας του µαχαιριού σε «γενικής χρήσης» και σε «ειδικής», να µπουν περιορισµοί στην πώληση ή τη διάθεσή τους ειδικά για ανηλίκους, καθώς και να ληφθούν µέτρα ασφαλείας για φύλαξη και µη παραχώρησης σε τρίτους, όπως και η διαφοροποίηση της ποινικής µεταχείρισης για µαχαίρια γενικής και ειδικής χρήσης.

Επιπλέον, αυξάνεται το ελάχιστο όριο ποινής για την οπλοκατοχή ιδίως πυροβόλων όπλων, πυροµαχικών και λοιπών, όπως και τα ελάχιστα όρια ποινής για την οπλοφορία. Προωθείται επίσης διάταξη για την αναβάθµιση σε κακούργηµα της οπλοφορίας µε πυροβόλα όπλα.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ