Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύο σενάρια για τον Στέφανο Κασσελάκη και η στάση του Αλέξη Τσίπρα

«Αλέξη, είµαστε εδώ». Την ατάκα αυτή φώναξε µια οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εισήλθε το απόγευµα της Τρίτης στο θεατράκι στην Τεχνόπολι του ∆ήµου Αθηναίου, προκειµένου να παραλάβει ένα βραβείο για τη συµβολή του στην παγκόσµια ειρήνη, λόγω της υπογραφής της Συµφωνίας των Πρεσπών. Ο πρώην πρωθυπουργός, παρότι χαµογέλασε, αισθάνθηκε εµφανώς αµήχανα, καθώς η ατάκα αυτή παρέπεµπε στην αφίσα του Στέφανου Κασσελάκη που δήλωνε «είµαι εδώ», για να προαναγγείλει την υποψηφιότητά του.

Η αµηχανία, ωστόσο, δεν ήταν αίσθηµα της στιγµής για τον κ. Τσίπρα, αλλά µάλλον µόνιµη λόγω και της εκφυλιστικής κατάστασης που βιώνει εδώ και µήνες το πολιτικό του δηµιούργηµα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αµηχανία, κατά καιρούς, µετατράπηκε σε οργή όταν άκουσε τον Στέφανο Κασσελάκη να τον κατηγορεί για την ύπαρξη «µαύρων» ταµείων στον ΣΥΡΙΖΑ επί των ηµερών της προεδρίας του, αλλά και σε αγωνία µετά την καρατόµηση του κ. Κασσελάκη από τη θέση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βράδυ της Κυριακής, που η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε µε ευρεία πλειοψηφία την καθαίρεση, στο µυαλό του κ. Τσίπρα ήρθε το ιστορικό ερώτηµα του Λένιν «και τώρα τι κάνουµε». Ουσιαστική απάντηση στο «τι κάνουµε» είναι προφανές ότι δεν έχει ο πρώην πρωθυπουργός και πολύ περισσότερο απάντηση που να τον εµπλέκει στην παρούσα φάση στις διεργασίες. Προσώρας φαίνεται να θεωρεί ότι αποτελεί (προσωρινή;) λύση ο κ. Φάµελλος, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο στέλεχος από τους «87» που να έχει τη διάθεση να µπει στο καµίνι της αντιπαράθεσης µε τον κ. Κασσελάκη, αλλά και τον κ. Πολάκη. Στους σταθερούς συνοµιλητές του, όπως για παράδειγµα την Ολγα Γεροβασίλη, τον Αλέκο Φλαµπουράρη και τον Γιώργο Βασιλειάδη, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόµα τον βαθµό εµπλοκής του στην εσωκοµµατική διαδικασία. Και δεν το έχει κάνει, διότι ακόµα δεν έχει την απάντηση, αφενός στο τι θα βοηθήσει η υποψηφιότητα Φάµελλου, αφετέρου στο τι θα εξυπηρετήσει τα όποια δικά του µελλοντικά σχέδια. Κατά συνέπεια, θα κινείται βήµα βήµα, διαβλέποντας πώς διαµορφώνεται το εσωκοµµατικό τοπίο, και ακολούθως θα πράξει.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σενάρια για την κατάθεση υποψηφιότητας Κασσελάκη

Την ίδια στιγµή, διαφαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει διάθεση να επισπεύσει τις αποφάσεις του για το πότε θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, κυκλοφόρησαν πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Κασσελάκη να µην καταθέτει υποψηφιότητα στα όργανα του κόµµατος, αλλά να δίνει το «παρών» στο συνέδριο (1-3 Νοεµβρίου) και να ζητά από το σώµα την έγκριση για να είναι υποψήφιος.

Όπως και να έχει πάντως, ο κ. Κασσελάκης πρώτη φορά δείχνει να ακολουθεί µια συγκεκριµένη στρατηγική και να µη λειτουργεί παρορµητικά, αλλάζοντας στάση σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Θέλει να κερδίσει χρόνο και να δει πώς αποτυπώνεται η κατάσταση στο εσωτερικό του κόµµατος, για παράδειγµα πώς θα κυλήσει η διαδικασία της εκλογής συνέδρων, τι συσχετισµό θα βγάλει αλλά και ποια άλλα πρόσωπα, εκτός των Φάµελλου και Πολάκη, θα µπουν στην κούρσα. Εως τώρα, ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε («Παραπολιτικά») πως δεν θα είναι υποψήφιος και θα τηρήσει θεσµική ουδετερότητα λόγω της θέσης που έχει ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, ενώ ούτε η κ. Γεροβασίλη θα είναι υποψήφια. Οπότε από τα κορυφαία στελέχη το µόνο που αποµένει να ανοίξει τα χαρτιά του είναι η Ρένα ∆ούρου, η οποία πιέζεται από την οργανωµένη βάση να µπει στην κούρσα.

Οι «87» θα «παίξουν τα ρέστα τους»

Μεγάλη κινητικότητα, µε συνεχείς συνεδριάσεις, επικρατεί στους κόλπους των 87, για τους οποίους το ιδεατό θα ήταν να υπάρξει ενιαία στάση και στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Φάµελλου. Παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν στο πρόσωπό του από σηµαντικά στελέχη (Βασιλειάδης, Σπίρτζης, Ραγκούσης κ.ά.), δεν προκύπτει πως θα υπάρξει ρήγµα και πολύ περισσότερο κάποια εναλλακτική υποψηφιότητα. Εκτιµάται ότι στο τέλος τα στελέχη που έχουν αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό θα συνταχθούν γύρω από τον κ. Φάµελλο και θα «παίξουν τα ρέστα τους» για την εκλογή του.

Στην περίπτωση που αυτό δεν συµβεί και υπάρχει επικράτηση Κασσελάκη, είναι προφανές ότι αυτοµάτως θα ανοίξει ο ασκός της διάσπασης. Κορυφαία στελέχη, µεταξύ αυτών η κ. Γεροβασίλη, ο κ. Βασιλειάδης, ο κ. Σπίρτζης, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν είναι ουσιαστικά διατεθειµένοι να παραµείνουν στον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη». Ενδιαφέρον έχει και η τακτική που ακολουθεί ο κ. Πολάκης, ο οποίος δείχνει ένα πιο µετριοπαθές πρόσωπο, χωρίς εντάσεις και απειλές. Απλώς το ερώτηµα για όλους είναι πώς θα κινηθεί ο αψύς Σφακιανός όταν µπει στην κούρσα ο κ. Κασσελάκης και σε τι επίπεδο θα διεξαχθεί η αντιπαράθεσή τους.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κυριακάτικη Απογευματινή

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ