ΠΑΣΟΚ: Ο λόγος στα στελέχη του κόμματος πριν τις κάλπες

Τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι την προσφυγή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλά και κατ’επέκταση των πολιτών στις κάλπες της 6ης Οκτώβρη, όπου θα αναδείξουν τον νέο ηγέτη του κόμματος, σε μία διαδικασία που προβλέπεται, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, να έχει μεγάλη απήχηση.

Μετά το debate έγινε αντιληπτό ότι το ενδιαφέρον γύρω από τις εξελίξεις της «Δημοκρατικής Παράταξης» ολοένα και μεγαλώνει, καθώς οι 6 υποψήφιοι έθεσαν το πολιτικό τους σχέδιο για ένα ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή απέναντι στον υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ και την γεμάτη απώλειες ΝΔ. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έθεσαν σε σύγκριση τα όσα γίνονται στο κόμμα της αξ. Αντιπολίτευσης και το πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού που διεξήχθη η τηλεμαχία, δίνοντας έτσι την ελπίδα για ένα μεγαλύτερο «άλμα» με δυνατότερο κοινωνικό εκτόπισμα, μετά το πέρας των διαδικασιών.

Με τον Ν. Ανδρουλάκη να υποστηρίζει σθεναρά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ κατά την προεδρία του, τον Π. Γερουλάνο να ξεδιπλώνει εντυπωσιακά το πρόγραμμά του «Αναγέννηση», την Ν. Γιαννακοπούλου να διατηρεί μαχητικό προφίλ, την Α. Διαμαντοπούλου να φέρνει «αέρα Ευρώπης», τον Χ. Δούκα να αναφέρεται στην ανάγκη ενός προέδρου που και ως δήμαρχος θα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση και τον Μ. Κατρίνη να εστιάζει στις ρίζες του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ», οι υποψήφιοι ξεδίπλωσαν το προφίλ της επόμενης ημέρας, όπου συνθετικά μπορούν μόνο ψηλότερα να φέρουν το κόμμα.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζοντας τον διάλογο με τη βάση, μέλη και στελέχη μιλούν και αυτήν την εβδομάδα για την επόμενη ημέρα του κόμματος, τι επιθυμούν οι ίδιοι μετά την διαδικασία αλλά και φυσικά, τον υποψήφιο της προτίμησής τους για την προεδρία.

Αγγελόπουλος Δημήτρης: Καθαρές κουβέντες, μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Καθαρές κουβέντες, γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ηγηθεί της προσπάθειας και θα καθορίσει τον χαρακτήρα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης. Σήμερα, με Ν. Ανδρουλάκη πρόεδρο, κινούμαστε κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατικά, αυτόνομα, με όραμα μια δίκαιη κοινωνία που να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Απαντάμε στις κρίσεις των θεσμών και των πολιτικών κομμάτων με σοβαρότητα, συνέπεια και πολιτικές προτάσεις για ενίσχυση θεσμών, ανεξάρτητων αρχών και διαμόρφωση πλήρους κυβερνητικού προγράμματος, με συνεχή διαβούλευση και επίκεντρο τον πολίτη, τους μικρομεσαίους, τους αδύναμους, τους νέους.

Με σοβαρή – θεσμική αντιπολίτευση πλήξαμε το Μαξίμου (σκάνδαλα-παραιτήσεις), πετύχαμε συγκλίσεις στην πρόταση μομφής, προτείναμε λύσεις σε διαδοχικές κρίσεις (ενεργειακή, ακρίβεια, στεγαστικό).

Μόλις σε δυόμισι χρόνια αυξήσαμε τα ποσοστά μας, ήρθαμε πρώτοι στη μισή Κρήτη και στους κεντρώους ψηφοφόρους, δεύτεροι στην περιφέρεια, δεύτερο κόμμα σήμερα δημοσκοπικά με διπλάσια ποσοστά, επανήλθε ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ, ρυθμίστηκαν τα χρέη. Ο πρόεδρος με πρόωρες εκλογές «τελείωσε» την αχρείαστη εσωστρέφεια για να μην πάθουμε «ΣΥΡΙΖΑ» και με την αναγνώριση των λαθών εγγυάται ότι τα καλύτερα έρχονται.

Όλες οι «μάχες» που ακολουθούν -εντός και εκτός Βουλής – είναι κρίσιμες και όλες πρέπει να δοθούν με τον εκλεγμένο Πρόεδρο μπροστά.

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Αναγνωστόπουλος Άρης: Γιατί με την Νάντια Γιαννακοπούλου

Όντας 30 και χρόνια ενεργό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχοντας περάσει από γραμματείες σπουδάζουσας και Νεολαίας, παρατηρώ για δεύτερη φορά το φαινόμενο του ηλικιακού ρατσισμού, όπου η εμπειρία, η ιστορική διαδρομή και το έργο μηδενίζονται και βγαίνει μπροστά το θράσος του “τώρα είναι η σειρά μου με κάθε τρόπο”, θυμίζω άλλωστε το σλόγκαν “ανακύκλωση-ανανέωση”, με το οποίο η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, αντιμετώπισε τον Γιώργο Παπανδρέου το 2021. Στήριξα και συντάχθηκα με τις πολιτικές όλων των Παπανδρέου, θεωρώ πως το βασικό διακύβευμα και αυτών των εκλογών, ίσως περισσότερο από εκείνες του 2021, είναι να ξαναβρούμε τις αξίες του Παπανδρεϊσμού, το ριζοσπαστισμό, το ήθος, τη διαφάνεια, τη ρήξη με τη διαπλοκή και τα μεγαλοσυμφέροντα, την αναδιανομή του πλούτου με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα στηρίξω την καθαρή και αδέσμευτη φωνή της υποψηφιότητας της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που δύναται να επαναφέρει την ΑΛΛΑΓΗ στο κίνημα μας, αλλά και στο λαό, που αποτελεί και το σημαντικότερο άλλωστε διακύβευμα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την κοινωνία.

Γραμματέας Δ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αγίας Βαρβάρας

Γιωτόπουλος Κώστας: Γιατί με τον Κατρίνη

Σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αποχής, οικονομικής ακρίβειας και αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με την άνοδο της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη, το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική του ταυτότητα, διαμορφώνοντας μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα αντιμετωπίσει τη δεξιά συντηρητική πολιτική και θα προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Πρέπει να αναδείξει ξανά τις αξίες του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας παιδείας και υγείας, και της ισότητας, προσελκύοντας ξανά τους πολίτες, που απογοητευμένοι απείχαν στις τελευταίες εκλογές.
Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Προτείνει ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο, ανεξάρτητο από εξωθεσμικές παρεμβάσεις, που θα προασπίζει τις αρχές του σοσιαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Στηρίζει τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας, την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και την ισότιμη συμμετοχή όλων στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Με το όραμά του για μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, μπορεί να ανανεώσει το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών.

Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Λιάγκα Αλεξάνδρα: Γιατί με την Διαμαντοπούλου

Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, που οι εκλογές ανάδειξης αρχηγού του τρίτου κόμματος αφορούν τόσο βαθιά και ουσιαστικά την επόμενη μέρα της ίδιας της χώρας. Με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές πολιτικές και την αποτελεσματικότητά τους και την καταρρέουσα αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μετά από αρκετά χρόνια μπροστά στην ιστορική ευκαιρία να αναδειχθεί και πάλι σε αξιόπιστη κυβερνητική δύναμη και να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας Ελλάδας, ικανής να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής.

Σε αυτά τα πλαίσια, η Άννα Διαμαντοπούλου καταθέτει μια «υποψηφιότητα – πακέτο». Με βαθιά γνώση των εθνικών αλλά και των διεθνών ζητημάτων καθώς και του τρόπου με τον οποίο αυτά συμπλέκονται, με πλούσια εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, από τις οποίες παρήγαγε πάντα σοβαρότατο έργο, με σαφείς και μετρήσιμες θέσεις και προτάσεις, κατέθεσε πρόσφατα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα για την Ελλάδα του σήμερα, με το βλέμμα στο αύριο. Η ίδια μιλάει για το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ και είναι η μόνη που μπορεί να το υποστηρίξει.

Δικηγόρος

Τσελέκης Παναγιώτης: Γιατί με τον Χάρη Δούκα

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει συνεχώς και το αποτέλεσμα των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δώσει ξανά την ελπίδα. Το όραμα που θα την ξυπνήσει όμως ακουμπάει στις πλάτες του Χάρη Δούκα και στο προοδευτικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει.

Αυτές οι ιδέες για τη νεολαία, την εργασία, τη στέγαση, το δημογραφικό, την οικονομία και τα εθνικά θέματα θα πρέπει να αποκτήσουν κινηματικά χαρακτηριστικά, να καταφέρουν να προσελκύσουν όλους εκείνους που απογοητεύθηκαν στο παρελθόν – είτε από την ίδια την πολιτική είτε κι από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ – και να αποτελέσουν μια βαθιά πλειοψηφική προοπτική για τη χώρα.

Έχουμε χρέος να μιλήσουμε και πρωτίστως να ακούσουμε όλες τις γενιές – από τις νεότερες που μεγάλωσαν με μια αποστροφή προς το πολιτικό σύστημα έως τις μεγαλύτερες που πήραν μέρος σε όλη την αλλαγή που συντελέστηκε κατά τη Μεταπολίτευση. Ο Χάρης Δούκας μπορεί να ξαναδώσει την πνοή που έχει ανάγκη ο χώρος, φτιάχοντας τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και να απαντήσουμε δυναμικά στις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής. Το ΠΑΣΟΚ δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τα λίγα. Ξέρουμε πως όλοι όσοι μας εμπιστεύονται έχουν από εμάς αυξημένες προσδοκίες.

Η ελπίδα μιας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι τοπίο στην ομίχλη, ούτε αφήγημα επιβίωσης. Είναι ευθύνη για το συλλογικό μας μέλλον και ένας απόλυτα εφικτός στόχος.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ