GReco Islands: Σύγχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη  για τα μικρά νησιά – Χαιρετισμός Δημάρχου

Χαιρετισμό στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ 2021-2027 για την πρωτοβουλία GReco islands, που οργανώθηκε τη Δευτέρα 30/09/2024 στην Ιόνιο Ακαδημία, απηύθυνε ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πουλημένος.

Στην ημερίδα, που αναφέρεται στα ελληνικά νησιά με πληθυσμό από 100 – 3.000 κατοίκους, παρέστησαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, η Γ.Γ. ΕΣΠΑ Βασιλική Παντελοπούλου, ο Περιφερειάρχης Ιωάννης Τρεπεκλής και ο Carsten Rasmsussen εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ολόκληρο το κείμενο του χαιρετισμού του Δημάρχου, έχει ως εξής:

«Καλωσορίζω την εκπροσώπηση της Ελλάδας των μικρών νησιών, στην πόλη της Κέρκυρας. Σας καλωσορίζω στο ιστορικό αυτό κτήριο, το κτήριο της Ιονίου Ακαδημίας, του πρώτου πανεπιστημιακού ιδρύματος στον ελλαδικό χώρο, που ιδρύθηκε το 1824, πριν ακριβώς 200 χρόνια!

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ να συγκαλέσει εδώ αυτήν την τόσο σημαντική ημερίδα για την συχνά ξεχασμένη άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της μικρονησιωτικότητας. Και θέλω να πιστεύω ότι η σύνοδος τούτη θ’ αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό για να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της χώρας μας οι μικροί παράδεισοι που εκπροσωπείτε.

Η κλιματική κρίση που γίνεται καθημερινά, ολοένα και πιο αισθητή γύρω μας, επηρεάζει τα μέγιστα και τη ζωή στα μικρά νησιά. Η πρωτοβουλία GR-eco Islands έρχεται, έστω και με καθυστέρηση, να συνδράμει το σκοπό του μετασχηματισμού των ελληνικών νησιών σε κέντρα καινοτομίας και προτύπων πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτάρκειας, ψηφιακής καινοτομίας και οικολογικής κινητικότητας.

Ο Δήμος που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, περιλαμβάνει στην επικράτειά του, όπως ξέρετε, τρία μικρά καταπράσινα και πανέμορφα νησιά στα ΒΔ της Κέρκυρας.

Τα Διαπόντια νησιά, Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι, στο ΒΔ άκρο της Ελλάδας.

Τα νησιά χάρη στα οποία επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Ιονίου, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας. Συνεπώς, βλέπουμε με ιδιαίτερη χαρά, κάθε πρωτοβουλία για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών και άλλων εργαλείων, που θα κατατείνει στην θωράκισή τους, απέναντι σε ό,τι τα απειλεί.

Επίσης, προσβλέπουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην ελκυστικότητα των νησιών ως προορισμών μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Ήδη, από την προηγούμενη περίοδο, ο Δήμος μας συμμετείχε στο πρόγραμμα NESOI (New Energy Solutions Optimized for Islands – Νέες Ενεργειακές Λύσεις Βελτιστοποιημένες για Νησιά), μέσω του οποίου λάβαμε τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση έργων, στα Διαπόντια Νησιά. Επίσης, στο σχεδιασμό της τρέχουσας περιόδου συμμετέχουμε στο πρόγραμμα CE4EUI (Clean Energy for EU Islands – Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.). Επιδίωξή μας ν’ αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή πηγή βοήθειας για το σχεδιασμό και υλοποίηση έργων καθαρής ενεργειακής μετάβασης στα Διαπόντια Νησιά.

Παράλληλα, με την έναρξη της ανάληψης των καθηκόντων μας, σε συνεργασία με εταίρους από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο Δήμος μας συμμετέχει στην υπό αξιολόγηση πρόταση στο πλαίσιο του Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2021-2027, στο έργο ECOTOWN «Εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών συλλογής απορριμμάτων για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στην περιοχή του προγράμματος». Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκεται η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στις μικρές κοινότητες των Διαποντίων Νήσων, στο Μαθράκι, στην Ερείκουσα και τους Οθωνούς.

Κλείνοντας, δηλώνουμε από αυτό το βήμα ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στέκεται σύμμαχος στην προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου των νησιών. Αλλαγή προς μια βιώσιμη – πράσινη – ανάπτυξη, με ορθολογική διαχείριση των πόρων. Αλλαγή με προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Προτεραιότητά μας, η σταδιακή ενεργειακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Μετάβαση, με βασικό κριτήριο τη φέρουσα ικανότητα των νησιών μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο Δήμος μας χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ που ξεκινά με τη σημερινή ημερίδα και ανυπομονούμε να δούμε εξελισσόμενες τις διαδικασίες που θ’ ακολουθήσουν, υποστηρίζοντας και συμβάλλοντας όπου χρειαστεί.

Για το σκοπό αυτό, οι Αντιδήμαρχοι των Διαπόντιων Νησιών και οι πρόεδροι των τριών Κοινοτήτων ενημερώθηκαν για τη σημερινή συνάντηση και βρίσκονται εδώ μαζί μας.

Εύχομαι, πέρα από την επιτυχία της ημερίδας και την έναρξη της εφαρμογής του σχεδιασμού, καλή και ευχάριστη διαμονή στο νησί μας».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ