Αλ.Αυλωνίτης : Οι Υπουργοί να δικάζονται όπως όλοι οι Έλληνες

Οι Υπουργοί να δικάζονται όπως όλοι οι Έλληνες.

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι ανέδειξε με εξαιρετική ακρίβεια ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο το στρεβλό, απαράδεκτο και άδικο καθεστώς που αφορά  στην ποινική  ασυλία των υπουργών στην Ελλάδα. Αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και κυρίως αποτελεί θεσμικό απροσπέλαστο τοίχο  στην ποινική  έρευνα των θεσμικών δικαιοδοτικών οργάνων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το επαναλαμβάνει εις ώτα μη ακουόντων  η Ευρωπαία Εισαγγελέας. Ως χώρα αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά τη πολιτική και  θεσμική χλεύη των θεσμικών οργάνων των δημοκρατικών κρατών.  Πρέπει επιτέλους με άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση να γίνει σχετική τροποποίηση  αλλά κυρίως  συνταγματική αναθεώρηση  να  μπει τέλος σε αυτό το απαράδεκτο,  αναχρονιστικό και πολιτικά ανήθικο  καθεστώς, το οποίο αποτελεί εμπόδιο για την απόδοση  Δικαιοσύνης και στους υπουργούς από το φυσικό δικαστή τους όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Το πρόσφατο παράδειγμα του δυστυχήματος στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας  και η μη ποινική  δίωξη των υπευθύνων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης του κράτους δικαίου στη πατρίδα μας. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, στη διερεύνηση των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, βρέθηκε μπροστά σε αυτό το θεσμικό  αδιέξοδο που φράσει την έρευνα με απροσπέλαστα συνταγματικά εμπόδια. Παρά τις σοβαρές ποινικές ευθύνες πολιτικών που εντοπίστηκαν κατά την δικαστική έρευνα δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του προστατευτικού πλαισίου της ποινικής  ασυλίας, που επιτρέπει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μπλοκάρει τη ποινική  δίωξη υπουργών. Αυτό δημιουργεί ένα προφανές ζήτημα για την ομαλή λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας για υπουργούς, στερώντας από την κοινωνία το δικαίωμα να δει τους υπεύθυνους να λογοδοτούν. Εμείς, ως αντιπολίτευση, έχουμε ήδη ζητήσει τη ριζική αναθεώρηση αυτού του πλαισίου και συνεχίζουμε να πιέζουμε για να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν τη θεσμική αδικία. Είναι ξεκάθαρο πως το αίτημα για άμεση συνταγματική αναθεώρηση είναι επιτακτικό. Το έχουμε ζητήσει και θα το ζητάμε συνεχώς, με συγκεκριμένες προτάσεις. Η προστασία των υπουργών δεν πρέπει να είναι τρόπος  αποφυγής  της δικαιοσύνης και του καταλογισμού των ποινικών ευθυνών, αλλά μέτρο για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και διάφανης διαδικασίας.

Εμείς ως κόμμα στα πλαίσια της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνουμε τη ριζική αλλαγή της σχετικής διατάξεως του ισχύοντος Συντάγματος (άρθρο 86) και του νόμου περί ευθύνης υπουργών (ν.3126/2003).

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ