Σε κατάσταση συναγερμού και η Ελλάδα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη – Συμμετέχουν 4 υπουργοί

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φέρνουν και την Αθήνα σε –άτυπη, βέβαια– κατάσταση συναγερμού. Σήμερα στις 4:30 το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), μια απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό στις 08:00 χθες το βράδυ, υπό το πρίσμα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και των συνεπειών που αυτή δημιουργεί.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Χούπης και δεδομένων των συνθηκών πιθανότατα θα κληθεί και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος.*Διαβάστε ακόμα: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την πυραυλική επίθεση του Ιράν: “Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ”


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4kn6m7eu1k1)

ΚΥΣΕΑ: Τα 5 θέματα της ατζέντας
Πέντε είναι τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να θιγούν στη σημερινή συζήτηση, η οποία βέβαια είναι κλειστή και τα πρακτικά της είναι απόρρητα.

Το πρώτο και κυριότερο είναι η εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που λαμβάνει η Αθήνα από τις πρεσβείες και τα προξενεία της στην ευρύτερη περιοχή και από κάθε άλλο διαθέσιμο κανάλι πληροφόρησης.

Για παράδειγμα, όπως εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος, το αν το Ιράν πέραν της εκτόξευσης πυραύλων θα κλιμακώσει την επίθεσή του στο Ισραήλ και με άλλα μέσα είναι μια κρίσιμη παράμετρος της πολυσύνθετης εξίσωσης στην περιοχή.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τη βοήθεια που θα χρειαστεί να παράσχει η Ελλάδα σε σύμμαχες και φίλες χώρες για τον απεγκλωβισμό πολιτών από την περιοχή, αλλά πρωτίστως βέβαια για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί. Ήδη, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο κ. Δένδιας, κατόπιν αιτήματος του Κύπριου ομολόγου του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο. «Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, έχουμε ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο εκκένωσης, αν αυτό απαιτηθεί, όπως είμαστε και σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας για την πιθανή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι οι διπλωματικές και άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η χώρα μας εν όψει της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται. «Η πρώτη μας επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση πριν αυτή η σύρραξη γενικευθεί», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στην ίδια ομιλία του. Όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα έχει μια εξωτερική πολιτική η οποία βασίζεται σε αρχές, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, συνομιλεί με όλες τις πλευρές και παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Το σπουδαιότερο ίσως θέμα που αναμένεται να συζητηθεί είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η κλιμάκωση μιας ήδη γενικευμένης κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε νέες, αυξημένες ροές προς την Ευρώπη, με πρώτους σταθμούς την Ελλάδα ή την Ιταλία. Στον Λίβανο, όπως επισημαίνει έτερος κυβερνητικός παράγοντας, σημαντική μερίδα των πολιτών διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα, ωστόσο υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Σύριοι και Ιρακινοί που έχουν καταφύγει στη χώρα και μπορεί να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν ξανά. Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικαιροποιούν τα σχέδια διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης, ενώ συνεννόηση στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο υπάρχει και με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα πέμπτο και τελευταίο ζήτημα στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ είναι οι δύο ελληνικές φρεγάτες στην ευρύτερη περιοχή: H φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» που έφτασε χθες στην Ερυθρά Θάλασσα και διαδραματίζει έναν κομβικό ρόλο στην επιχείρηση «Ασπίδες» και στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, που είναι απαραίτητο να διατηρηθεί και η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» που συμμετέχει στην επιχείρηση «UNIFIL» του ΟΗΕ στη θαλάσσια περιοχή έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ