Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη – Για σχεδιασμό απομάκρυνσης Ελλήνων από τον Λίβανο και μεταναστευτικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Εκτός από την ενημέρωση που θα γίνει για τη έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα βρεθεί επί τάπητος και το σχέδιο απομάκρυνσης κόσμου από τις ελληνικές κοινότητες σε Λίβανο και Ισραήλ.

Παράλληλα στο ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί και το θέμα των μεταναστευτικών ροών, καθώς λόγω της γεωπολιτικής της θέσης της χώρα θα πρέπει να υπάρχει διαρκής ετοιμότητα.

Σε ετοιμότητα C-130 και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων

Ηδη νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπό τον Νικο Δένδια και συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών. Μάλιστα βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα τρία αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου εφόσον χρειαστεί να συνδράμουν.

Μαρινάκης: Έχουμε έτοιμο σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων από τον Λίβανο

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ τόνισε πως η χώρα έχει σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων από τον Λίβανο.
Ο κ. Μαρινάκης είπε αρχικά ότι η ελληνική πλευρά καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η οποία όπως είπε συνιστά μια «πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης». «Προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό του ισραηλινού λαού, έχει ένα αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια, ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών μας είναι η αποκλιμάκωση», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε ότι η χώρα έχει ένα έτοιμο σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο αίτημα, όμως εφόσον τεθεί κάποιο τέτοιο θέμα θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί. Θα παρουσιαστούν σήμερα στο ΚΥΣΕΑ οι ασκήσεις ετοιμότητας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.

ΥΠΕΞ: Ανακοίνωσε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο

Την ίδια ώρα με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ