Μάριος Θεμιστοκλέους: Έξι νέοι γραμμικοί επιταχυντές στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος του 2025

Σε συνέδριο για την Υγεία, και μάλιστα πολύ πρόσφατα, στις 24 Σεπτεμβρίου 2024, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει παραδεχθεί ότι στον τομέα των ακτινοθεραπειών η χώρα μας υστερεί χαρακτηριστικά, όσον αφορά τον μέσο όρο μεταξύ όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Ας μην κραυγάζει, λοιπόν, η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι δήθεν ανάλγητος και άσπλαχνος, επειδή εξήγησε σε μία καρκινοπαθή από το Βόρειο Αιγαίο ότι οι καρκινοπαθείς στις ΗΠΑ, όταν αυτοί είναι ανασφάλιστοι, αφήνονται στην μαύρη μοίρα τους.

Για να ενημερώσουμε την «Αυγή», ο ίδιος ο Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει στο εν λόγω συνέδριο ότι «στην ακτινοθεραπεία τα πράγματα δεν είναι καλά, η χώρα υστερεί σε αριθμό μηχανημάτων συγκριτικά με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. Προβλέπεται, όμως, μέχρι το τέλος 2025 να έχουν παραδοθεί έξι νέοι γραμμικοί επιταχυντές, δύο στο νέο Ογκολογικό Κέντρο του νοσοκομείου της Λαμίας, δύο στο νοσοκομείο της Αθήνας “Σωτηρία”, ένας στο νοσοκομείο του Πειραιά “Μεταξά”, και ένας στο νοσοκομείο παίδων της Αθήνας “Αγλαΐα Κυριακού”».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι πώς να ακολουθήσουμε βήμα-βήμα το μονοπάτι του ασθενούς, ένα πρόβλημα που συνδέεται και με άλλα εγγενή προβλήματα του συστήματος υγείας.

«Για παράδειγμα, σε άλλα συστήματα Υγείας ο ογκολογικός ασθενής δεν επιλέγει γιατρό. Στην Ελλάδα ο ογκολογικός ασθενής επιλέγει τον γιατρό του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα πρόσβασης και μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο». Στα επόμενα δύο χρόνια, τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, θα το βελτιώσουμε αυτό, με την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, με παρακολούθηση κάθε περιστατικού, της θεραπεία που του έχει δοθεί. Και ο ίδιος πρόσθεσε ότι «και σε αυτό το θέμα έχει ήδη γίνει η προεργασία και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025». Επιτέλους, μπουχτίσαμε από λαϊκισμό και πολιτική ανευθυνότητα και βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν από την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ..

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ