Ρήγας στα Παραπολιτικά 90,1: Όλοι να αποδεχθούν όποιον εκλεγεί και να μη γίνει ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Όλοι να αποδεχθούν όποιον εκλεγεί και να μη γίνει ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ», ζήτησε ο πρώην γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

*Διαβάστε ακόμα: Το απόγευμα η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη – Γιατί το επιτελείο του παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια

Όπως επισήμανε ο κ. Ρήγας, τα δυο κόμματα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει κάποια στιγμή να συνεννοηθούν με την αυτονομία τους.

Πρόσθεσε πως όταν υπάρχει ως σχέδιο ένθεν και ηθελημένα ή αθέλητα να δημιουργούν ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προσφέρουν, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει τίποτα άλυτο.

Όσον αφορά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτό θα αποφασίσει για οποιοδήποτε θέμα τεθεί.

Προφανώς κάτι ανάλογο θα ισχύσει και για τον Κασσελάκη που θα διεκδικήσει την ακύρωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που τον έθεσε έκπτωτο.


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Πάνου Ρήγα στα Παραπολιτικά 90,1

Π.ΡΗΓΑΣ: Η προβληματική κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλη αυτή η εσωστρέφεια η οποία έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα, όλοι έχουμε το μερίδιο της ευθύνης μας και κανείς δεν μπορεί να πει ότι «εγώ έχω την απόλυτη αλήθεια».

Π.ΡΗΓΑΣ: Εδώ που έχουμε φτάσει όποιος και να είναι ο επικεφαλής του κόμματος θα έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με την ανάταξη του κόμματος και με την αφερεγγυότητα που έχει βγει προς τα έξω. Η αφερεγγυότητα αυτή αποτυπώνεται μεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν είναι πραγματική, με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει όλο αυτό το διάστημα, παρά τα προβλήματα, προτάσεις που δίνουν διέξοδο από την καταστροφική πολιτική της ΝΔ.

Π.ΡΗΓΑΣ: Όποιος και να είναι ο επικεφαλής του κόμματος την επόμενη μέρα πρέπει άπαντες να αποδεχτούν τη συνέχεια και τη συλλογική λειτουργία του κόμματος και όχι τη ρευστοποίησή του. Υπάρχει μια προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορα κέντρα είτε είναι οικονομικά είτε δημοσιογραφικά. Ρευστοποίηση σημαίνει να μην έχει δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα ουσιαστικά μια χειραγώγηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι στρατηγικό λάθος, τα δύο κόμματα τα ιστορικά της προοδευτικής δημοκρατικής αριστερής παράταξης πρέπει να παραμείνουν και να βρουν τον τρόπο συμπόρευσης κάποια δεδομένη εκλογική στιγμή με την αυτοτέλειά τους με πρόγραμμα που θα λύνει τα προβλήματα. Αυτό είναι απόφαση του συνεδρίου.

Π.ΡΗΓΑΣ: Ηθελημένα ή άθελα όσοι συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν αυτό το παιχνίδι (της ρευστοποίησης). Θα δούμε ποιοι είναι ηθελημένα και ποιοι άθελά τους. Όταν αυτό υπάρχει σαν σχέδιο εδώ και πάρα πολλούς μήνες ανεξάρτητα της κατάστασης η οποία υπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι αυτή την ώρα ένθεν και ένθεν δημιουργούν τη ρευστοποίηση και τη σύγκρουση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για την εσωστρέφεια προφανώς ή το κάνουν σκόπιμα ή το κάνουν άσκοπα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο πάντα.

Π.ΡΗΓΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρόβλημα στο σύστημα συνολικά, άρα μια κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα ένα μικρό ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι χειραγωγημένο είναι προφανές ότι διευκολύνει ορισμένα πράγματα.

Για τη μομφή στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη

Π.ΡΗΓΑΣ: Ψήφισα κατά της μομφής, είμαι αντίθετος όχι επειδή ήταν στην παρούσα φάση ο Σ. Κασσελάκης, είμαι αντίθετος στο άρθρο αυτό από τότε που έχει μπει στα καταστατικά, γιατί η μομφή είναι βαρύ πράγμα. Δεν μπορείς να κάνεις μομφή και την επόμενη μέρα να είσαι με τον οποιοδήποτε άνθρωπο εύκολα μαζί του. Πολιτικά λύνονται τα ζητήματα, δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο ούτε με χαρακτηρισμούς βαρύτατους οι οποίοι ακούγονται ένθεν και ένθεν. Εγώ είμαι οπαδός των πολιτικών, δεν ειμαι οπαδός των προσώπων και δεν είμαι οπαδός μιας τέτοιας κατάστασης που δημιουργείται σε ένα κόμμα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το συνέδριο μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερες συγκρούσεις

Π.ΡΗΓΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα άλυτο στην πολιτική, αρκεί να ακολουθείς τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται σε ένα κόμμα και ταυτόχρονα να κάνεις πολιτική συζήτηση. Το συνέδριο είναι ανώτατο όργανο του κόμματος, είναι κανονικό συνέδριο, ο καθείς και η καθεμία μπορεί να βάλει όποιο θέμα θέλει.

Ερωτηθείς αν το συνέδριο μπορεί να ακυρώσει την απόφαση της ΚΕ που έθεσε έκπτωτο τον κ. Κασσελάκη

Π.ΡΗΓΑΣ: Αν κάποιος ή κάποιοι το βάλουν και περάσει, μπορεί να το κάνει.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ