Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα στον Έβρο με 13 υπουργούς και υφυπουργούς για το αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής – Προστασία των συνόρων και βελτίωση της ποιότητας ζωής οι στόχοι

Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και της ανησυχίας για νέες αυξημένες μεταναστευτικές ροές λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τον Έβρο.

Στόχος του πρωθυπουργού, είναι ωστόσο, να μην επικεντρωθεί η επίσκεψη αυτή στην προστασία των ανατολικών χερσαίων συνόρων της χώρας – ένα ζήτημα στο οποίο έχει αναφερθεί εκτενώς πολλές φορές – αλλά στην αναπτυξιακή προοπτική της όλης περιοχής. Αναμένεται να δώσει έμφαση σε έργα και πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται για τη βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής στον Έβρο και να τα εντάξει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης για την περιοχή, το οποίο υλοποιείται με στόχο τη διπλή σύγκλιση, αφενός της Ελλάδας με την Ευρώπη και αφετέρου της περιφέρειας με τον εθνικό μέσο όρο στους δείκτες ευημερίας.

Συγκεκριμένα, στις 11:30 το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο», στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας. «Απαιτείται μια τελείως διαφορετική περιφερειακή πολιτική προκειμένου να μπορέσουν οι Περιφέρειες της χώρας, και ειδικά αυτές οι οποίες έχουν μείνει πιο πίσω, να συγκλίνουν με τον εθνικό μέσο όρο», είναι η βασική κατευθυντήρια γραμμή που δίνει ο πρωθυπουργός.

Μαζί του θα είναι μια πλειάδα υπουργών, ο καθένας εκ των οποίων θα αναλύσει το κομμάτι της δικής του αρμοδιότητας για τη νέα δυναμική που επιδιώκει η κυβέρνηση να προσδώσει στον Έβρο: Α. Σκέρτσος, Θ. Κοντογεώργης, Κ. Πιερρακάκης, Χ. Σταϊκούρας, Τ. Θεοδωρικάκος, Κ. Τσιάρας, Σ. Ζαχαράκη, Λ. Μενδώνη, Ν. Παναγιωτόπουλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Κεφαλογιάννης, Χ. Τριαντόπουλος ανεβαίνουν σήμερα το πρωί στον Έβρο, όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη (Πρωτοψάλτης της ΔΥΠΑ, Σταμπουλίδης του ΤΑΙΠΕΔ, Γκουντούφας γενικός διευθυντής δασών, κ.ά). Μάλιστα, αρκετοί υπουργοί θα παραμείνουν και το απόγευμα στην περιοχή και θα έχουν συνάντηση και συνομιλία με τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της στενότερης προσέγγισης κυβέρνησης-κόμματος και των τακτικότερων επαφών με τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ και ευρύτερα με τις τοπικές κοινωνίες.

Η αποκατάσταση του φυσικού πλούτου του Έβρου αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την κυβέρνηση στην περιοχή και χθες ορίστηκε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ (και πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ) Γιώργος Κέλλης στη θέση του Συντονιστή Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης στον Έβρο, με έδρα την Αλεξανδρούπολη και αντικείμενο εργασίας του την παρακολούθηση και το συντονισμό των δράσεων που υλοποιούνται για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή το 2023. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα θα επισκεφθεί νωρίς το πρωί το χωριό Τυχερό του Έβρου, λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και δίπλα στο δάσος της Δαδιάς για να δει την πρόοδο αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και των ζημιών και να μιλήσει με τους κατοίκους μεταξύ άλλων και για τα αποτελέσματα του Έβρος Pass που έφερε αρκετές χιλιάδες επισκεπτών το καλοκαίρι στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί το Διδυμότειχο και το νέο Τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δράττοντας την ευκαιρία για να αναφερθεί και στην ενίσχυση του ΔΠΘ με τον πρόσφατο νόμο του Κυριάκου Πιερρακάκη και την πέμπτη έδρα που απέκτησε πλέον το πανεπιστήμιο, στην ακριτική πόλη.

Όπως έχει εξηγήσει πρόσφατα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «ένα νέο υπόδειγμα περιφερειακού και τοπικού σχεδιασμού, που θα ενσωματώνει περισσότερο τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, και ένα νέο υπόδειγμα υλοποίησης πολιτικών που προϋποθέτει τη στενή συνεργασία και την κοινή δέσμευση της κεντρικής κυβέρνησης και όλων των βαθμών της αυτοδιοίκησης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Εν τέλει, «πρώτος σταθμός αυτού του σχεδίου ο Έβρος με την παρουσία του πρωθυπουργού και ακολουθούν όλοι οι νομοί της χώρας».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ