Κωστής Χατζηδάκης: “Η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της – Κάνουμε σημαντικά βήματα απέναντι στη φοροδιαφυγή”

«Η πατρίδα μας κάνει βήματα σε διάφορους τομείς, κάνει βήματα σημαντικά και στον τομέα της φοροδιαφυγής, με αντιδράσεις από αυτούς που θίγονται αλλά είναι σωστά βήματα κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε σε σχέση με την μάχη απέναντι στην φοροδιαφυγή ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Και συνέχισε λέγοντας: «Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν πλήρωναν είτε τον ΦΠΑ είτε τους άμεσους φόρους, να ξεκινήσουν να τους πληρώνουν. Για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα, και αυτό ήταν άδικο, ο συνταξιούχος και ο μέσος μισθωτός, πλήρωνε περισσότερα από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία. Με τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις ήταν η πρώτη φορά που ο μέσος ελ. επαγγελματίας πλήρωσε περισσότερα από τον μέσο μισθωτό. (…) Πρέπει να νοιαζόμαστε και για τους συνεπείς, είναι κάτι που σπανίως το συζητάμε».

Χατζηδάκης: Τα IRIS είναι υπέρ και των καταναλωτών και των καταστηματαρχών γιατί δεν έχουν προμήθειες

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη: «Τα POS είναι ένας τρόπος ώστε φόροι που καταβάλλετε εσείς ως πελάτης σε ένα μαγαζί, και δεν καταβάλλετε τους φόρους για να τους εισπράξει το μαγαζί αλλά το Δημόσιο, να έρθουν οι φόροι αυτοί στο Δημόσιο. Είναι κάτι δίκαιο. Τα IRIS είναι υπέρ και των καταναλωτών και των καταστηματαρχών γιατί δεν έχουν προμήθειες».

«Για τις μικρές χρεώσεις, μέχρι 10 ευρώ, περάσαμε τον περασμένο Απρίλιο νόμο με τον οποίο οι χρεώσεις των τραπεζών για τις προμήθειες αυτές έπεσαν κατά 50%. Είναι κάτι το οποίο το χαιρέτησε η αγορά. Από εκεί και πέρα για τις υπόλοιπες προμήθειες, οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα πακέτα χρεώσεων που εξορθολογίζουν τα πράγματα. Δε σημαίνει ότι είναι δωρεάν τα πάντα, αλλά αν συγκρίνετε το τοπίο σήμερα σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, θα δείτε ότι υπάρχει μια βελτίωση», συμπληρώνει ο ίδιος.

Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της – Πάμε μέχρι εκεί που επιτρέπουν οι αντοχές του προϋπολογισμού»

Για τις τιμές στα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ, ο υπουργός Οικονομίας σημειώνει:

«Το νούμερο ένα θέμα στην ελληνική κοινωνία. Αν δεν έχουμε κάποιες μεγάλες αναταράξεις λόγω της Μέσης Ανατολής ή άλλων απρόβλεπτων διεθνών εξελίξεων, όλες οι αναλύσεις αλλά και οι εξελίξεις στη χονδρική αγορά δείχνουν ότι το πράγμα πάει σε αποκλιμάκωση».

«Μέτρα έχουμε πάρει και είναι αντίστοιχα με των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, απλώς το φαινόμενο αυτό διεθνώς δεν εξαλείφεται από τη μία στιγμή στην άλλη. (…) Δεν ισχυρίστηκα ποτέ και θα ήταν ψευδές να το πω ότι όλα αυτά που μπήκαν εδώ και στις άλλες χώρες παραπάνω και αύξησαν τις τιμές, κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν και θα γυρίσουμε την προηγούμενη ημέρα. Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι έχουμε μια ομαλοποίηση διεθνώς και η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό τόσο με αυξήσεις μισθών όσο και με μια σειρά από άλλες πολιτικές».

Σχετικά με το ρεύμα, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει:

«Το ρεύμα το παρακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μήνα με τον μήνα. (…) Είμαστε εδώ, δεν είμαστε αδιάφοροι για τα νοικοκυριά και την πίεση που υπάρχει. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με κοινωνική ευαισθησία και με όσο το δυνατόν περισσότερα αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Πάντοτε υπάρχουν και κάποιες αντοχές».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή να επηρεάσει διεθνώς τις τιμές.

«Είναι απρόβλεπτες οι εξελίξεις. Τα παρακολουθούμε».

«Η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της. Πάμε μέχρι εκεί που επιτρέπουν οι αντοχές του προϋπολογισμού», λέει ο υπουργός Οικονομικών.

«Στο 4ετες πρόγραμμα φαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός, όπως δεσμευόμαστε, θα πάει μέχρι το ‘27 στα 950 ευρώ, ο μέσος μισθός θα πάει, όπως είχαμε δεσμευτεί, στα 1.500 ευρώ και η ανεργία θα πέσει άλλες 2 μονάδες και θα πάει στο 8,5%. Αυτές ήταν οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις (…) θα τα κάνουμε», καταλήγει.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ