Πρόσκληση στην τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, 11 Οτωβριου, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας

Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας σάς προσκαλεί στην τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.

Προλογίζει ο Κώστας Λιντοβόης, Φιλόλογος, Έφορος Βιβλιοθήκης Αναγνωστικής Εταιρίας.
Ποιήματα διαβάζει ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ποιητή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 20:00,
στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής στο YouTube: youtube.com/@CorfuReadingSociety

Σύντομο βιογραφικό του ποιητή:

Γεννημένος στην Αθήνα το 1928, ο Τίτος Πατρίκιος σημάδεψε τα ελληνικά γράμματα με το πολυσχιδές έργο και τη μακρόχρονη πορεία του. Από νεαρή ηλικία, ο Πατρίκιος βρέθηκε στο επίκεντρο των ιστορικών γεγονότων. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, ενώ το 1943 δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα στο περιοδικό “Ξεκίνημα της Νιότης”.
Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή το 1946 και συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, άρχισε να γράφει ποίηση και το 1952 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή, “Χωματόδρομος”.


Λόγω της συμμετοχής του στην Αντίσταση, εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στον Άγιο Στρατή.
Στη συνέχεια, ταξίδεψε στο Παρίσι όπου σπούδασε κοινωνιολογία και συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και λογοτεχνικός μεταφραστής. Παράλληλα, συνέχιζε να γράφει ποίηση και δοκίμια, ενώ συμμετείχε ενεργά στην πολιτιστική ζωή της χώρας.


Το έργο του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, όπως το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1994), το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών (2008) και το Διεθνές Βραβείο Premio Letterario Internazionale “Laudomia Bonanni” (2009).


Τον Φεβρουάριο του 2020 έλαβε τα διάσημα του Αξιωματούχου του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών από τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave. Έχουν εκδοθεί είκοσι οκτώ τόμοι με ποιήματα και πεζά του και έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά έργα.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ