Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1: 3 δισ. ευρώ τα προγράμματα ”Σπίτι Μου Ι” και ”Σπίτι Μου ΙΙ” – Το 2026 θα έχουν εκταμιευτεί πάνω από 20.000 δάνεια

«Τα προγράμματα ‘’Σπίτι Μου Ι’’ και ‘’Σπίτι Μου ΙΙ’’ θα είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα δισεκατομμύριο ήταν το πρόγραμμα που ήδη τρέχει» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη.

Και συμπλήρωσε: «7.295 έχουν ήδη εκταμιεύσει το δάνειό τους, αλλά με το νέο πρόγραμμα δίνονται 2 δισεκατομμύρια. Από αρχές Ιανουαρίου του 2025 οι συμπολίτες μας έως 50 ετών πλέον μπορούν να κάνουν αίτηση και αυτό σημαίνει ότι το 2026 θα έχουν εκταμιευτεί πάνω από 20.000 δάνεια, τα οποία θα είναι για σπίτια έως 150 τετραγωνικά με αξία 250.000€, άρα μπορεί να πάρεις το 90% του δανείου».

Ακόμη, η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε πως χθες ειπώθηκαν μέτρα τα οποία αφορούν Διδυμότειχο Ορεστιάδα, Σουφλί, «αλλά υπάρχουν και μέτρα τα οποία αφορούν την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη», όπως είπε.

Διαβάστε ακόμα: ”Σπίτι μου 2”: Έρχεται τον Ιανουάριο – Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά

«Αν πάρεις με το Σπίτι ΙΙ σπίτι σε όλη την περιφερειακή ενότητα Έβρου και έχεις 2 παιδιά θα έχεις την αυξημένη κάλυψη επιτοκίου όπως έχουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. Αν μετεγκατασταθείς σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα και μείνεις εκεί μόνιμα όμως και έχεις και δουλειά γιατί θα βάλουμε και αυστηρές προϋποθέσεις, θα έχεις 10.000€ όταν πας σ’ έναν οικισμό που είναι έως 500 άτομα, και 6.000€ για τα δύο πρώτα χρόνια όταν είσαι σε έναν οικισμό με πάνω από 500 άτομα. Συγχρόνως έχει ειδικά κριτήρια εντοπιότητας. Όταν είσαι δημόσιος υπάλληλος και θέλεις να πάρεις μετάθεση, μετάταξη, απόσπαση υπηρεσία ή με διαδικασία ΑΣΕΠ πας να προσληφθείς έχεις ειδική μοριοδότηση αυξημένη για τον Έβρο. Στους δήμους Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα 40 μόρια, στην Αλεξανδρούπολη 20 μόρια θα πρέπει όμως να μείνεις 15 χρόνια» σημείωσε ακόμη η υπουργός.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Χθες ειπώθηκαν μέτρα τα οποία αφορούν Διδυμότειχο Ορεστιάδα, Σουφλί αλλά έχει και μέτρα τα οποία αφορούν την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη. Ανακοινώσαμε μια πλειάδα μέτρων τα οποία κυρίως είναι στα 3 δισεκατομμύρια για την περιοχή, ένα περιφερειακό σχέδιο το οποίο έχει να κάνει και με το στεγαστικό. Αν πάρεις με το Σπίτι ΙΙ σπίτι σε όλη την περιφερειακή ενότητα Έβρου και έχεις 2 παιδιά θα έχεις την αυξημένη κάλυψη επιτοκίου όπως έχουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. Αν μετεγκατασταθείς σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα και μείνεις εκεί μόνιμα όμως και έχεις και δουλειά γιατί θα βάλουμε και αυστηρές προϋποθέσεις, θα έχεις 10.000€ όταν πας σ’ έναν οικισμό που είναι έως 500 άτομα, και 6.000€ για τα δύο πρώτα χρόνια όταν είσαι σε έναν οικισμό με πάνω από 500 άτομα. Συγχρόνως έχει ειδικά κριτήρια εντοπιότητας.Όταν είσαι δημόσιος υπάλληλος και θέλεις να πάρεις μετάθεση, μετάταξη, απόσπαση υπηρεσία ή με διαδικασία ΑΣΕΠ πας να προσληφθείς έχεις ειδική μοριοδότηση αυξημένη για τον Έβρο. Στους δήμους Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα 40 μόρια, στην Αλεξανδρούπολη 20 μόρια θα πρέπει όμως να μείνεις 15 χρόνια.

Για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα:

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Ανακοινώσαμε και προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας που θα δίνουμε 20 έως 40.000€ σε επιχειρηματικά σχέδια και στα πρώτα έξοδα μιας γυναίκας που θέλει να κάνει μια επιχείρηση, κοινωνική επιχείρηση ή των υπολοίπων μορφών. Μια άλλη σημαντική ανακοίνωση είναι ότι μαζί με την αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια θα κάνουμε τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ορεστιάδα γιατί ο πληθυσμός γηράσκει. Το υπουργείο μας θα αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα και την ικανοποίηση του προσωπικού, το να προσλάβουμε δηλαδή εμείς προσωπικό.

Ερωτηθείσα αν έχει δεχτεί ερωτήσεις από βουλευτές της ΝΔ σχετικά με τις δράσεις πάνω στην αντιμετώπιση του δημογραφικού:

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Από την αρχή που ανακοινώσαμε το εθνικό σχέδιο δράσης ήρθαν και βουλευτές στο γραφείο και κατέθεσαν απόψεις. Θέλω να σας πω την περίπτωση του κ. Κυριάκη από την Πρέβεζα όπου έφερε δική του πρόταση με 15 σημεία. Ο κος Οικονόμου επίσης και μάλιστα θα απαντήσω και επίκαιρη ερώτηση στον κ. Οικονόμου την άλλη εβδομάδα για το δημογραφικό της Φθιώτιδας γιατί είναι από τους από τους δήμους που έχουν πολύ μεγάλη πληθυσμιακή πτώση. Άρα με πολύ μεγάλη χαρά λαμβάνουμε τις ερωτήσεις. Δέχομαι μονίμως βουλευτές στο γραφείο μου.

ΔΗΜ: Δεν θεωρείτε ότι δέχεται η κυβέρνηση αντάρτικο

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Όχι νομίζω ότι είναι πολύ υγιής αυτή η κατάσταση.

Ερωτηθείσα για τα προγράμματα Σπίτι Ι και Σπίτι ΙΙ:

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Σπίτι Ι, Σπίτι ΙΙ θα είναι 3 δισεκατομμύρια. Ένα δισεκατομμύριο ήταν το πρόγραμμα που ήδη τρέχει. 7.295 έχουν ήδη εκταμιεύσει το δάνειό τους αλλά με το νέο πρόγραμμα δίνονται 2 δισεκατομμύρια. Από αρχές Ιανουαρίου οι συμπολίτες μας έως 50 ετών πλέον μπορούν να κάνουν αίτηση και αυτό σημαίνει ότι το 2026 θα έχουν εκταμιευτεί πάνω από 20.000 δάνεια, τα οποία θα είναι για σπίτια έως 150 τετραγωνικά με αξία 250.000€ άρα μπορεί να πάρεις το 90% του δανείου

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ