Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Κρίσιμη η αυριανή Κυριακή για ενότητα και νέο αρχηγό – Μεγάλο στοίχημα η συμμετοχή στις κάλπες

Τα πάντα είναι έτοιμα στη Χαριλάου Τρικούπη για την αυριανή ανοιχτή ψηφοφορία, η οποία δεν θα αναδείξει απλώς το δίδυμο που θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά ενδέχεται να φωτογραφίσει τον τελικό νικητή στην κάλπη της 13ης Οκτωβρίου. Κρίσιμοι παράγοντες θεωρούνται η συμμετοχή στην κάλπη, αν δηλαδή θα ξεπεράσει τις 300.000-350.000, καθώς επίσης και οι εισροές μη πασόκων ψηφοφόρων, οι οποίοι εντέλει μπορεί να καθορίσουν το αποτέλεσμα στην επαναληπτική αναμέτρηση.

Αν η συμμετοχή περιοριστεί μόνο στους «πράσινους», τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης φαντάζει το απόλυτο φαβορί, με τους Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Άννα Διαμαντοπούλου να διεκδικούν τη δεύτερη θέση. Αν όμως η συμμετοχή ξεπεράσει τον παραπάνω αριθμό, τότε πιθανότατα να δούμε μεγάλες ανατροπές. Έμπειρα και ιστορικά στελέχη επισήμαιναν, πάντως, ότι η αναμέτρηση αυτή αποτελεί ευκαιρία για την πολιτική επιστροφή του Κινήματος, με ορίζοντα να βρεθεί ξανά σε τροχιά εξουσίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε κατάσταση πλήρους διάλυσης και η ΝΔ εμφανίζει συνεχιζόμενη δημοσκοπική φθορά.

Το στοίχημα της συμμετοχής απασχολεί και τους έξι υποψήφιους και οι προσδοκίες είναι μεγάλες, καθώς προεξοφλείται ότι θα ξεπεράσει τις 270.000 ψηφοφόρους οι οποίοι συμμετείχαν στον πρώτο γύρο της εκλογής ανάδειξης ηγεσίας το 2021. Η αισιοδοξία όλων πηγάζει άλλωστε και από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όχι μόνο επειδή το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει σταδιακά, αλλά κυρίως διότι το κόμμα έρχεται πρώτο ως προς τα όρια της εκλογικής επιρροής, δηλαδή τη μέτρηση του εύρους των δυνητικών ψηφοφόρων ενός κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα της Metron Analysis, πως το 45% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα μπορούσε δυνητικά να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ έναντι 42% που λένε ΝΔ και μόλις 29% ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό και καθοριστικό στοιχείο της αυριανής ψηφοφορίας θεωρείται και η πραγματική πολιτική ταυτότητα όλων όσοι ψηφίσουν. Αν, δηλαδή, θα πάνε στην κάλπη, εκτός από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, ειδικά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να μπορεί να δοθεί και το στίγμα για δυνητικές μετακινήσεις της επόμενης περιόδου αλλά και τα περιθώρια ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ στο ορατό μέλλον. Όσον αφορά τη βάση του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, Μιχάλης Κατρίνης αυτοπεριορίζονται σε αυτό το τμήμα του τωρινού πασοκικού χώρου και μόνο ο Χάρης Δούκας μπορεί να προσελκύσει κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά.

ΠΑΣΟΚ: Σε Δούκα, Διαμαντοπούλου και Γιαννακοπούλου πέφτουν οι προβολείς

Ο Παύλος Γερουλάνος διαθέτει μεγάλες αναφορές στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ αλλά ισόποσα μπορεί να παίξει μεταξύ ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και κεντρώων της ΝΔ, ενώ Άννα Διαμαντοπούλου και Νάντια Γιανακοπούλου προσεγγίζουν περισσότερο την κεντρώα «γαλάζια» εκλογική δεξαμενή. Υπάρχει ωστόσο και μια ακόμη παράμετρος των αυριανών εκλογών που αφορά ευθέως το αρραγές της ενότητας, η οποία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά τη 13η Οκτωβρίου, όπως άλλωστε έχουν δείξει όλες οι ανοιχτές εσωκομματικές διαδικασίες της Χαριλάου Τρικούπη. Μια πρώτη εικόνα της επόμενης ημέρας θα δοθεί από τις δηλώσεις που θα γίνουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ως εκ τούτου, οι προβολείς πέφτουν πάνω σε τρία πρόσωπα: τον Χάρη Δούκα, την Άννα Διαμαντοπούλου και τη Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ο μεν πρώτος δεν κρύβει τη φιλοδοξία για τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης, η δε πρώην Ευρωπαία επίτροπος είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να συμμετέχει στα κομματικά δρώμενα σε περίπτωση που ηττηθεί – και με δεδομένο την πολύχρονη απουσία της από το ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τη βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών, θα τα βρει… δύσκολα στην περίπτωση νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς οι σχέσεις των δύο θεωρούνται πολεμικές…

Τα 3 ευρώ, οι 16χρονοι ψηφοφόροι και τα 965 εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο έμεινε για την πρώτη αναμέτρηση των υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες. Μέλη και φίλοι του κόμματος αλλά και όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία μπορούν αύριο να προσέλθουν σε κάποιο από τα 965 εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό και να ψηφίσουν από τις 07.00 έως και τις 19.00.

Δικαίωμα ψήφου έχουν Έλληνες πολίτες, αλλά και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα από την ηλικία των 16 ετών. Όσοι δεν είναι ήδη μέλη του κόμματος θα μπορούν και αύριο να εγγραφούν στους καταλόγους ως μέλη ή φίλοι.

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή είναι 3 ευρώ και καταβάλλεται μόνο στον πρώτο γύρο, ενώ στις κάλπες του δεύτερου γύρου θα μπορούν να προσέλθουν μόνο όσοι ψηφίσουν αύριο. Για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιδείξουν στην εφορευτική επιτροπή: αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης (νέου τύπου).

Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Πλήρης κατάλογος με τα εκατοντάδες εκλογικά τμήματα είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει αναρτηθεί και διαδραστικός χάρτης προς διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ