ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για το ποιος θα πάρει την “σφραγίδα” του κόμματος ενόψει διάσπασης – Όλο το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕ που αποφάσισε μετάθεση του συνεδρίου

Μάχη μέχρις εσχάτων δίνουν τα δυο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ – οι «100» και η πλευρά Κασσελάκη – καθώς το ζητούμενο την συγκεκριμένη στιγμή είναι ενοψει της διαφαινόμενης διάσπασης ποιός θα πάρει την σφραγίδα του κόμματος, η οποία συνοδεύεται από την κρατική επιχορήγηση.

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έγινε χθες κατατέθηκαν, πάντως, οι φάκελοι όλων των υποψηφίων προέδρων. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε 87 ονόματα, χωρίς υπογραφές -σύμφωνα με όσα λένε στελέχη της ομάδας των «100»- αλλά και 15 σελίδες του φωτοτυπημένου «Πόθεν έσχες» του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να καταθέσει μέσω αντιπροσώπου την υποψηφιότητά του έγινε μετά την αιφνιδιαστική κίνηση των «100», οι οποίοι εμφανίστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία να αλλάζουν την ημερομηνία του συνεδρίου και της εκλογής των συνέδρων. Η απόφαση αυτή υπήρξε, καθώς ο διευθυντής του κόμματος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία ότι δεν υπήρχε αίθουσα για το συνέδριο και γι’ αυτό θα έπρεπε να μετακινηθεί κατα μία εβδομάδα.

Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή είχε ως στόχο τον πρώην πρόεδρο, καθώς μετά τις αλλαγές που έγιναν στις ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου και των συνέδρων ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να χάνει ένα πλεονέκτημα: Οτι δεν γνωρίζει αν στο συνέδριο μπορεί να αμφισβητήσει την απόφαση της ΚΕ που τον έθεσε εκτός ηγεσίας του κόμματος. Έτσι ο πρώην πρόεδρος αναγκάστηκε να θέσει υποψηφιότητα ως έκπτωτος και μάλιστα με έναν περίεργο τρόπο μέσω αντιπροσώπου.

Σχολιάζοντας, πάντως, ο Σωκράτης Φάμελλος τις εξελίξεις ανέβασε τους τόνους και είπε ότι αν μη τι άλλο με την υποψηφιότητα δια αντιπροσώπου ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε το πρώτο βήμα να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της μομφής. Την υποψηφιότητα τους κατέθεσαν επίσης ο Σωκράτη Φάμελλος, ο Παύλος Πολάκης, ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Η χθεσινή μέρα ήταν ωστόσο επεισοδιακή, καθώς τα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη αποχώρησαν από την την ΚΕ καταγγέλλοντας την διαδικασία και την καταπάτηση του καταστατικού, ενώ οι «100» συνέχισαν την συνεδρίαση και αποφάσισαν την μετακίνηση του συνεδρίου κατα μία εβδομάδα (από τις 1-3 Νοεμβρίου στις 8-10 του ίδιου μήνα) και την εκλογή της νέας ΚΕ μετά από την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Οι πληροφορίες λένε ότι η συζήτηση που γίνεται είναι το συνέδριο να έχει υβριδική μορφή, καθώς κάποιοι σύνεδροι θα είναι διαζωσης και άλλοι μέσω zoom. Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνέι με το γεγονός ότι αρκετοί υποψήφιοι σύνεδροι δηλώνουν αδυναμία να αναποκριθούν στα έξοδα της τριήμερης διαμονής τους στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, αίσθηση δημιούργησε η πρόταση του στελέχους της ΚΕ, Θέμη Μουμουλίδη που με επιστολή του ζητάει από την επιτροπή δεοντολογίας την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη, κατηγορώντας τον ότι κατάργησε στην πράξη τη συλλογικότητα.

Στο κείμενο της ΚΕ, πάντως, ενσωματώθηκε και η τροπολογία των Θανάση Θεοχαροπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδριου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματιζουν την ενότητα του κόμματος». Επίσης υιοθετήθηκε η πρόταση του Δημήτρη Χατζησωκράτη, τα στελέχη της ΚΕ να μην εκλεγούν την ίδια ημέρα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση της ΚΕ είναι να παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής προέδρου (24/11) και να μετακινηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στις 8-10/11. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι σε αυτό το πλαίσιο 25/10 και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ