Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τι εκτιμούν αναλυτές για τον β’ γύρο -“Βλέπουν” Ανδρουλάκη ή Δούκα νικητή;

Πρώτος πέρασε στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αντίπαλο τον Χάρη Δούκα που κέρδισε στο νήμα τον Παύλο Γερουλάνο και βγήκε δεύτερος.

*Διαβάστε ακόμα: Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στην επαρχία κρίθηκε η επικράτηση Ανδρουλάκη – Τα ποσοστά ανά περιφέρεια για τους υποψήφιους

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην τρίτη εκλογική του αναμέτρηση (την πρώτη, το 2017, έχασε από την Φώφη Γεννηματά στον β’ γύρο, τη δεύτερη, το 2021, κέρδισε κόντρα στον Γιώργο Παπανδρέου και χθες ήρθε καθαρά πρώτος με ποσοστό κοντά στο 30%) έδειξε τα δόντια του απέναντι σε Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τον β’ γύρο των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ

Πλέον, μία ημέρα μετά τα αποτελέσματα τις πρώτης κάλπης στο ΠΑΣΟΚ, έχουν ξεκινήσει οι πολιτικές αναλύσεις και εκτιμήσεις για την επόμενη Κυριακή 13/10.

Αράπογλου (Pulse): Η μάχη των δύο θα είναι δύσκολη, φαίνεται να ευνοεί τον κ. Ανδρουλάκη

Ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, σχολιάζοντας σήμερα τα αποτελέσματα στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «το αποτέλεσμα αυτό κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Δεν επηρέασε καθοριστικά καμία άλλη ομάδα ψηφοφόρων. Ήταν κυρίως ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Καθόρισαν το αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αυτοί που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και τον Ιούνιο του 2023 και ενδεχομένως και άλλες φορές. Φαίνεται να κινητοποιήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια ότι υπήρχαν και άλλοι ψηφοφόροι, αλλά το αποτέλεσμα το καθόρισαν, το επηρέασαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ».

Αναφορικά με το αν μπορεί να ανατραπεί το προβάδισμα Ανδρουλάκη, ο κ. Αράπογλου σημείωσε πως «φυσικά μπορεί να αλλάξει. Ο δεύτερος γύρος είναι μια καινούργια μάχη. Η προεκλογική διερεύνηση έδειξε ότι η μάχη των δύο θα είναι μια μάχη δύσκολη. Φαίνεται να ευνοεί σε έναν βαθμό τον κύριο Ανδρουλάκη. Κάθε εκλογική μάχη είναι διαφορετική. Πάντα ένα εκλογικό αποτέλεσμα επηρεάζει τις διαθέσεις των ψηφοφόρων».

Ζούπης (Opinion Poll): Οι 2 παράγοντες θα κρίνουν τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ στον β’ γύρο

Ο Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, ερωτηθείς από τους Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», ανέφερε ότι οι δημοσκοπικές μετρήσεις που έγιναν για τα πιθανά «δίδυμα» του α’ γύρου έχουν πια μικρή αξία.

«Σήμερα είναι μία άλλη μέρα. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν τον πρώτο γύρο. (…) Μια αλλαγή που θα έχουμε τώρα είναι ότι θα είναι δύο οι υποψήφιοι και ευθέως θα τεθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτά τα διακυβεύματα. Μία γεύση πήραμε από τις δηλώσεις του κ. Δούκα χθες. Εγώ νομίζω ότι θα μετρήσουν τα εξής.

Πρώτον, η πολιτική ιδεολογική γειτνίαση ανθρώπων προς τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο και η πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει.

Δεύτερον, το μυστικό της επιτυχίας του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος συγκέντρωσε το 30, φαινόταν το μάξιμουμ που μπορεί να πετύχει, οφειλόταν και σε μία στρατηγική που όμως ήταν πρώτου γύρου, πόλωσης. Δηλαδή δεν είπε άλλος υποψήφιος, είστε βαρόνοι, πρίγκιπες όλα αυτά. Αυτό, πιθανά να του φέρει πλήγματα προς το δεύτερο γύρο», ανέφερε αρχικά ο κ. Ζούπης, σημειώνοντας πως ο κ. Ανδρουλάκης έχει 6% λιγότερες ψήφους σε σχέση με το 2021.

«Το τρίτο λοιπόν διακύβευμα που θα μετρήσει. (..) Όλες οι εταιρείες, ακόμα και όταν διαφωνούσαμε στις σειρές των υποψηφίων, στα ποσοστά, συμφωνούσαν στο ερώτημα, θέλετε να επανεκλεγεί ο κύριος Ανδρουλάκης ή να εκλεγεί κάποιος άλλος; Το σκορ ήταν έως 35 έπαιζε ο δείκτης να επανεκλεγεί, το 60 έως 65 να εκλεγεί κάποιος άλλος. Αυτά τα τρία θα παίξουν ρόλο. Υπάρχει βέβαια το ερώτημα. Οι άλλοι υποψήφιοι αν πουν κάτι θα περάσουν γραμμή; Νομίζω ότι λίγοι θα ψηφίσουν, λίγοι θα μιλήσουν. Δεν ξέρω αν θα μιλήσει και κανείς», πρόσθεσε ο κ. Ζούπης.

Οι δύο παράγοντες που θα παίξουν ρόλο για τον β’ γύρο

«Αυτά τα δύο θα παίξουν ρόλο. Το τι θέση θα πάρουν οι υποψήφιοι αν πάρουν, οι περισσότεροι το έχουν αποφύγει, θα παίξει πολύ μικρότερο ρόλο και το βλέπαμε και στις έρευνες. Και βέβαια λάβετε υπόψη ότι θα υπάρχει και ένα αξιοσημείωτο πιθανά ποσοστό αποχής. Το 2021 έφτασε το 30%, η αποχή στο δεύτερο γύρο σε σχέση με το πρώτο», συμπλήρωσε.

Τη διεξαγωγή debate στην ΕΡΤ ζητά ο Χάρης Δούκας

Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας, στο πρώτο του μήνυμα, τόνισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει ότι ο κόσμος ζητά αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

«Το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε τη διεξαγωγή debate.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η πλευρά Ανδρουλάκη είναι σύμφωνη για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας ανάμεσα στους δύο υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4pimdp3iesx)

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ