Η ιδέα που συζητείται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στο προσκήνιο επανέρχεται ζωηρά το ζήτηµα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, µε το µεγάλο ερώτηµα να παραµένει τι στάση θα τηρήσει ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωµένου Βασιλείου, Κιρ Στάρµερ, που επανέφερε το καλοκαίρι τους Εργατικούς στην εξουσία έπειτα από 14 χρόνια.

Πέρυσι τον Νοέµβριο, ο Στάρµερ πριν ακόµη από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, είχε φροντίσει να κάνει µια διαρροή στους «Financial Times» και να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τα Γλυπτά. «Εµµένουµε στον υπάρχοντα νόµο, αλλά, εάν υπάρξει µια συµφωνία δανεισµού που να είναι αµοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούµε εµπόδιο», ανέφερε τότε στη βρετανική εφηµερίδα πηγή από το στενό περιβάλλον του Στάρµερ. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι είναι δύσκολο για οποιονδήποτε Βρετανό πρωθυπουργό να δώσει το «πράσινο φως», αλλά προσδοκά ότι ο νέος ηγέτης του Ηνωµένου Βασιλείου δεν θα προσπαθήσει να καθυστερήσει ή να τορπιλίσει µια ενδεχόµενη συµφωνία µεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου.

Στο µεταξύ, µια νέα διάσταση στο θέµα δίνει η παρέµβαση του οµότιµου καθηγητή ∆ηµοσίου ∆ικαίου Νίκου Αλιβιζάτου. Ο έµπειρος συνταγµατολόγος, µιλώντας σε εκδήλωση προ ηµερών και αναφερόµενος στο θραύσµα Fagan που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ως deposit (κατάθεση), είπε ότι ο όρος θα πρέπει να µεταφραστεί στα ελληνικά ως «παρακαταθήκη». «∆εν είναι απλώς µια λέξη», είπε ο Αλιβιζάτος, που είναι και µέλος της συµβουλευτικής επι τροπής του Parthenon Project. «Είναι µια έννοια που περιλαµβάνεται στον Αστικό µας Κώδικα, στο Αρθρο 822, που προέρχεται από το Ρωµαϊκό ∆ίκαιο».

Σύµφωνα µε τον γνωστό συνταγµατολόγο, «αν υπογράψουµε µια συµφωνία η οποία προσδιορίζει τη συναλλαγή ως “παρακαταθήκη”, δεν αναγνωρίζουµε αυτοµάτως στον καταθέτη την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, κάτι που λύνει πολλά προβλήµατα». Επεσήµανε, δε, πως «η µόνη νοµική υποχρέωση που προκύπτει είναι να επιστρέψει το αντικείµενο όταν ζητηθεί». «Μπορούµε έτσι να αφήσουµε κατά µέρος το ιδιοκτησιακό και να προχωρήσουµε», κατέληξε.

Συγκρατηµένα αισιόδοξος εµφανίστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που ανέλυσε και τις νοµικές και τις πολιτικές πτυχές του θέµατος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που συνεργάζεται στενά µε την υπουργό Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, πάνω στο ζήτηµα αυτό, αποκάλυψε ότι διεξάγονται «εποικοδοµητικές συνοµιλίες» µε το Βρετανικό Μουσείο και παρουσίασε την πραγµατικότητα των συζητήσεων όπως έχει διαµορφωθεί σήµερα: «Εχουµε καταλήξει σε ορισµένες συγκεκριµένες προ ϋποθέσεις, πάνω στις οποίες µπορούµε να βασιστούµε προκειµένου να καταλήξουµε σε µια στρατηγική εταιρική σχέση. Αυτή είναι η ευρύτερη ιδέα αυτού που συζητάµε σή µερα, µια εταιρική σχέση, που τελικά θα έχει ως αποτέλεσµα τα Γλυπτά να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους».

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ”Secret” των Παραπολιτικών

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ