Ανάλυση – Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι κεντρογενείς ψηφοφόροι επιστρέφουν στη βάση τους

Από τη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, εκτός όλων των άλλων, προέκυψε και ένα ξεκάθαρο (πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται) μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν το δυναμικό «παρών» που έδωσαν παλιοί και νέοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες.

Οι τριακόσιες χιλιάδες κόσμου που προσήλθαν στις κάλπες, εκτός από αρχηγό, αναζήτησαν και αξιόμαχο αντίπαλο του σημερινού πρωθυπουργού. Το γεγονός αυτό και πρέπει και έχει ήδη ανησυχήσει τους κυβερνώντες, που μέχρι πρότινος εξέπεμπαν το μήνυμα της απόλυτης σιγουριάς, μα κυρίως της δεσπόζουσας θέσης που είχαν καταλάβει στο πολιτικό Κέντρο. Από χθες τα δεδομένα κατά κοινή παραδοχή έχουν αλλάξει, αφού ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, που ψήφισε Νέα Δημοκρατία τόσο στις εκλογές του 2019 όσο και στις πιο πρόσφατες του 2023, αναζητά (πλέον) νέα πολιτική στέγη. Ψάχνει κόμμα και ηγέτη.

Κυρίως όμως εκείνο που φαίνεται να αναζήτησαν οι 300.000 πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία της εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ είναι η επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα. Και είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει αυτό, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επί της ουσίας διαλυθεί. Με δεδομένο ότι στο γήπεδο δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να υπάρχει ένας παίκτης, από χθες έχω την αίσθηση ότι μπήκαν οι βάσεις για μια σειρά από αλλαγές που, στην εξέλιξή τους, θα μεταβάλουν την καταγραφή των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών.

*Διαβάστε ακόμα: Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης εναντίον Δούκα στον β’ γύρο – 301.355 πολίτες στις “πράσινες” κάλπες

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιβάλλεται (εκτός των άλλων) και μια σοβαρή ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Επιβάλλεται όσοι βρίσκονται δίπλα στον Μητσοτάκη να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο διεμβολισμού του Κέντρου από τις δυνάμεις που αθροίζονται πλέον στο ΠΑΣΟΚ. Το άθροισμα των ψήφων που έλαβαν οι Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου καταδεικνύει ότι πλέον οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που είχαν για διάφορους λόγους ψηφίσει ΝΔ πλέον προβληματίζονται αν πρέπει να επιστρέψουν στην ιστορική τους κοιτίδα. Με δεδομένη τη στροφή που έχει επιλέξει να κάνει ο Μητσοτάκης προς το Κέντρο και τη δυναμική που αναπτύσσουν τα κόμματα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, το αμέσως προσεχές διάστημα απαιτεί σοβαρή προσέγγιση της νέας πραγματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή και τα χθεσινά, οφείλει να θυμάται ότι είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα που δεν έχει καμία σχέση ούτε με τους Ανδρουλάκηδες ούτε με τους Δούκες ούτε με τους Γερουλάνους. Για όλους αυτούς τους λόγους, επιβάλλεται να υπάρξει πολιτική καθαρότητα, προκειμένου στις επόμενες εκλογές (που θα είναι πιο πολιτικές και πιο δύσκολες) να αναμετρηθεί η Κεντροδεξιά, και όχι το πολιτικό Κέντρο, με το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που οδήγησε την Ελλάδα στις μεγάλες ήττες, που εκπαίδευσε τους πολίτες στον λαϊκισμό και που έμεινε στην ιστορία με το «λεφτά υπάρχουν» του νεότερου Παπανδρέου, για να οδηγηθεί η χώρα λίγους μήνες αργότερα στα μνημόνια και τη χρεοκοπία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ