Αλ. Αυλωνίτης : Απαράδεκτη η κυβέρνητική στάση για την κτηματογράφηση Κέρκυρας. Να δοθεί παράταση τώρα.

Απαράδεκτη η κυβέρνητική στάση για την κτηματογράφηση Κέρκυρας. Να δοθεί παράταση τώρα.

Επίκαιρη ερώτηση κατάθεσε αρμοδίως ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, για τις μεγάλες δυσχέρειες στην κτηματογράφηση της Π.Ε. Κέρκυρας και την ανάγκη παράτασης των δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Ο βουλευτής τονίζει ότι στην Κέρκυρα επικρατεί σοβαρότατος προβληματισμός και φόβος, αφού εξ αντικειμένου ο εναπομείνας χρόνος εως την 30η Νοεμβρίου δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και οι υπόλοιποι παράγοντες της κτηματογράφησης συνεχίζουν και ταλαιπωρούνται χωρίς καμία ενημέρωση.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο παρά τις συνεχείς οχλήσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, διατηρούν μια ανάλγητη στάση και δεν έχουν δώσει σοβαρές λύσεις στην επίλυση αυτού του σοβαρότατου θέματος, με κορυφαίο παράδειγμα τον, προσφάτως ψηφισθέντα, νόμο για τη δήθεν ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, στο οποίο η κυβέρνηση θεωρεί την κτηματογράφηση περαιωμένο έργο (!!) για να εισπραχθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης με fast track διαδικασίες.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Μεγάλες δυσχέρειες στην κτηματογράφηση της Π.Ε. Κέρκυρας και ανάγκη παράτασης των δηλώσεων ιδιοκτησίας

Με επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς και με επιστολές του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας και του ΤΕΕ Τμήμα Κέρκυρας, εκθέσαμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ακίνητη περιουσία των Κερκυραίων από την ασφυκτική προθεσμία κτηματογράφησης, η οποία μετά και την ισχνή παράταση που εδόθη έληξε την 13η Απριλίου 2024, ενώ με ένα δήθεν νομικό τέχνασμα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα παραλαμβάνει εκπρόθεσμες δηλώσεις των πολιτών άνευ χρηματικού προστίμου μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2024.

Αναμέναμε έστω την ύστατη στιγμή να λάβετε υπόψη σας τις επισημάνσεις μας και τη φωνή αγωνίας επιστημονικών φορέων και κατοίκων, αλλά διαψευστήκαμε  μετά και την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή του νόμου για το Κτηματολόγιο.

Αυτή την στιγμή, στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, στην οποία έχουν γίνει δηλώσεις μόνο για το 30% των ιδιοκτησιών περίπου, επικρατεί σοβαρότατος προβληματισμός και φόβος, αφού εξ αντικειμένου ο εναπομείνας χρόνος δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, και συνεπώς να τακτοποιηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων του Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων. Είναι απαράδεκτη η κυβερνητική στάση, καθώς το Υπουργείο σε κάθε ενέργεια μας απαντάει με αδιαλλαξία και αυστηρότητα (βλ. Απάντηση Υφ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκη στην υπ’αριθ. 747/22-02-2024 Επίκαιρη Ερώτηση μου), χωρίς να λογίζει τα προβλήματα που έχουν εξ αντικειμένου δημιουργηθεί από το κλείσιμο των πρώην Υποθηκοφυλακείων, την ψηφιοποίηση των αρχείων και την αδυναμία ανταπόκρισης στην ασφυκτική προθεσμία. Αυτή η ανάλγητη στάση είναι παντελώς αδικαιολόγητη, ειδικά όταν στις λοιπές περιοχές της Ελλάδας χορηγήθηκε μεγάλο διάστημα για την κτηματογράφηση των ακινήτων και πάντως πολλαπλάσιο από εκείνο που δόθηκε για την Κέρκυρα.

Επειδή ο χρόνος κτηματογράφησης που έχει δοθεί είναι ελάχιστος, ενώ παράλληλα κλείνουν (!!) τα Υποθηκοφυλακεία και δημιουργείται αναστάτωση από  πρόσθετα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συναλλασσόμενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) για την πορεία υλοποίησης της κτηματογράφησης της Κέρκυρας.

Επειδή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας δεν έχουν δώσει σοβαρές λύσεις στην επίλυση αυτού του σοβαρότατου θέματος, με κορυφαίο παράδειγμα τον, προσφάτως ψηφισθέντα, νόμο για τη δήθεν ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, στο οποίο η κυβέρνηση θεωρεί την κτηματογράφηση περαιωμένο έργο (!!) για να εισπραχθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης με fast track διαδικασίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε την λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων και του Γραφείου Κτηματογράφησης, ώστε να επιτύχετε ταχύτερους ρυθμούς κτηματογράφησης; Εξετάζει το Υπουργείο, λόγω των αντικειμενικών δυσχερειών και δυσλειτουργίας των υπηρεσιών, την επιπλέον παροχή παράτασης στην κτηματογράφηση της Κέρκυρας;

-Ποιος είναι ο “οδικός χάρτης” της Κυβέρνησης και ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την εξέλιξη της Κτηματογράφησης και την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων, μετά την παρέλευση της 30ης Νοεμβρίου 2024;

Ο ερωτών βουλευτής
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ