Βουλή: Τι αλλάζει για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών – Το μέτρο θα ισχύει πιλοτικά

Ομόφωνα «ναι» είπε η Ολομέλεια της Βουλής στην πρόταση της γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, ανάμεσα στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών να παρεμβάλλονται οι τοποθετήσεις δύο βουλευτών.

Μαραθώνιες συνεδριάσεις για κρίσιμα νομοσχέδια με ατέρμονες αντιπαραθέσεις πολιτικών αρχηγών είναι συχνό φαινόμενο στη Βουλή των Ελλήνων. Παράπλευρες απώλειες σε τέτοιες καταστάσεις οι βουλευτές των κομμάτων, που μπορεί να ξεκινήσουν να μιλάνε μετά τις έξι πρώτες ώρες συνεδρίασης.

«Πιλοτικά» η Βουλή δοκιμάζει από σήμερα κιόλας να βάλει “κόφτη” στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ή επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων. Στο εξής ανάμεσα στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα παρεμβάλλονται οι τοποθετήσεις δύο βουλευτών. Πρόκειται για την πρόταση που υπέβαλε στη Διάσκεψη των Προέδρων, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη και την οποία το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα.

Τασούλας: Αν το μέτρο αυτό αποδειχθεί λειτουργικό θα περάσει στον Κανονισμό της Βουλής

«Αν το μέτρο αυτό αποδειχθεί λειτουργικό θα περάσει στον Κανονισμό της Βουλής» δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, θυμίζοντας ότι η παρούσα Βουλή ουσιαστικά έχει 10 κόμματα, καθώς εκτός από τις εννέα Κοινοβουλευτικές Ομάδες υπάρχουν και οι ανεξάρτητοι που αριθμούν 14 βουλευτές.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε να βολιδοσκοπηθεί η δυνατότητα χρήσης αυτόματου χρονοδιακόπτη στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αλλά και των υπουργών, όπως γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο και σε αρκετά Κοινοβούλια, πρόταση την οποία δεσμεύτηκε να συζητήσει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, έθιξε το θέμα των κενών εδράνων, λέγοντας ότι «ειδικά τα έδρανα της Ν.Δ. είναι σκανδαλωδώς κενά».

Η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ζήτησε να αυτοπεριοριστούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, «για να ξαναγεμίσουν τα έδρανα και να μη χρειάζεται ένας βουλευτής που για παράδειγμα είναι στην πρώτη δεκάδα των ομιλητών, να περιμένει έως και έξι ώρες για να του δοθεί ο λόγος».

Αντίθετος στον χρονικό περιορισμό των πολιτικών αρχηγών εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας, ο οποίος επανέφερε την πρόταση του κόμματός του, να μην πληρώνονται όσοι βουλευτές δεν είναι παρόντες στις συνεδριάσεις. «Επιτομή του λαϊκισμού» χαρακτήρισε αυτήν την πρόταση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει Κοινοβούλιο στον κόσμο, στο οποίο οι βουλευτές να είναι παρόντες όλη την ώρα».

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ