Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικός πυρετός 8 ημερών για Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Μεταναστευτικό – Ταξίδια σε Κροατία, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο

Κροατία Κύπρος Γερμανία Βέλγιο: Τέσσερα διεθνή ταξίδια μέσα σε μόλις 8 ημέρες θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, αύριο, Τετάρτη, θα ταξιδέψει στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσία και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήδη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έχει τονίσει την ανάγκη για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και έχει δεσμευθεί για τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Το ζήτημα που θα τεθεί βέβαια επί τάπητος και στην παραθαλάσσια κροατική πόλη είναι κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο στο βαθμό που το επιθυμεί ο Ζελένσκι και που το έχει ανάγκη η χώρα για να κρατήσει τις άμυνές της απέναντι στον αριθμητικά υπέρτερο ρωσικό στρατό και να ανακτήσει τα εδάφη που αυτός έχει καταλάβει.

*Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Το μήνυμά του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – “Δεν ξεχνάμε”

Δύο ημέρες αργότερα, αυτή την Παρασκευή δηλαδή, θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο τo EU-MED9, δηλαδή η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης MED9. «Το θέμα των Μέσης Ανατολής είναι αυτό που θα κυριαρχήσει», επεσήμανε προ ημερών ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Και περισσότερο, πώς μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση της κατάστασης», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook απηύθυνε εκ νέου έκκληση για αποκλιμάκωση, ενώ χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, σημείωσε πως «ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια», επανέλαβε την έκκληση για «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων» και υπογράμμισε ότι «η περιοχή πρέπει να έχει μια ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια για όλους, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός».

Μαζί με τους εννέα ηγέτες των ευρωμεσογειακών κρατών θα είναι στην Κύπρο για τη σύνοδο MED9 ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθεί αυτό το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία, που θα διεξαχθεί στην αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία. Εκεί, παρόντος και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Βολοντιμίρ Ζελένκσι θα παρουσιάσει – όπως έχει δηλώσει ο ίδιος – «το σχέδιο της νίκης, με ξεκάθαρα και συγκεκριμένα βήματα για ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο».

Τέλος, την επόμενη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί η πρώτη στην ιστορία Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Αμέσως μετά, στις 17-18 Οκτωβρίου, θα παραμείνει στην ίδια πόλη για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εν μέσω των πολύ κρίσιμων εξελίξεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ωστόσο, στην ατζέντα αυτής της Συνόδου Κορυφής είναι δύο θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το μεταναστευτικό-προσφυγικό και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τα οποία στο νοτιοανατολικό της άκρο είναι αυτά της Ελλάδας και της Κύπρου.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ