ΠΑΣΟΚ: Από κόμμα εξουσίας έγινε κόμμα επαρχίας – Ανδρουλάκης και Δούκας αναδείχθηκαν τρίτος και τέταρτος στην Αττική, που βγάζει κυβερνήσεις

Σε καθαρά «επαρχιακό» κόμμα εξελίσσεται και με τη βούλα πλέον το ΠΑΣΟΚ, καθώς στο Λεκανοπέδιο, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και θεωρείται η περιοχή που εκλέγει κυβέρνηση και πρωθυπουργό, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας πάτωσαν για τα καλά.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία καταγράφει κυβερνητική φθορά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά δεν υφίσταται ως ενιαίο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ (με μόλις 30.000 παραπάνω εκλογείς) δεν έκανε τελικά την υπέρβαση και το βασικό εκλογικό πρόβλημα, που ήταν η Αττική, παραμένει.

Θυμίζουμε πως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο μητροπολιτικό κέντρο ήρθε τέταρτο και καταϊδρωμένο την 9η Ιουνίου των ευρωεκλογών, πίσω από το ΚΚΕ. Συνεπώς, το ερώτημα που αναπόφευκτα προκύπτει είναι πώς το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία ενός εκ των δύο μπορεί να αναδειχθεί ως αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας, όταν οι βασικές δυνάμεις του περιορίζονται στην επαρχία.

Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στηρίχθηκε από στενό κομματικό ακροατήριο και ο Χάρης Δούκας από κάποιο αρκετά «θολό» τμήμα της ευρύτερης αριστερόστροφης εκλογικής δεξαμενής, το οποίο όμως δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην πασοκική βάση, ούτε και να αποτελέσει απειλή για την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολύ περισσότερο, όταν οι δύο μονομάχοι δεν δείχνουν ικανοί να εμπνεύσουν τα μεγάλα ακροατήρια και ειδικότερα τον κόσμο του Κέντρου που επιλέγει να κατευθυνθεί πολιτικά με όρους κυβερνησιμότητας.

*Διαβάστε ακόμα: ΠΑΣΟΚ: Οι κρυφές συμμαχίες και η εκλογική δεξαμενή των 150.000 ψηφοφόρων των ηττημένων θα κρίνουν τον νικητή – Προς Τετάρτη το debate

Ο Παύλος Γερουλάνος, κυρίως, και δευτερευόντως η Άννα Διαμαντοπούλου θα είχαν καλή διείσδυση σε αυτό το κοινό, ωστόσο έμειναν εκτός παιχνιδιού κάνοντας αρκετούς στον πασοκικό χώρο να μονολογούν «τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα». Αμφότεροι τα πήγαν εξαιρετικά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όχι, όμως, στην επαρχία, εκεί δηλαδή όπου το δίδυμο της 13ης Οκτωβρίου επικράτησε. Ειδικότερα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί, Αττική και Θεσσαλονίκη τού γύρισαν την πλάτη. Την πρωτιά έδωσε ξεκάθαρα η επαρχία, καθώς κατάφερε να κερδίσει στις εννέα από τις δεκατρείς Περιφέρειες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτος σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Ο Χάρης Δούκας, από την άλλη, ως έτερος μονομάχος, κατάφερε να βγει πρώτος μόνο… στην Ήπειρο και… τέταρτος στην Αττική, κάτω από τον Νίκο Ανδρουλάκη που ήταν τρίτος. Η Α΄ Αθηνών, δε, αποδείχθηκε βατερλό, αφού βρέθηκε τρίτος, πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου. Αντιστοίχως, μεγάλη ήττα υπέστη επίσης και στη Θεσσαλονίκη τερματίζοντας τρίτος, ενώ θεωρείται πολύ δύσκολο να αναστρέψει την κατάσταση, καθώς είναι αυτός που θα πρέπει, ως δεύτερος, να τρέξει να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον νυν πρόεδρο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ