Εκλογές 2019: Το σύνθηµα που υλοποιείται εδώ και πέντε χρόνια, άρθρο του Τάκη Θεοδωρικάκου

Η νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ήταν το επιστέγασµα των στρατηγικών επιλογών που έγιναν και της στέρεης πολιτικής που ακολουθήθηκε από την παράταξη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη την τετραετία 2015-2019.

*Διαβάστε ακόμα: Kυβέρνηση Κυριάκου Mητσοτάκη: Μια κρίση που κράτησε 1.112 ηµέρες, σε πέντε στιγµιότυπα, άρθρο του Άκη Σκέρτσου

Με σχέδιο και αξιόπιστο πολιτικό λόγο στηρίχθηκε η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ορθώθηκε ένα ουσιαστικό ανάχωµα στους κινδύνους και στις απειλές εκείνης της περιόδου.

Την τετραετία εκείνη, µε τον ΣΥΡΙΖΑ της εποχής στην εξουσία, επικρατούσε καθεστώς δηµαγωγίας, λαϊκισµού και διεθνούς ανυποληψίας. Ποιος µπορεί να ξεχάσει τις κλειστές τράπεζες, τους Έλληνες στις ουρές των ΑΤΜs, τους… θεσµούς να επιβάλλουν τη θέλησή τους στο πιο σκληρό και αχρείαστο Μνηµόνιο. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να κόβει µέχρι το ΕΚΑΣ και να υποθηκεύει για 100 χρόνια τη δηµόσια περιουσία.

Η µεσαία τάξη απειλήθηκε µε εξαφάνιση λόγω της υπερφορολόγησης και η κοινωνία µας µε κατάρρευση.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα βόρεια σύνορά µας, αλλά και στην πρωτεύουσα είχε δηµιουργηθεί µια χαοτική εικόνα εξαιτίας της παράνοµης µετανάστευσης.

Η χώρα βρισκόταν σε τέλµα, σε τροχιά συνολικής οπισθοδρόµησης. Η Νέα ∆ηµοκρατία την περίοδο εκείνη, µε επίµονες πρωτοβουλίες, εξέφρασε την κοινωνική πλειοψηφία του µέτρου και της λογικής.

Πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικού και πολιτικού ρεύµατος, ενάντια στον λαϊκισµό και στη δηµαγωγία.

Ενέταξε µε σταθερό τρόπο στην ταυτότητά της τη διεύρυνση και την ανανέωση της παράταξης.

Επαναθεµελίωσε την αξιοπιστία στην πολιτική, προτείνοντας στους πολίτες µια συµφωνία αλήθειας, και διαµόρφωσε τη δική της εναλλακτική πολιτική πρόταση σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας και της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, η παράταξη έµεινε στα θερή στον πυρήνα της ιδεολογίας της, στις βασικές αρχές και τις αξίες που εκφράζει, του πατριωτισµού, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, που κυριαρχούσαν και στην καθηµερινή πολιτική διαχείριση και σε µεγάλα πολιτικά γεγονότα, όπως ήταν τα συνέδρια και τα πολιτικά ντοκουµέ ντα της Νέας ∆ηµοκρατίας εκείνη την περίοδο.

Σε αυτήν τη βάση, είχε σταθερά την πολιτική και κοινωνική πρωτοβουλία, εκφράζοντας ένα ισχυρό ρεύµα αλλαγής, το οποίο αποτυπώθηκε µε καθοριστικό τρόπο στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ίδια ηµέρα.

Η Νέα ∆ηµοκρατία κέρδισε τις ευρωεκλογές µε 10 µονάδες διαφορά από το τότε κυβερνών κόµµα, τον ΣΥΡΙΖΑ, (33% έναντι 23%) και σε 220 από τους 330 δήµους σε όλη τη χώρα επικράτησαν οι υποψήφιοι τους οποίους υποστήριξε. Σταδιακά -στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές- αυτή η µεγάλη κοινωνική πλειοψηφία µετατράπηκε σε θετικό, δηµιουργικό ρεύµα υπέρ µιας καλύτερης Ελλάδας, µε πολύ καλύτερες προοπτικές για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις.

Όλα αυτά βρήκαν την έκφρασή τους στα κεντρικά προεκλογικά συνθήµατα «Ως εδώ – Αξίζουµε καλύτερα» και «Ενωµένοι µπορούµε». Ήταν οι «γέφυρες» για το κεντρικό πολιτικό πρόταγµα, µε το οποίο ξεκίνησε η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ανάπτυξη για όλους – Ανάπτυξη παντού». Ένα σύνθηµα που υλοποιείται πέντε χρόνια και ένας στόχος που παραµένει επίκαιρος και ισχυρός ακόµη και σήµερα.

*Τάκης Θεοδωρικάκος: Υπουργός Ανάπτυξης
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/10/2024

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ