Kυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: “Θα απογειωθώ, και ας φέρει Φάντοµ”, άρθρο της Ντόρας Μπακογιάννη

Ανακαλώντας στη µνήµη µου στιγµές και γεγονότα από την πενηντάχρονη πορεία της Ν.∆., είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, δεν µπορώ παρά να νιώθω υπερηφάνεια για ένα κόµµα που έδωσε µεγάλες και δύσκολες µάχες, εξέφρασε γνήσια τους Ελληνες και τις αγωνίες τους και κυβέρνησε χωρίς λαϊκισµό, αλλά µε ορθό λόγο και υπευθυνότητα.

Στην δεκαετία του ’80 δεν θα ξεχάσω ποτέ τις µεγάλες κόντρες, τα «πράσινα» και «µπλε» καφενεία και τον αγώνα που έδωσε τότε η Νέα ∆ηµοκρατία για να ξεπεραστεί αυτός ο διχασµός. Μέσα σε αυτό το κλίµα της ακραίας πόλωσης θυµάµαι ήταν παραµονές των εκλογών και οργανώναµε την προεκλογική συγκέντρωση της Ν.∆. στη Λάρισα.

Εκείνη την εποχή η Ν.∆. έχει νοικιάσει ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο για τις περιοδείες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα. Είµαι λοιπόν στο γραφείο στη Ρηγίλλης, 4 το απόγευµα, χτυπάει το τηλέφωνο και από την άλλη άκρη της γραµµής ακούω µια φωνή που µου λέει: «Εδώ Κουτσόγιωργας». Λέω «γεια σας, κύριε υπουργέ». Μου λέει «δεν έχετε άδεια να προσγειωθείτε στο αεροδρόµιο της Λάρισας». Λέω «κύριε υπουργέ, έχουµε άδεια, την έχω και µπροστά µου, τάδε άδεια, τάδε νούµερο». Και τότε µου λέει: «Εντάξει τότε, δεν έχετε άδεια να απογειωθείτε από το Ελληνικό και να το πεις στον πρόεδρό σου».

Επικοινωνώ µε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη -σηµειώνω ότι δεν είναι καλή ιδέα να ξυπνάς τον Μητσοτάκη το µεσηµέρι-, του λέω τι µου είπε ο Κουτσόγιωργας και µου απαντά: «Εχω δύο Ιταλούς πιλότους, θα απογειωθώ και ας στείλει τα Φάντοµ να µε κατεβάσει», πράγµα το οποίο µετέφερα στον Μένιο Κουτσόγιωργα, ο οποίος µου έκλεισε το τηλέφωνο. Αυτό το περιστατικό είναι ένα µικρό δείγµα του πολιτικού κλίµατος της εποχής.

Ενα περιστατικό που θυµάµαι από τη διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν όταν τον Ιούλιο του 1991 επισκέφθηκε τη χώρα µας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Ο Μπους βρισκόταν στο Μαξίµου, είχε µιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων και ετοιµαζόταν να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραµανλή. Εκείνη τη στιγµή έρχεται τηλεγράφηµα από την ελληνική πρεσβεία στην Αµερική, που λέει ότι οι Αµερικανοί θα βγάλουν ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, µε την οποία ενηµερώνουν τους Αµερικανούς πολίτες ότι στην Ελλάδα υπάρχει τροµοκρατία και καλό είναι να αποφεύγουν τη χώρα. Θυµίζω ότι έχουν προηγηθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επιχειρήσεις του πρώτου πολέµου στον Κόλπο.

Φαντάζεστε τι σήµαινε να είναι ο πρόεδρος των Ηνωµένων Πολιτειών στην Ελλάδα και να έρθει τέτοια οδηγία. Επρεπε κάποιος να µιλήσει µε τον πρόεδρο Μπους και να του εξηγήσει ότι αυτή η οδηγία θα κάνει πολύ µεγάλη ζηµιά στην επίσκεψη. ∆εν υπήρχε κανένας πρόθυµος να το κάνει εκείνη τη στιγµή και κατόπιν τούτου έτυχε σε εµένα ο κλήρος να πω στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι µία τέτοια εξέλιξη θα µείωνε την όποια επιτυχία της επίσκεψης και θα δηµιουργούσε πρόβληµα. Ευτυχώς, ο Μπους αντιλήφθηκε γρήγορα τον αντίκτυπο που θα είχε µια τέτοια κίνηση και έδωσε εντολή στον σύµβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μπρεντ Σκόουκροφτ, να σταµατήσει και έτσι δεν εκδόθηκε η ταξιδιωτική οδηγία.

*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ